SiolNET. Trendi Kulinarika
6,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Top gostilne 2017 – Obala in Istra

6,75

termometer

školjke, hotel Marina, Izola
Foto: Miha First

V zadnjem letu so se na Obali in v slovenski Istri potrudili in odprli nekaj novih lokalov, ki bi lahko v prihodnosti bolj zaznamovali turistično ponudbo krajev.

Novi ali prenovljeni lokali v Kopru in Portorožu kličejo po obisku, čeprav jim še ni uspelo povsem prodreti. Na samem vrhu večjih sprememb nismo zaznali, smo pa v spodnjem delu dodali nekaj novih ter starih gostiln in restavracij. Škoda, da sta vmes ugasnili dve gostilni, Baladur, ki je bila na naši lestvici od začetkov, in Nonna Torca, ki menda deluje samo za skupine po predhodnem naročilu.

Vrt restavracije Sophia v portoroškem hotelu Kempinski Palace Vrt restavracije Sophia v portoroškem hotelu Kempinski Palace Foto: Ana Kovač

1. (1.) Sophia, Kempinski Palace (Portorož)

Ob prestižnih sobah so v portoroškem Kempinskem doma tudi sodobna kombinacija lokalne in mednarodnih kuhinj, vrhunske sestavine, vrhunska postrežba, izjemna in draga vinska karta. Tudi cene hrane so visoke, trenutno degustacijski meni šestih jedi stane 85 evrov. Kljub cenam večerjo ob poletnih koncih tedna (na romantičnem mediteranskem vrtu) rezervirajte vsaj teden, če na kar mesec vnaprej.

2. (2.) Hiša Torkla (Korte)

Torkli, praktično edini resni gostilni v slovenski Istri, ki lahko konkurira hrvaškim čez mejo, manjka samo nekaj sob v bližini. Preostalo je na voljo. Lokalne sestavine in vina, ki jih ob istrskih lastnika nabirata po Sloveniji, da o razgledu sploh ne govorimo. Za hrano, prenovljeno istrsko, pripravite kakšnih 35 evrov na osebo, sprehodite pa se tudi po vinski karti.

Hiša Torkla v Kortah Hiša Torkla v Kortah Foto: Miha First

3. (3.) Gostilna Za Gradom (Koper)

Ena najstarejših še živečih morskih restavracij v deželi, ki se loteva morskih živali na samosvoj, a ustvarjalen način. Za Gradom se trudijo z najboljšimi sestavinami, poceni turistični meniji so prepovedani. Imajo le nekaj miz, gotovo jih je manj kot deset, zato je pametno kak dan, če ne kar teden prej napovedati prihod. 50 evrov na osebo.

4. (5.) Hotel Marina (Izola)

V hotelu Marina ima svojo poslovalnico ribja restavracija, v kateri prisegajo na lokalne in sledljive sestavine, ki jih kuhar predstavi pri vsaki mizi posebej. Tako lahko izveste, kdo je ulovil sipo, od kod je divjak za dve osebi in na kateri kmetiji so imeli najboljši paradižnik. Zanimiva vinska karta in cena menija konkretnih petih jedi za okoli 30 evrov na osebo.

Hotel Marina v Izoli Foto: Miha First

5. (6.) Gostilna pri Mari (Piran)

Simpatična, preprosta gostilna ob vhodu v Piran. Konoba, kjer dobite vse od ombola do tartufov, še največ pa je morskih prebivalcev, ki jih v kuhinjo pripeljejo tamkajšnji ribiči in školjkarji. Solidna vina, pravijo, da imajo 40 etiket, in serija žganih pijač. Jedli boste za kakšnih 25 evrov na osebo.

6. (7.) Montagu (Portorož)

Restavracija, ki turistom ob vseh mogočih morskih jedeh v okolici ponuja prestižne mesne jedi, še najraje z žara. Izjemna lokacija na portoroški plaži z dodatkom šanka v mivki. Mogoče se premalo posvečajo vinu, če že pravijo, da imajo najboljše meso v Istri. Cene so seveda prilagojene prestižu, za wagyu, recimo, boste odšteli 37 evrov za 100 gramov.

Restavracija Capra v Kopru Restavracija Capra v Kopru Foto: Miha First

7. (-) Capra (Koper)

V Kopru se v zadnjem času trudijo z novimi gostilnami, ob našem zadnjem obisku pa nas je še najbolj prepričala restavracija, ki domuje v hotelu Koper. Pripravljajo moderne, tudi ustvarjalne jedi obilnih porcij, najraje povezanih z morjem. Imajo vinsko karto, ki temelji na istrskih vinih, a se ne sramuje dobrih kapljic iz drugih slovenskih krajev. Za 35 evrov na osebo

8. (-) La Bottega Dei Sapori (Piran)

Na lestvico se vrača italijanska postojanka na Tartinijevem trgu v Piranu. V zadnjem času so poudarili nekaj svojih znanih odlik, predvsem z morskimi prebivalci (nekaj jedi je vezanih tudi na notranjost Istre), po drugi strani pa so se lotili tudi promocije svoje ne pretirano široke, a solidno izbrane vinske ponudbe. Jedli boste za 30 evrov na osebo.

Istrian Tapas je restavracija Lifeclassovega hotela Slovenija v Portorožu Istrian Tapas je restavracija Lifeclassovega hotela Slovenija v Portorožu Foto: Miha First

9. (-) Istrian bistro & Tapas bar (Portorož)

Natančno prenovljena istrska kuhinja mnogih sestavin in modernih, zahodnih vplivov v enem boljših portoroških hotelov. Predjedi so majhne, a zanimive, glavne so bolj tradicionalne. Pripravite kakšnih 30 evrov na osebo in dobro se boste najedli. Vinska ponudba je solidna in kar široka, a cenovno ne povsem ugodna.

10. (9.) Gostilna pod Slavnikom (Podgorje)

Podeželska gostilna pod hribom, ki nas opozarja na dejstvo, da je v gozdu lahko še kako živahno, potem pa puška poči in na mizo pride divjačina, povezana z istrsko kuhinjo. Medvedi, jeleni, divji pujsi in srnjad z njoki, fuži, tartufi … Preprosta gostilna, ki ponuja celo preveč preprosta vina. Cene z divjačino brez vina so okoli 25 evrov na osebo.


Preberite še:

 

 

delitve: 66
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin