Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2016,
15.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

recept vikend kosilo kranjska klobasa zaščita golaž krompir

Četrtek, 18. 2. 2016, 15.37

8 let

Zakaj Hrvati pojedo več kranjskih kot Slovenci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ker ni zaščitena, je kranjska kobasica na Hrvaškem celo bolj dostopna kot v Sloveniji.

Letos je bilo težko, da bi pred postom pojedli vse klobase, ki se od božiča niso še niti dobro posušile, pa tudi zima še ni prišla, tako da bodo gotovo še nekaj časa na našem jedilniku. Zato je čas, da rečemo eno o kranjski klobasi. Tako ponosni smo, da je po legendi sam Franc Jožef poimenoval slovensko klobaso za klobaso vseh klobas, ko jo je zapičil v gostilni Marinšek. Pa tako smo tudi ponosni, da je kranjska klobasa v Evropi zaščitena, da jo lahko delamo samo pri nas, samo po točno določenem receptu.

Tako ekskluzivna, da jo le še redko jemo Za to smo se borili nekaj let in kaj se je zgodilo zdaj? Kranjska klobasa je tako ekskluzivna, da jo dela vse manj mesarij. Njena cena je tako visoka, da si jo povprečen Slovenec privošči le ob praznikih. V zvezi z njo je predpisano vse, tudi to, kakšno notranjo temperaturo mora doseči med kuhanjem. Pravoverni ljubitelji kranjskih klobasic celo preganjajo kombinacijo kranjske in gorčice, češ da gorčica uničuje okus klobase.

Skratka – v zvezi s kranjsko klobaso, zakladom slovenske kulinarike, je pri nas vse zapleteno. Pri sosedih pa je vse preprosto kot pasulj brez kranjske. Kajti Hrvaška si je v Bruslju izborila petnajstletni prehodni rok, v katerem njihovi mesarji lahko izdelujejo klobase z imenom kranjska kobasica, ne smejo pa uporabljati imena kranjska klobasa.

In kranjska kobasica je ostala na hrvaških trgovinskih policah, kjer je bila glede na hrvaške argumente v Bruslju že v času Jugoslavije ter je zatorej tradicija. Kranjska kobasica je celo sinonim za klobaso, prodajajo jo tudi v diskontnih trgovinah pod lastno blagovno znamko. Najbolj razširjena pa je tista od legendarnega Gavrilovića. In vse so skoraj tretjino cenejše kot v Sloveniji.

Naši južni sosedje je ne slavijo, ampak jo preprosto – uporabljajo V redu, hrvaška kranjska še zdaleč ni tako kvalitetna kot slovenska, ker pač nima predpisanega recepta in se v njej znajde malo več mesnih ostankov in večji kosi masti. Če že ni prefinjena, pa je razširjena in tlačijo jo v vse mogoče recepte, ker do nje ne čutijo strahospoštovanja nacionalnega zaklada. Dajejo jo tudi v rižote in testenine, pa v tako popularni "wrap" s kranjsko in zeleno solato, najdemo tudi zapečen krompir s kranjsko. V eni od epizod nove sezone najbolj popularnega hrvaškega kuharskega šova 3, 2, 1, kuhaj jo je eden od tekmovalcev kombiniral celo z brancinom.

In zdaj sledi retorično vprašanje: Ali je bolje, da je kranjska sveta in nedotakljiva, ali da je na krožniku?

Krompirjev golaž s kranjsko klobaso

kranjska klobasa večja čebula 4 večji krompirji žlica mlete rdeče paprike sol poper lovorjev list olje

Čebulo dobro sesekljajte in jo popražite na olju z dodatkom malo vode. Ko voda izpari, dodajte olupljen in na kocke narezan krompir, posolite in dolijte toliko vode, da je krompir pokrit. Kuhajte petnajst minut, nato dodajte papriko, poper, lovor in na kolobarje narezano klobaso. Če je treba, dolijte še malo vode in dosolite. Vode naj bo vedno le dva prsta nad krompirjem, da golaž ne bo preredek. Kuhajte še petnajst minut oziroma dokler ni krompir kuhan.

Ko je krompirjev golaž kuhan, ga lahko postrežete z drobno narezanimi kumaricami ali s pekočimi feferoni ter z belim kruhom.

Ne spreglejte