SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Festival Burning Man končal v plamenih (foto)

1

termometer

Od leta 1986 se vsak konec avgusta v puščavi v Nevadi zbere več deset tisoč ljudi, ki tam postavijo začasno skupnost umetnikov in zabave željnih.

Letošnji festival Burning Man se je končal ta konec tedna, eden od vrhuncev pa je bil zažig lesene skulpture para z naslovom Objem. Skulpturo, visoko 22 metrov, ki so jo zažgali v četrtek, so gradili več kot eno leto po različnih studiih v Vancouvru in Portlandu, tako kot številne druge skulpture na festivalu pa je tudi ta končala v plamenih.

Zažig številnih umetniških del je ena od tradicij teden dni trajajočega festivala v puščavi sredi Nevade, za katerega organizatorji pravijo, da ga ni mogoče opisati, če se ga prej ne udeležiš. Sežig je simbol katarze in refleksije o novih začetkih, letos pa se je 70 tisoč udeležencev med sežigom spomnilo tudi na 29-letno udeleženko, ki je med festivalom umrla v nesreči z avtobusom.

Festival temelji na grajenju začasne skupnosti, ki ne pozna denarja, vsako leto obišče tudi vedno več milijonarjev, ki so obogateli s tehnološkimi podjetji. Tradicionalni obiskovalci se zato na festivalu počutijo vedno manj domače, saj improvizirana bivališča nadomeščajo luksuzne prikolice in osebni stražarji.

Festival Burning Man je leta 1986 prvič organiziralo 20 prijateljev, ki so se ob koncu poletja zbrali v San Franciscu. Zgradili so leseni kip, ki so ga ob koncu druženja zažgali. Ritual so leta 1990 preselili v puščavo v Nevadi, ker je zažig na prostem v San Franciscu prepovedala policija. Festival je z leti rastel in dobival vedno večje razsežnosti tako po številu udeležencev kot ustvarjalnih presežkov. Organizatorji vsako leto poskrbijo za to, da udeleženci za seboj ne pustijo sledi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin