Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
12.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept pecivo sadje

Četrtek, 24. 1. 2013, 12.55

7 let, 12 mesecev

Sladki konec tedna: Obrnjen kolač z rdečimi pomarančami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če želite presenetiti z barvo sladice, sezite po pomarančah s krvavo rdečo notranjostjo. K sreči je zdaj njihova sezona.

Rdeče pomaranče, ki jim angleško govoreči svet dramatično reče kar krvave pomaranče (blood oranges), se po zunanjosti običajno nič kaj ne razlikujejo od tistih bolj običajnih sort, ki so oranžne tako zunaj kot znotraj. Zgodi se, da sploh ne vemo, da smo kupili "rdečke", pa nas potem, ko jih prerežemo ali olupimo, presenetijo s svojo globoko rdečo barvo mesa. Rdeče pomaranče so malce manjše od običajnih in imajo pogosto tršo lupino, zaradi česar jih je težje olupiti, pri nekaterih sortah pa se tudi na lupini pojavi rdečkasta obarvanost.

Za temno rdečo barvo notranjosti sadežev poskrbijo pigmenti antocianini, ki so odgovorni tudi za modre in vijoličaste odtenke jagodičevja in raznih cvetlic. Barva se v pomarančah razvije, ko se v času njihovega zorenja nočne temperature spustijo precej nizko – na primer jeseni in pozimi v Sredozemlju, kjer so tudi najbolj razširjene. V Italiji jih pridelajo celo več kot običajnih, oranžnih pomaranč, predvsem na Siciliji, kjer imajo tudi svojo sorto z zaščitenim geografskim poreklom – Arancia Rossa di Sicilia (rdeča sicilijanska pomaranča).

Kot omenjeno smo ravno sredi sezone sredozemskih rdečih pomaranč, zato jih v trgovinah ne bo težko najti. Izkoristite njihovo čudovito barvo in specite kolač, ki bo osvajal na prvi pogled.

Obrnjen kolač z rdečimi pomarančami 250 gramov masla 130 gramov rjavega sladkorja 2 čajni žlički limoninega soka 2 srednje veliki rdeči pomaranči 120 gramov koruznega zdroba 60 gramov moke zavitek pecilnega praška ščepec soli 200 gramov belega (če želite, lahko tudi rjavega) sladkorja 4 jajca 80 gramov kisle smetane 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in namastite okrogel pekač za torte.

Na štedilniku v ponvi stopite okoli 50 gramov masla, potem dodajte rjavi sladkor in limonin sok. Mešajte, dokler se sladkor ne stopi, potem odstavite z ognja in mešanico zlijte v pripravljen pekač.

Pomaranči dobro operite, če niste prepričani v neoporečnost lupin, ju lahko tudi olupite. Sadeža na vrhu in dnu ravno odrežite, potem pa razrežite na dva ali tri milimetre debele kolobarje (če ste pomaranči olupili, naj imajo kar dobrega pol centimetra) in odstranite vse koščice, na katere naletite. Kolobarje zložite v s sladkorno mešanico prelito dno pekača.

V posodi zmešajte koruzni zdrob, moko, pecilni prašek in sol. V drugi posodi do gladkega zmešajte preostalo maslo in sladkor. Vmešajte jajca, potem pa še kislo smetano in vaniljev ekstrakt. Na koncu v to zmes primešajte suhe sestavine.

Testo prelijte prek pomaranč v pekaču in pecite okoli 45 minut oziroma dokler kolač ne prestane preizkusa z zobotrebcem – če ga zapičite v sredino kolača, mora biti čist, ko ga izvlečete.

Kolač deset minut ohlajajte v pekaču, potem ga ob robovih razrahljajte z nožem in zvrnite na krožnik, da se pomaranče pokažejo v vsej svoji lepoti. Postrezite, ko se popolnoma ohladi.

Ne spreglejte