Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
14.44

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept sladica pita

Sreda, 16. 1. 2013, 14.44

1 leto, 2 meseca

Sladki konec tedna: Francoska jabolčna pita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za spremembo se namesto jabolčnega zavitka, lokalnega kralja jabolčnih sladic, lotite francoske pite. Tokrat z jabolki, z osvojenimi osnovami pa boste lahko drugič preizkusili še kakšen drug nadev.

Pita oziroma tarte je ena osnov francoske kuhinje in je lahko sladka ali slana. Bistvena je dobra osnova, torej podlaga iz testa, ki jo lahko potem nadevate na nešteto načinov. Recimo z jabolki, tudi tistimi malo bolj neuglednimi, ki nam surova ne gredo več v slast.

V Franciji jabolčno pito najpogosteje povezujejo z Normandijo, regijo, ki slovi po jabolkih in vsem, kar je povezano z njimi. So glavna sestavina tamkajšnjih sladic, iz njih pridelujejo znano žganje calvados, pa tudi sicer za razliko od preostalih Francozov v Normandiji raje kot z vinom nazdravljajo s fermentiranim jabolčnim sokom, ki mu rečejo cidre.

A naj bo dovolj o normandijskih jabolkih, posvetimo se raje pitam. Osnova, ki jo potrebujemo, je krhko testo oziroma pate brisée. Kot smo že omenili, je to testo uporabno za celo paleto pit, od slanih do sladkih, pripravite pa ga lahko tudi vnaprej in ga po potrebi vzamete iz hladilnika (v njem bo zdržalo do pet dni) ali zamrzovalnika (zamrznjeno je uporabno tudi do enega meseca).

Testo 200 g moke 1 čajna žlička sladkorja 1 čajna žlička soli 125 g močno ohlajenega masla, narezanega na kocke 1 rumenjak ledena voda (po potrebi)

V posodi zmešajte moko, sladkor in sol. Potem dodajte maslo in ga s prsti drobite, dokler ne dobite grobe zmesi, podobne kosmičem. Primešajte še rumenjak in testo gnetite, dokler se ne začne zlepljati, po potrebi pa dodajajte ledeno vodo. Ne mesite preveč, ker preveč obdelano testo ne bo krhko, ampak precej trdo. Testo oblikujte v rahlo sploščeno kepo in ga postavite v hladilnik za vsaj eno uro, še bolje pa bo, če ostane tam vsaj tri ure.

Ko je testo ohlajeno, ga razvaljajte v krog z debelino okoli pol centimetra. Potem ga položite v namaščen pekač za pite, dobro pritisnite okoli vseh robov in po vsej površini temeljito prebodite z vilicami. Testo, ki sega čez rob, odrežite. Pekač s testom spet postavite na hladno za okoli pol ure, medtem pa pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.

Na testo v pekaču položite aluminijevo folijo, vanjo pa nasujte riž ali suh fižol, ki naj pokrije vso dno pekača. S tem boste preprečili, da bi se dno pite med prvim delom peke dvignilo. Pekač postavite v pečico in pecite okoli 10 minut oziroma do zlatorumene barve, potem pa ga vzemite iz pečice. Medtem ko se testo hladi, pripravite nadev.

Nadev 6 srednje velikih jabolk 40 g masla 50 g sladkorja (količino povečajte, če imate kisla jabolka) nastrgana limonina lupinica pol čajne žličke cimeta

Jabolka olupite in jim odstranite sredico. Za prvo plast nadeva tri jabolka narežite na koščke. V ponvi raztopite polovico masla, potem pa mu dodajte polovico sladkorja in cimeta, limonino lupinico in jabolka. Dušite na zmernem ognju in občasno premešajte, dokler se jabolka ne začnejo mehčati. Potem jih pretlačite z vilicami in čežano mešajte, dokler ne izpari večina tekočine. Odstavite z ognja.

Za drugo plast nadeva preostala tri jabolka narežite na slab centimeter debele krhlje. V ponvi raztopite preostanek masla, dodajte še preostanek sladkorja in cimeta ter dodajte jabolka. Dobro premešajte, da se krhlji prekrijejo z masleno tekočino, potem pa jih dušite, dokler se ne začnejo mehčati (okoli pet minut).

Pita V pripravljeno testo prelijte čežano in jo poravnajte. Nato nanjo v poljubnem vzorcu zložite podušene jabolčne krhlje. Ti naj se vsaj delno prekrivajo, ker bodo med peko upadli. Potem jih prelijte s tekočino, ki je ostala od dušenja, in pito postavite v pečico za okoli pol ure oziroma dokler vrhnja plast jabolk ni lepo porjavela in mehka.

Pečeno pito lahko potresete s sladkorjem v prahu, še bolj slastna pa bo videti, če jo, ko se rahlo ohladi, premažete s tanko plastjo segrete marelične marmelade, ki ji lahko dodate še malce ruma ali jabolčnega žganja.

Ne spreglejte