Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
9.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

kulinarika vino festival

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 9.04

6 let, 7 mesecev

Najprestižnejši vinsko-kulinarični prireditvi v Sloveniji

Oglasno sporočilo

19. Slovenski festival vin in 9. Festival kulinarike

Slovenski festival vin skupaj s Festivalom kulinarike vsako leto dokazuje svoj položaj vodilne slovenske prireditve na področju vin. Priljubljenost prireditve med obiskovalci in novinarji vedno znova dokazuje veliko število sodelujočih priznanih vinarjev in vrhunskih vinskih vzorcev. Letošnji festival vin bo znova približal najboljše, kar dajo slovenski vinogradi in tudi nekateri zunaj naših meja. Letošnja, predjubilejna 19. Slovenski festival vin in 9. Festival kulinarike bosta v petek in soboto, 25. in 26. 11. 2016, med 15. in 20. uro (Festival kulinarike med 16. in 20. uro) v GH Union v Ljubljani.

Strokovna komisija, ki je na letošnjem festivalskem ocenjevanju ocenila 172 vinskih vzorcev. Foto: Katja Kodba | Foto: Strokovna komisija, ki je na letošnjem festivalskem ocenjevanju ocenila 172 vinskih vzorcev. Foto: Katja Kodba

19. Slovenski festival vin

Na letošnjem Slovenskem festivalu vin se bo predstavilo 25 odstotkov vinarjev in vinskih kleti več v primerjavi z zadnjimi leti – to je 106. Med razstavljavci je tudi nekaj večjih organiziranih skupin vinarjev, kot so Združenje družinskih vinogradnikov in vinarjev, Vinska družba Slovenije, Mabat, Združenje slovenskega reda vitezov vina, Lidlov mladi vinar ... Na festivalu bo mogoče poskusiti več kot 400 vinskih vzorcev iz Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Črne gore, Francije, Španije, Avstralije, Čila, ... V prihodnjem tednu bomo na naši spletni strani in strani na Facebooku objavili seznam letošnjih delavnic.

Letošnji Slovenski festival vin prinaša tudi nekaj pomembnih novosti, med katerimi naj opozorimo na naše partnerske hotele in restavracije, ki so iz nabora festivalskih vin za nadaljnjo prodajo v svojih lokalih izbrali kar 31 vin 24 vinarjev, in na pofestivalske dogodke, dogajali se bodo oba festivalska dneva in še po koncu festivala. Še pol leta po obeh dogodkih se bodo odvijali na partnerskih lokacijah z izbranimi vini Slovenskega festivala vin, ob teh bodo chefi partnerskih hotelov in restavracij ponudili vrhunske kulinarične kreacije. Seznam izborov in podogodkov je objavljen na naši spletni strani.

Foto: Jana Jocif | Foto: Foto: Jana Jocif

Festivalsko ocenjevanje

Tudi to leto je Slovenski festival vin pospremilo strokovno Festivalsko ocenjevanje, to je bilo konec oktobra v ljubljanskem hotelu Lev. Rekordno število vzorcev (172, kar je še enkrat več kot v letih poprej), so ocenjevale tri komisije, predsedovali so jim Tomaž Sršen, Dušan Brejc in Bojan Kobal.

Priznanja za najboljša vina so v štirih kategorijah prejela:

Peneča vina
1. mesto: Radgonske gorice, d. d., zlata radgonska penina Selection 2012, Podravje, Štajerska, Slovenija
2. mesto: Istenič, d. o. o., prestige extra brut, 2011, Posavje, Bizeljsko-Sremič
2. mesto: Vina Sanabor, penina Floridia, 2012, Primorska, Kras

Bela, suha in polsuha vina
1. mesto: Uroš Rojac, malvazija Maceracija, 2013, Primorska, Slovenska Istra
2. mesto: Valter Sirk, beli pinot, 2015, Primorska, Brda
3. mesto: Kmetija Bizjak – Tomaž in Radivoj, rebula R, Primorska, Vipavska dolina

Bela, polsladka in sladka vina
1. mesto: Kmetijska zadruga Krško, z. o. o., laški rizling izbor, 2011, Posavje, Dolenjska
2. mesto: Ptujska klet d.o.o., Pullus 777, 2015, Podravje, Štajerska, Slovenija
3. mesto: Vino Kupljen Jeruzalem – Svetinje, Samo Kupljen, šipon jagodni izbor, 2008, Podravje, Štajerska, Slovenija

Rose in rdeča vina
1. mesto: Martin Krapež, merlot Arhiva, 2011, Primorska, Vipavska dolina
2. mesto: Ivan Bric, Barbera, 2011, Primorska, Vipavska dolina
3. mesto: Bovin Winery, A'Gjupka, 2012, Makedonija

Primož Rojac, vina Rojac, in Martin Krapež, vina Krapež, sta prejemnika priznanj za najbolje ocenjeno vino v kategoriji belih suhih in polsuhih vin oziroma rožnatih in rdečih vin. Foto: arhiv SFV | Foto: Primož Rojac, vina Rojac, in Martin Krapež, vina Krapež, sta prejemnika priznanj za najbolje ocenjeno vino v kategoriji belih suhih in polsuhih vin oziroma rožnatih in rdečih vin. Foto: arhiv SFV

9. Festival kulinarike
Na letošnjem Festivalu Kulinarike boste oba dneva uživali v slastnih kreacijah naših in tudi tujih odličnih vodij restavracij, ki so tudi partnerji letošnjega Slovenskega festivala vin. V Gledališču okusov, kjer chefi kuhajo jedi v živo, pred obiskovalci, se bodo letos predstavljali kuharski mojstri v parih, in sicer bosta vsak dan festivala dve predstavi.

Foto: Jana Jocif | Foto: Foto: Jana Jocif

Vsak od mojstrov bo pripravljal svojo jed, skupna, rdeča, nit vsakega para pa bo isto festivalsko vino. Udeležba v gledališču je všteta v ceno kupljene vstopnice, število mest pa omejenih na 30. V Galeriji okusov se bodo poleg chefov, ki nastopajo v Gledališču okusov, predstavili še drugi, povabljeni kuharski mojstri. Vsak od obiskovalcev ob nakupu vstopnice prejme tri brezplačne kupone za pokušino jedi, nadaljnje kupone pa lahko kupi na naši festivalski recepciji. Cena dodatnega kupona za vrhunske kreacije je le 3 evre!

Več informacij: www.slovenskifestivalvin.si/www.festivalkulinarike.si

Vstopnice

Cena vstopnic: 25 evrov v preprodaji (do 20. 11. 2016), 30 evrov v redni prodaji, 10 evrov za študente (omejena količina, s študentsko izkaznico), možnost nakupa prek sistema Eventim.

Cena standardne vstopnice vključuje: dnevni vstop na 19. Slovenski festival vin in 9. Festival kulinarike, pokušino vseh vin in tri (3) degustacijske kupone za degustacijo na 9. Festivalu kulinarike ter ob predhodni prijavi možnost udeležbe na festivalskih delavnicah in predstavah v Gledališču okusov.

Cena študentske vstopnice vključuje (s študentsko izkaznico): dnevni vstop na 19. Slovenski festival vin in 9. Festival kulinarike od 17. ure, pokušino vseh vin ter ob predhodni prijavi možnost udeležbe na festivalskih delavnicah in predstavah v Gledališču okusov.

Foto: Jana Jocif | Foto: Foto: Jana Jocif

Ne spreglejte