Petek,
8. 2. 2019,
4.09

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Natisni članek

kulturni praznik muzej galerija razstava

Petek, 8. 2. 2019, 4.09

5 let, 2 meseca

Kam danes po odmerek kulture?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

1

Prešernov dan, kulturni dan, 8 februar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Izkoristite dela prost dan in obiščite katero od kulturnih ustanov po Sloveniji, ki danes na široko (in brezplačno) odpirajo svoja vrata.

Pred nekaj dnevi je statistični urad objavil nekaj zanimivih številk, povezanih s kulturnim praznikom. Med drugim so izračunali, da povprečni Slovenec za kulturo nameni okoli 190 evrov na leto.

Danes | Foto:

K temu znesku zagotovo najmanj prispeva slovenski kulturni praznik, saj na ta dan večina slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov obiskovalcem brezplačno odpre svoja vrata. To nedvomno velja izkoristiti, bogatenju duha in širjenju obzorij ne moremo postaviti cene, morda pa vas bo tokratni obisk spodbudil, da se boste tja vrnili tudi na kateri drug, plačljiv dan.

Prešernov spomenik | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Kranj

Za spremembo pregleda ne bomo začeli v glavnem mestu, temveč v Prešernovem mestu, Kranju. Tudi letos bo gorenjska prestolnica gostila Prešernov smenj, v okviru katerega bodo mesto odeli v podobo 19. stoletja. Odprli ga bodo ob 11. uri pred Prešernovim gledališčem, nato pa se bodo na kranjskih ulicah predstavljali rokodelski mojstri, pelo se bo in plesalo ter recitiralo Prešernove pesmi, potekali pa bodo tudi vodeni ogledi Kranja in rovov pod starim Kranjem.

Trendi Kaj se dogaja v kranjskem podzemlju?

Odpravite se lahko v Mestno knjižnico k tiskarni Jožefa Blaznika in na številna javna vodenja po razstavah v Gorenjski muzejPrešernovo hišokranjske galerijeLayerjevo hišo in med obzidje gradu Khislstein.

Prešernov smenj | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Odpravite se lahko tudi na voden ogled po zaodrju Prešernovega gledališča, kjer bodo razkrili gledalcem običajno skrite prostore, ob 18. uri pa bo gledališče gostilo letošnje Prešernove nagrajence. Tam se bo oglasil tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Ljubljana

Tudi Ljubljana je z več vidikov Prešernovo mesto. Turizem Ljubljana zato vabi na brezplačne oglede Prešernove Ljubljane. Sprehodili se bodo do stavb, kjer je Prešeren živel, ustvarjal, se šolal in doživel najpomembnejše izkušnje, ki so zaznamovale njegovo življenje. Sprehod bodo spremljali kostumirani liki Franceta Prešerna, Ane Jelovšek in Julije Primic.

Mestnem muzeju lahko medtem bolje spoznate še enega slovenskega literarnega velikana, Ivana Cankarja. Njegovo življenje bodo osvetlili z več vidikov, obiskovalcem približali manj znane plati njegovega življenja, manjkala ne bo niti družinska delavnica, na kateri bodo otroci spoznavali skrivnosti Cankarjeve enajste šole.

posoda, Gosposvetska | Foto: Arne Hodalič, Katja Bidovec Foto: Arne Hodalič, Katja Bidovec Če o Cankarju veste že vse, vas Mestni muzej vabi še na razkrivanje ljubljanske zgodovine vse od pradavnine, le nekaj mesecev po odkritju pa bodo pokazali tudi vznemirljivo najdbo z emonskega pokopališča pod Gosposvetsko cesto - posodo iz prosojnega modrega stekla z reliefnim okrasom in grškim napisom. 

Narodna galerija vabi k ogledu stalne zbirke in občasnih razstav ter k obisku številnih brezplačnih dejavnosti, obenem pa tam zaznamujejo tudi zadnji konec tedna, ko si še lahko ogledate razstavo del Ivane Kobilce. Za to je sicer treba plačati, a je vstopnina znižana na le dva evra (za družinsko vstopnico je treba primakniti še evro).

V Plečnikovi hiši si lahko medtem brezplačno ogledate stalno razstavo Plečnik, občasno razstavo Plečnikov NUK in originalno ohranjeno Plečnikovo domovanje. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabijo na brezplačen obisk aktualnih razstav ter dopoldansko druženje za otroke, brezplačne vodene oglede razstav ter igrive vodene oglede za otroke ponujajo tudi v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

Maribor

Umetnostna galerija Maribor danes vabi v zavetje vizualne umetnosti, brezplačno si lahko ogledate veliko mednarodno razstavo sodobne umetnosti Ne glej nazaj, okej? v razstavišču UGM, izbor iz Zbirke UGM pod naslovom Ulica v UGM Kabinetu in Šivarije - očarljive pravljične junake Manice K. Musil v UGM Studiu. Ogled stalne razstave omogoča tudi Pokrajinski muzej Maribor, v Muzeju narodne osvoboditve pa bo bogat program posvečen generalu Rudolfu Maistru.

Dan odprtih vrat bo tudi v Sinagogi Maribor, kjer si bo ob sami sinagogi in aktualni razstavi Sobibor mogoče premierno ogledati kratki dokumentarni film, posnet ob srečanju osnovnošolcev z Eriko Fürst, preživelo žrtvijo holokavsta.

Sinagoga Maribor | Foto: Bojan Nedok/Sinagoga Maribor Foto: Bojan Nedok/Sinagoga Maribor

Dolenjska

Dolenjski muzej v Novem mestu ob kulturnem prazniku vabi na samostojne ali vodene oglede tamkajšnjih razstav, od stalne razstave novejše zgodovine NOB, pa stalne arheološke in etnološke razstave do razstave ob 120-letnici rojstva Leona Štuklja, ki jo bodo odprli prav danes. V galeriji Jakčev dom bodo medtem odprli razstavo Božidar Jakac - podoba in moč krajine, ki jo bodo pospremili tudi z javnim vodstvom.

Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki bo na Prešernov dan brezplačen vstop v galerijo in na dogodke. Med drugim prirejajo medgeneracijsko delavnico, kjer bo mogoče pod mentorstvom slikarja in grafika Janka Orača raziskovati in ustvarjati v grafičnih tehnikah globokega in visokega tiska. Še ena zanimiva možnost pa se skriva v Kočevskem rogu - tam bo ob 14. uri voden ogled Baze 20.

Kostanjevica na Krki | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Primorska

Na kulturni dan bo brezplačen vstop v divaški Muzej slovenskih filmskih igralcev, ob 16. uri pripravljajo tudi voden ogled obeh stalnih razstav. V goriškem gradu Kromberk ponujajo brezplačni vodstvi po stalni umetnostnozgodovinski zbirki in zgodovinskih razstavah, v solkanski Vili Bartolomei bo mogoče na delavnici spoznavati (in nadaljevati) gradnjo Nove Gorice, brezplačni ogledi vabijo tudi na grad Dobrovo in v Vinarski muzej Vipava.

Na Prešernovem trgu v Kopru lahko praznik obeležite na prireditvi Dan poezije, kjer bodo obiskovalci ob 12. uri lahko prebirali Prešernove poezije, poezijo slovenskih pesnikov ali pa morda celo predstavili svojo pesniško nadarjenost. Prost dan lahko izkoristite tudi za brezplačni ogled koprske Pretorske palače, v Pokrajinskem muzeju Koper pa bodo praznik kulture proslavili z odprtjem posebne razstave z naslovom Nakit ostane.

Glede na to, da nam bo vreme naklonjeno, pa bo verjetno ogromno obiskovalcev privabila ponudba v kobilarni Lipica, tam namreč pripravljajo pravljični spektakel z lipicanci, vilami iz jame Vilenice in plesnima akrobatkama. Zanimanje za predstave je tako veliko, da so predstavi ob 15. uri dodali še eno ob 11.30, lahko pa se preprosto prepustite vodenim ogledom zimskega življenja lipicancev, prikaza sedlanja in podkovanja lipicancev.

Preberite še:

Trendi Pet ljubljanskih muzejev, v katerih lahko popijete kavo