Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2018,
11.13

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

Natisni članek

krof krofi pustne jedi Zveza potrošnikov Slovenije

Sreda, 7. 2. 2018, 11.13

6 let, 2 meseca

Tudi med krofi so razlike: kako izbrati pravega?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95
krofi | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Če se vam domače cvrtje krofov zdi prezamudno in raje kupite predpakirane, je dobro, da veste, na kaj velja biti pozoren in katerim se raje izognite.

Če želite jesti krofe brez aditivov, jih boste morali pripraviti doma, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer so v času, ko Slovenci kupimo in pojemo največ krofov, pregledali več vrst predpakiranih krofov, ki jih je mogoče kupiti v slovenskih trgovinah.

Berite sezname sestavin!

Na ZPS poudarjajo, da pri nakupu pozorno preberite seznam sestavin, kjer so navedene hranilne vrednosti in tudi aditivi. "Pogled na hranilno tabelo razkrije, da krofi večinoma vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja. V povprečju so pregledani predpakirani krofi v 100 gramih vsebovali 14 gramov maščobe, od tega sedem gramov nasičenih maščobnih kislin, in 16 gramov sladkorja ter 0,7 grama soli," so pojasnili.

krofi | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

S seznama sestavin lahko razberete tudi, ali krofi vsebujejo "delno hidrogenirano maščobo". Gre za cenejšo surovino, ki pa lahko pomeni, da izdelek vsebuje transmaščobne kisline, ki nastanejo pri določenih postopkih hidrogenacije maščob. Kot poudarjajo na ZPS, je uživanje transmaščobnih kislin škodljivo za naš srčno-žilni sistem, saj transmaščobne kisline zvišujejo "slab" (LDL) holesterol in hkrati znižujejo "dober" (HDL) holesterol. Transmaščobne kisline pa nastajajo tudi pri daljšem segrevanju olja na višjih temperaturah, na primer pri cvrtju krofov.

Predpakirani krofi vsebujejo vrsto aditivov

Predpakirani krofi vsebujejo številne aditive, ki med drugim omogočajo, da ostane krof skoraj nespremenjen do konca roka uporabe, ki traja od tri do štiri dni.

krofi | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

V testo za pripravo krofov so najpogosteje dodani različni emulgatorji: mono- in digliceridi maščobnih kislin (E 471), lecitini (E 322), tartratni mono- in diacetilestri mono- in digliceridov maščobnih kislin (E 472e), natrijev stearoil-2-laktilat (E481), ter sredstva za vzhajanje: (difosfati – E 450) in natrijevi karbonati (E 500), sredstvo za obdelavo moke (askorbinska kislina – E 300), barvila (karoteni – E160a) in arome. Med aditivi velja opozoriti tudi na skupino fosfatov – predpakiranim krofom kot sredstva za vzhajanje pogosto dodajajo difosfate (E450). Prevelik vnos fosforja je za naše telo škodljiv, saj vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema, so še poudarili na ZPS.

Kako izbrati krof? ZPS svetuje:

  • Poglejte na hranilno tabelo in izberite krof, ki vsebuje manj kot 15 gramov sladkorja in manj kot 20 gramov maščobe v 100 gramih izdelka.
  • Na seznamu sestavin se prepričajte, da krof ne vsebuje delno hidrogenirane maščobe, ki je lahko dodaten vir zdravju škodljivih transmaščobnih kislin
  • Izberite krof, ki vsebuje čim manj dodanih aditivov, predvsem se izognite fosfatom (difosfat ali E 450).
Ne spreglejte