Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
17. 5. 2017,
12.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Na dopustu knjiga branje

Sreda, 17. 5. 2017, 12.19

6 let, 7 mesecev

Deset zanimivih dejstev o knjigah

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
cvetje šopek knjiga

Najdražjo knjigo so prodali za več kot deset milijonov evrov, najmanjšo knjigo se lahko lista zgolj s šivanko, najtežja knjiga tehta kar tono in pol, prva knjiga z Oxforda ima že na prvi strani tipkarsko napako ... Preverite še več zanimivih dejstev o knjigah.

Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS je v sodelovanju s Telekomom Slovenije danes pripravilo novinarsko konferenco ob izidu darilne knjige za zlate bralce - to so osnovnošolci, ki so vseh devet let brali za bralno značko. Ob tej priložnosti smo zbrali nekaj zanimivih dejstev o knjigah in branju.

 1. Za največje uspešnice vseh časov (z izjemo Biblije, Korana in Misli Maa Cetunga) veljajo:

- Don Kihot iz Manče španskega avtorja Miguela de Cervantesa,

- Povesti o dveh mestih mojstra viktorijanske dobe Charlesa Dickensa,

- Gospodar prstanov ter Hobit angleškega pisatelja J. R. R. Tolkiena.

Prva knjiga Harry Potter je izšla leta 1997, zadnja pa leta 2016. Po seriji je produkcijska hiša Warner Bros posnela tudi filme. | Foto: Reuters Prva knjiga Harry Potter je izšla leta 1997, zadnja pa leta 2016. Po seriji je produkcijska hiša Warner Bros posnela tudi filme. Foto: Reuters

2. Fantazijska pripoved v osmih knjigah Harry Potter angleške pisateljice J. K. Rowling - knjige so doživele velikanski uspeh, po svetu so jih prodali več kot 300 milijonov - zaradi verskih pritožb velja za najbolj prepovedano knjigo v ZDA, navaja spletni medij Express.

3. Prvi roman, napisan na pisalni stroj, je bil Prigode Toma Sawyerja ameriškega avtorja Marka Twaina iz leta 1876.

4. Prva knjiga, ki so jo natisnili na Oxfordu, je imela na prvi strani tipkarsko napako, namesto 1478 so natisnili letnico 1468. To je bila študija Apostles’ Creed, navaja portal Interesting Literature.

Za to knjigo je nekdo na dražbi odštel več kot deset milijonov dolarjev. Izvorno je bilo natisnjenih 1.700 izvodov, danes pa jih obstaja le še enajst.  | Foto: Reuters Za to knjigo je nekdo na dražbi odštel več kot deset milijonov dolarjev. Izvorno je bilo natisnjenih 1.700 izvodov, danes pa jih obstaja le še enajst. Foto: Reuters

5. Do zdaj je bila najdražje prodana izjemno redka knjiga psalmov Bay Psalm Book iz leta 1640. V newyorški dražbeni hiši Sotheby's so jo prodali za rekordnih 10,4 milijona evrov. To je hkrati tudi prva knjiga, ki je bila natisnjena na današnjem območju ZDA.

6. Naloga (Die Aufgabe) neznanega nemškega filozofa Tomasa Alexandra Hartmana je do zdaj najvišje ocenjena knjiga. Avtor je svojo knjigo z zgolj 13 stranmi ocenil na rekordnih 153 milijonov evrov. 

Najmanjša izdaja Korana meri 1,5 krat 2,5 centimetra. | Foto: Reuters Najmanjša izdaja Korana meri 1,5 krat 2,5 centimetra. Foto: Reuters

7. Najmanjša knjiga, ki jo hranijo v nacionalni knjižnici v Walesu, je Old King Cole (Stari kralj Cole), stranici platnic merita komaj en milimeter, strani pa je mogoče obračati zgolj s šivanko.

8. Največja knjiga na svetu meri pet krat osem metrov in tehta 1.500 kilogramov, vsebuje pa 429 strani. Knjigo To je Mohamed je izdala dubajska družba Mshahed International Group in se z njo vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov.

 

The largest book in the world on display in Dubai Mall | عرض اكبر كتاب في العالم بدبي مول

A post shared by Mshahed International Group (@mshahed.vip) on

Povprečni Indijec branju nameni kar deset ur na teden.  | Foto: Reuters Povprečni Indijec branju nameni kar deset ur na teden. Foto: Reuters

9. Indijci veljajo za narod, ki največ bere. Povprečni Indijec po podatkih Expressa s knjigo v rokah preživi 10,7 ure tedensko.

10. Vsak peti odrasel človek na svetu ne zna brati in pisati, največji delež nepismenih je v južni in zahodni Aziji ter podsaharski Afriki.


Kako pogosto berete knjige?

  • Vsak dan.
    42,73 %
    47 glasov
  • Enkrat tedensko.
    12,73 %
    14 glasov
  • Redko.
    26,36 %
    29 glasov
  • Nikoli.
    9,09 %
    10 glasov
  • Ne maram brati knjig.
    9,09 %
    10 glasov
Oddanih 110 glasov
Ne spreglejte