Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
15.27

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Rio Mare

Foto: Rio Mare, StockSnap

Natisni članek

advertorial Rio Mare Mojca Cepuš zdrava prehrana

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 15.27

2 meseca, 2 tedna

Riba iz konzerve – da ali ne?

Vsebino omogoča Rio Mare

Foto: Rio Mare, StockSnap

Vas skrbi, če jeste hrano iz konzerve? Nikar, pločevinka pomeni, da je živilo konzervirano, brez dodanih kemikalij za konzerviranje. Zato si ribo iz pločevinke privoščite s slastjo in, kot pravi priznana nutricionistka, čim pogosteje.

Zdrav in hranilen obrok iz pločevinke

Mojca Cepuš priporoča ribe Rio Mare, saj zagotavljajo kakovostne obroke, ki ne vzamejo veliko časa za pripravo. | Foto: Mojca Cepuš priporoča ribe Rio Mare, saj zagotavljajo kakovostne obroke, ki ne vzamejo veliko časa za pripravo. Mojca Cepuš, priznana nutricionistka in ambasadorka Rio Mare Slovenija, pravi, da so ribe v konzervah izredno bogat vir beljakovin. Za nas so zelo pomembne, saj prispevajo k ohranjanju zdravih kosti in k vzdrževanju mišične mase.

Če se ukvarjamo s športom, so beljakovine v našem jedilniku še pomembnejše, saj prispevajo k povečanju mišične mase. Vsebujejo tudi olje, ki je bogato z nenasičenimi maščobami, te pa so koristne za naše srce in ožilje.

Izberite preverjeno kakovost

Vse sestavine, ki jih vsebujejo izdelki Rio Mare, lahko preverite na deklaracijah in najdete poreklo vsake pločevinke posebej. Tako boste izvedeli, kje in kdaj je bila ujeta riba, ki jo jeste.

Vsi izdelki Rio Mare.

Tuna, skuša, losos … katera vam najbolj tekne?

Karkoli boste izbrali, boste v svoje telo poleg slastnega okusa vnesli tudi mnogo zdravju koristnih snovi. Mojca Cepuš svetuje, da naj bodo ribe čim pogosteje na jedilniku, saj vsebujejo vitamine in druge snovi, ki pomembno vplivajo na naše počutje in delovanje.

Izdelki Rio Mare so preverjene kakovosti. | Foto: Izdelki Rio Mare so preverjene kakovosti.

#1 Tuna v naravnem soku, kot tudi v oljčnem olju, je vir vitamina B12, ki skrbi za kar nekaj funkcij v našem telesu. Posebej v današnjem času je to zelo pomemben vitamin, saj prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. Prav tako prispeva k delovanju živčnega sistema in normalnemu psihološkemu delovanju. Pomaga pri nastajanju rdečih krvničk in pri delitvi celic.

V tuni najdemo tudi niacin, vitamin, ki skrbi za sproščanju energije pri presnovi, prispeva k ohranjanju zdrave kože in sluznice ter tako kot B12 prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. V tej družbi se znajde tudi fosfor, ki prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob. Tuna je tudi vir joda, ki ga naše telo potrebuje pri nastajanju ščitničnih hormonov in normalnemu delovanju ščitnice, ima pa tudi vlogo pri kognitivnih funkcijah in pri delovanju živčnega sistema.

#2 Skuša je vir omega 3 maščobnih kislin, maščobe, ki jo v sodobnem svetu ne pojemo dovolj. Prevelike količine nasičenim maščob pa so povezane z boleznimi srca in ožilja.

#3 Losos v pločevinki je vir omega 3 maščobnih kislin in vitamina B12, poleg tega pa vsebuje tudi selen, ki je pomemben za moško plodnost, saj prispeva pri nastajanju semenčic. Vpliva pa tudi na zdravje naših las, imunskega sistema, ščitnice ter naše celice zaščiti pred oksidativnim stresom, kar je posebej pomembno, če se ne prehranjujemo prav, živimo v mestnem okolju ali smo pod velikimi čustvenimi napori. Ne smemo pa pozabiti tudi na fosfor in vitamin D, ki sta pomembna za zdravje kosti in zob. Vitamin D je še posebej pomemben za delovanje mišic in imunskega sistema.

Smo vam vzbudili apetit? Preizkusite naslednje recepte!

Hitro pripravljen kipnik s tunino, paradižnikom in rukolo

 | Foto: Sestavine za štiri osebe: dve konzervi Rio Mare tunine v oljčnem olju (160 gramov), 300 gramov češnjevih paradižnikov, 40 gramov mlade rukole, ena žlica moke, dve žlici naribanega parmezana, dva decilitra sveže sladke smetane, štiri jajca, oljčno olje, krušne drobtine in sol.

Priprava: Paradižnik operite in prerežite na pol. Tunino odcedite. Rukolo sesekljajte, prihranite nekaj lističev za okras. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Štiri majhne nepregorne pekače namastite z oljem in posujte s krušnimi drobtinami. Vanje enakomerno porazdelite paradižnik in tunino. V skledici stepite jajca s sladko smetano, dodajte parmezan, moko, ščep soli in sesekljano rukolo. Maso vlijte v nepregorne pekače. Pecite v vnaprej ogreti pečici približno 20 minut. Postrezite takoj kar v nepregornih pekačih.

Testenine z lososom in pestom iz rukole

 | Foto: Sestavine za štiri osebe: 350 gramov testenin, ena pločevinka Rio Mare filejev lososa v oljčnem olju (150 gramov), 100 gramov rukole, en strok česna, 50 gramov ekstra deviškega oljčnega olja, 40 gramov naribanega parmezana, 20 gramov pinjol in sol.

Priprava: V veliki posodi zavrite slano vodo, vanjo stresite testenine in pustite, da se skuhajo.
Medtem ko se testenine kuhajo, v mešalniku zmešajte olje, 80 gramov rukole, parmezan, česen, pinjole in tri žlice vode, ki ste jo vzeli iz posode s testeninami. Vse skupaj mešajte dve minuti. Testenine odcedite in jih prelijte s pestom iz rukole. Dodajte odcejeno meso lososa in rukolo, ki ste jo prihranili. Dobro premešajte in postrezite. Jed lahko pripravite tudi drugače: dodajte še čvrst paradižnik, ki ste ga narezali na kocke.

Skuša po mesinsko

 | Foto: Sestavine za štiri osebe: ena pločevinka Rio Mare filejev skuše v oljčnem olju (125 gramov), en list zelene, en kuhan krompir, pol korenja, pol čebule, 10 gramov oljčnega olja, 10 gramov razkoščičenih oliv, 5 gramov kaper, nekaj grozdastih paradižnikov, sol in poper.

Priprava: Sesekljajte korenček, čebulo in zeleno, vse popražite v neoprijemljivi ponvi. Dodajte paradižnike, rahlo jih popecite in na vrh zložite odcejene fileje skuše. Začinite s soljo, poprom, olivami in kaprami po okusu. Fileje skuše in prikuho na rahlo vsujte iz ponve ter jih zložite na krožnik. Krompir narežite na kolobarje, rahlo jih popecite v ponvi, v kateri ste prej pražili zelenjavo. Popečene kolobarje krompirja zložite na fileje skuše in prikuho ter servirajte. Namig za popoln in uravnotežen obrok: poleg skuše po mesinsko postrezite še riž z artičokami in en svež sadež.

Preberite še:

Prigrizki in predjedi, ki nas vedno navdušijo

Ne spreglejte