Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2019,
4.01

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 14. 3. 2019, 4.01

5 let, 1 mesec

Park Žibert: najboljša gostilna v Šiški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Ocena gostilne: Žibert | Foto Miha First

Foto: Miha First

Na stari šišenski, ali če hočete, šentviški lokaciji so prenovili nekdaj znano gostilno in s tem potrdili: v Šiški je nekaj odprtega.

Navadno je tako, da tam, kjer hvalijo malice, težko dobite dobre večerje. Prenovljena šišenska gostilna, kjer imajo za ljubljanske razmere res veliko parkirišče, pa skuša s svojim konceptom to tezo spremeniti. Ne nazadnje niti malice niso povsem običajne, dnevno skuhajo šest različnih, res različnih jedi in vsakič presenetijo s kakšno, za prestolnico nadpovprečno ponudbo: bobiči, pražena jetrca, polnjen piščanec, ričet, njoki s treviškim radičem ...


Park Žibert

Celovška cesta 335, 1210 Ljubljana - Šentvid

Telefon: 070 828 787


Šli smo po sledeh govoric o solidnih malicah in z razširjeno ekipo ugotovili, da so prav solidne tudi večerje, vinski list je majhen, a učinkovit, podobno pametno izbrana je ponudba piv, imajo celo prenočišča.

Ocena gostilne: Žibert | Foto: Miha First Foto: Miha First

Hrana je konkretna, porcije so mestoma celo pretirane. Na jedilnem listu ponujajo tako tapase oziroma prigrizke ob točilnem pultu kot bolj ali manj slovenske oziroma poslovenjene jedi, kot je denimo "XXL-dunajc".

V kuhinji so celo jadranski lignji, ki jih marsikje na Obali ne dobite, sicer pa vladajo pečenke, goveja juha, ocvrt piščanec in v središču mesta že malce pozabljeni burgerji. In da ne bo pomote - cene so zelo zelo znosne, kosilo z juho, pečenko, prilogami in solato stane okoli deset evrov.

Ljubljana, Plečnik, tržnica
Trendi Najboljše gostilne v Ljubljani

Ocena gostilne: Žibert | Foto: Miha First Foto: Miha First

Žibert poskuša zvečer ugajati publiki, ki se je prišla zabavat, zato naj vas ne začudi, če bodo v ozadju pri kakšni mizi zapeli in zaigrali, po drugi strani pa imajo tako pri opremi prostora kot pri sestavinah razmeroma visoke standarde. Mi smo začeli s pivom, priporočili so Peliconovo Črno auroro, del omizja si je začel tako svetlega kot temnega točenega budweiserja.

Ocena gostilne: Žibert | Foto: Miha First Foto: Miha First

Tako smo pospremili serijo predjedi, kakršne so standard slovenskih gostiln: narezek in karpačo. Na deski so bili panceta, pršut in špehovka pa kosi parmezana in rezine odločno preveč industrijskega edamca. Goveji karpačo je bil soliden, dodali so mu parmezan in črne tartufe pa mlado špinačo in pretirano količino rukole.

Hišni narezek ... | Foto: Miha First Hišni narezek ... Foto: Miha First

... in goveji karpačo s parmezanom in tartufi. | Foto: Miha First ... in goveji karpačo s parmezanom in tartufi. Foto: Miha First

Ker se nam je ob naročanju (napačno) zdelo, da narezek in karpačo ne bosta dovolj za začetek, smo se ozrli še v rubriko prigrizkov za k pijači in izbrali tris ocvrtkov - mocareline paličice, čebulne obročke ter žepke s sirom in čilijem. Ocvrte prigrizke pospremijo s tremi omakami, tatarsko, sladko-pekočo in cacikijem, zraven pa sodi še ''lavor'' ocvrtega krompirčka.

Ocvrte mocareline palčke, žepke s sirom in čilijem ter čebulne obročke kot priloga spremlja še ocvrt krompirček. | Foto: Miha First Ocvrte mocareline palčke, žepke s sirom in čilijem ter čebulne obročke kot priloga spremlja še ocvrt krompirček. Foto: Miha First

Medtem smo popili pivo in se odločili, da bomo raje nadaljevali z vinom. Na mizo je prispel piten Bužinelov beli Elvis, isti čas pa tudi porova in goveja juha - slednja je vedno resen preizkus kuhinje in pri Žibertu so test prestali, bila je okusna in konkretna, v njej so ob rezancih plavali tudi korenje in koščki govedine.

Barje in Alpe
Trendi Najboljše gostilne v okolici Ljubljane

Ocena gostilne: Žibert | Foto: Miha First Foto: Miha First

Kot smo omenili, so bile porcije že v prvih etapah zelo velike, podobno se je obetalo v velikem finalu, ob katerem se je omizje odločilo za rdeče vino. Merlot iz Goriških brd navadno ne razočara, na voljo je bila sijajna Ščurkova različica, ki se je med drugim družila s klasično svinjsko ribico in žlikrofi ter izvrstnim ribeyem, ki so ga podprli s preveliko zajemalko pireja s tartufi.

Ribeye s pečenim češnjevim paradižnikom | Foto: Miha First Ribeye s pečenim češnjevim paradižnikom Foto: Miha First

Račje prsi so spremljali konkretni in korektni sirovi štruklji, še največ preglavic pa je povzročil Dirty Sanchez, burger, ki poleg govedine in načo sira vsebuje še jajce na oko, karamelizirano čebulo, solato, paradižnik, popečeno slanino in, jasno, hišno žar omako. A pravi jedec se mora znajti tudi v bitki z burgerjem, ki škropi in beži na vse strani.

"Umazani Sanchez" | Foto: Miha First "Umazani Sanchez" Foto: Miha First

Park Žibert je poštena gostilna, v kateri avtorske kuhinje pravzaprav ni, hkrati pa je na mizi vse tako, kot mora biti. Zrezki so veliki in pravilno pečeni, burgerji ne zaostajajo za slovenskim povprečjem, prej nasprotno, vina in piva pa lahko pijejo tudi izbirčni. Porcije so velike, to je treba poudariti, zato smo se pri sladicah odločili le za dve, od osebja najbolj hvaljeni. Jabolčni zavitek je bil na mestu, okoli tiramisuja z banano in malinami pa so se kresala različna mnenja.

Jabolčni zavitek in kepica bananino-malinovega tiramisuja | Foto: Miha First Jabolčni zavitek in kepica bananino-malinovega tiramisuja Foto: Miha First

Povzetek

Gostilna, kakršnih je v zadnjem času po Sloveniji spet vse več (Figovec, Jakob Franc, gostilna Maribor ...). Klasična slovenska ponudba (ocvrti piščanec, dunajski zrezek, goveja juha, pečenke), ki jo pri Žibertu obogatijo z rahlo motoristično ponudbo burgerjev in piva. Gostje hvalijo malice, mi pa smo povsem solidno in predvsem obilno večerjali.

Pivopivci lahko izbirajo med nekaj klasičnimi pivskimi izdelki (Laško, Union, Corona, Bernard ...) in nekaj našimi kraftarji (Maister, Mali grad, Reservoir Dogs, Tektonik, Pelicon). Pri vinih pa se ob odprti klasiki najdejo Bužinel, Vina Koper, Pullus, Verus, Monte Rosso, Kristančič, Tilia, Batič, Ščurek, Štoka ...

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte