Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
11. 11. 2015,
12.20

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Drama

Sreda, 11. 11. 2015, 12.20

4 leta, 9 mesecev

Nadaljevanka za oder, ki govori o zaposljivosti mladih

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstava Inventura Vesne Hauschild v režiji Ajde Valcl se ukvarja s sodobno problematiko mladih na trgu dela, njihovega sveta brez idealov in upora proti kapitalu.

V SNG Drama so letošnjo sezono začeli s predstavo Evropa, ki v središče postavlja 30-letnika, ki se mora zaradi razmer na trgu dela vrniti domov k mami, v Mali drami pa jo nadaljujejo s predstavo Inventura Vesne Hauschild, ki v središče postavlja sedanjost in njene mlade.

Hauschild je besedilo napisala pred petimi leti, zanj je leta 2013 na Tednu slovenske drame dobila tudi nagrado za mlado dramatičarko, zdaj pa je besedilo dobilo tudi svojo krstno uprizoritev v Mali drami. Ker je od pisanja minilo pet let, je avtorica, kot je povedala na današnji novinarski konferenci, morala besedilo nekoliko spremeniti, saj so se precej spremenile tudi razmere; novo besedilo je tako še bolj kruto in še radikalnejše, po njenem mnenju pa na odru zelo lepo stilsko ponazorjeno.

"Nimamo več časa razmišljati, kdo smo, temveč samo še to, kaj moramo početi, da bomo preživeli." Inventura govori o mladih, v središče so tokrat postavljene ženske, in priložnostih, ki jih dobivajo v sodobni družbi. "Ne gre le za krizo osebnih vrednot, s katero se soočamo, temveč tudi za to, da smo postali čustveno neprizadeti, robotski. Javno je postalo zasebno v smislu, da po vse dni delamo, nimamo več časa razmišljati, kdo smo, temveč samo še to, kaj moramo početi, da bomo preživeli," je o vsebini predstave povedala avtorica.

Režiserka Ajda Valcl, ki tokrat v Drami režira tretjič, je povedala, da za predstavo ni bila potrebna posebna raziskava, saj je zaposljivost mladih žensk nekaj, kar jo zadeva vsak dan. V predstavi gre za kombinacijo pereče teme, o kateri je treba govoriti, in žanra televizijske nadaljevanke, postavljene na oder. "Hiter, eksakten in duhovit način v slogu sitcoma v povezavi s politično in z družbeno-angažirano temo ponuja zanimive prostore," meni režiserka, ki dodaja, da obstoječi družbeni sistem človeške dejavnike dojema kot moteče – čim postanemo človeški, se to razume kot napaka.

"To, da se mora vsaka od nas nečemu odreči, da bi lahko sledila karieri, zaboli." Dramaturginja Mojca Kranjc je besedilo Vesne Hauschild označila za pogumen in inovativen poskus, kako zajeti svet, ki je ostal brez dramske strukture, ko ni več povsem jasno, kdo je nasprotnik, ko smo vsi proti vsem. Besedilo je inovativno tudi v pogledu, ki skozi mlade in ženske dopušča širši kontekst, predvsem pa v besedilo ni vpisanega moralističnega kazalca, kar je po mnenju Mojce Kranjc velika kakovost.

Sabina Kogovšek, ki v predstavi nastopa v vlogi Žive, je povedala, da se ji pri predstavi zdi zelo dragoceno to, da je prek nje dobila vpogled v razmišljanje generacije, ki je njej sicer tuja. "Osebo, ki jo igram, doživljam tragično, skupna vsem likom pa sta le sledenje in hotenje po karieri, nič drugega. To, da se mora vsaka od nas nečemu odreči, da bi lahko sledila karieri, zaboli."

"Situacija je vendarle politična, saj kaže na to, da ideali upora niso v ničemer drugem kot v finančni neodvisnosti." Podobno je bila do korporacij in korporacijskega sistema kritična Nina Ivanišin, ki je poudarila nenehno ubijanje človečnosti in duše: "Vsak ima svojega šefa in vsak namestnik ubija svoje podrejene." Čeprav je nekaj tega, o čemer govori predstava, zaposlenim v gledališču prihranjeno, je Nina Valič poudarila, da se svobodni umetniki in umetnice soočajo s podobnimi težavami kot liki v predstavi. "Gre za generacijo, ki nima idealov, saj živi v apolitičnem času. Edino, čemur se upira, je kapital," je povedala Valič in dodala: "Situacija je vendarle politična, saj kaže na to, da ideali upora niso v ničemer drugem kot v finančni neodvisnosti."

"Posameznik je postavljen pred dejstvo, da se mora ves čas prodajati," je povedala režiserka; ves čas mora biti stiliziran, estetiziran, vedno bolj se obnašamo kot podjetja, ki hodimo naokoli, naše veščine so artikli, ki jih prodajamo, meni Ajda Valcl. Prek sistema mode in modne industrije so se zato lotili tudi podobe predstave, ki spominja na glasbeni videospot, nekaj, kar je popularno in prodajno uspešno. Predstava je gibalna, za kar je poskrbel Sebastjan Starič, ki je bil tudi asistent režiserke.

Ne spreglejte