Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
8.19

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mercator

Natisni članek

kruh Mercator brez glutena Free Zone advertorial

Torek, 12. 2. 2019, 8.19

2 meseca, 1 teden

Recept za mehek domači kruh brez glutena

Vsebino omogoča Mercator

Tisti, ki iz kakršnegakoli razloga v vsakdanji prehrani ne smete uživati glutena, pogosto sanjate ravno o mehkem in puhastem hlebčku kruha. Za vas imamo dobro novico: kruh brez glutena je tudi lahko nesramno dober.

kruh | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Če morate živeti brez glutena, še ne pomeni nujno, da se morate odreči slastnim gurmanskim užitkom. Prodajne police naših trgovin so vedno bolje založene z vrhunskimi izdelki brez glutena, z nekaj vaje in dobre volje pa lahko marsikatero pekovsko dobroto pričarate tudi doma.

Zakaj je kruh brez glutena drugačen?

Gluten je beljakovina, ki ima ključno vlogo pri končni teksturi in obliki kruha. V testu ohranja pline, ki se sproščajo med fermentacijo, kar omogoči vzhajanje testa. Po njegovi zaslugi je kruh bolj puhast, testo je bolj elastično, prožno in se lažje oblikuje.

Z nekaj triki do vrhunskega domačega kruha

Čeprav je peka kruha brez glutena na prvi pogled kar zahtevna misija, pa boste z upoštevanjem nekaj trikov ugotovili, da je v resnici izredno preprosta.

Moke brez glutena imajo svojo specifiko in samo z vajo boste dosegli učinek moke z glutenom. Ena od najpreprostejših rešitev je ta, da v trgovini izberete ustrezne mešanice za peko kruha. Mercator je z lastno blagovno znamko Free Zone peko kruha približal svojim kupcem.

testo kruh peka | Foto:

Triki za peko brez glutena:

Za mešenje pozabite na roke, uporabite raje ustrezen mešalnik za testo.

Brezglutensko testo je praviloma mehkejše kot glutensko, zato ga boste težje oblikovali. Če ste začetniki, za oblikovanje žemljic predlagamo uporabo posebnih modelčkov.

Preden kruh postavite v pečico, ga premažite z vodo, oljem ali mlekom.

Pečen kruh dobro zavijte v svežo krpo in pustite nekaj minut, da se ohladi.

kruh | Foto: Recept za domači kruh

Sestavine:

500 g mešanice za peko brez glutena Free Zone
470 ml vode
10 soli
14 g svežega kvasa
30 g oljčnega olja
3 žlice toplega mleka
1 žlička sladkorja

Postopek:

Iz mleka, kvasa in sladkorja naredimo kvasec in počakamo, da vzhaja. Z mešalnikom za testo zmešamo vse sestavine. Prav je, da je testo lepljivo. Testo pokrijemo in počakamo, da vzhaja približno uro.

Oblikujemo ga v hlebček ali še bolje, postavimo ga v model, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Kruh premažemo z vodo ali oljčnim oljem. Kruh pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno eno uro. Pečen kruh zavijemo v krpo (lahko je tudi vlažna) in počakamo, da se ohladi.

Mercator | Foto:

Kam po brezglutenske izdelke?

Mercator zna prisluhniti svojim kupcem, zato so svojo ponudbo obogatili z raznoliko izbiro kakovostnih izdelkov brez glutena.

Med brezglutenskimi izdelki tako najdete otroško hrano, vegetarijanske napitke, žitarice in energijske ploščice, slane prigrizke in sladke namaze. Poleg osnovnih živil so na voljo tudi zamrznjeni izdelki za kuho in peko ter različne zmesi za pripravo piškotov in drugih slaščic doma, kar bo posebej razveselilo najmlajše.

Mercator | Foto: Vsi so izdelki priznanih blagovnih znamk, med brezglutenskimi izdelki pa boste našli tudi izdelke Mercatorjeve blagovne znamke Free Zone. Prepoznali jih boste po vijoličasti embalaži.

Vsi izdelki brez glutena so proizvedeni v skladu z mednarodnimi smernicami za brezglutenske izdelke. Ker gre za izdelke, proizvedene posebej za Mercator, jih dobite samo na policah izbranih marketov, supermarketov in hipermarketov.

Mercator | Foto: Za aktivno življenje brez laktoze

V Mercatorju znamo prisluhniti tudi kupcem, ki se prehranjujejo drugače. Veliko izbiro različnih vrst izdelkov nudimo vsem, ki imajo aktiven življenjski slog in temu primerno prehrano, pa tudi tistim, ki zaradi preobčutljivosti ne smejo uživati živil z vsebnostjo glutena ali laktoze. Zato lahko pri njih izbirate med številnimi izdelki brez laktoze.

Izbrane surovine, posebne recepture ter uporaba naprednih proizvodnih tehnologij zagotavljajo varnost in najvišjo kakovost. Z mlekom, jogurtom, sirom in sladoledom pa tudi mascarponejem, skuto in še čim tako lepšamo dneve vsem, ki si z mlekom radi privoščijo vse razen laktoze.

 

 

Ne spreglejte