Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
19.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo vino peneče vino

Četrtek, 13. 6. 2013, 19.40

7 let, 12 mesecev

Kozarec vina kot nagrada za ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zgodba tega tedna bo nenavadna za rubriko, kjer se predstavljajo nova vina. Toda kot pravi minister za zdravje: alkohol škoduje zdravju.

In ker je vino tega tedna tako atraktivno italijansko peneče vino, v ultra zdizajnirani beli steklenici in z nižjo stopnjo alkohola, je prav, da nekaj napišemo tudi o ženski kulturi pitja. Tako vino je namreč narejeno prav za ženski vinski trg. Za prijateljice, ki se dobijo v baru po službi. Za samsko zaposleno žensko, ki si po napornem dnevu privošči kozarček, dva, tri...

In v tem je srž težave. Spomnimo se Bridget Jones. Vsak večer je odprla steklenico vina in se potolažila. V svoj dnevnik je celo zapisovala, koliko enot alkohola je spila. Zdi se, da je od takrat kozarec vina zvečer postal kulturna norma vsake polno zaposlene sodobne ženske, ki sledi trendom. Chardonnayjev sindrom, bi lahko rekli, saj so oglaševalci prav to sorto vina velikokrat oglaševali kot vino za ženske. Take, ki zvečer potrebujejo trenutek zase, da se po napornem dnevu v službi ali z otroki odpočijejo, sprostijo. Kozarec vina je postal sinonim na nagrado po napornem dnevu. Neke vrste zahvala in nagrada za to, da so ženske – predvsem srednjega razreda – boginje doma in službe. Kozarec vina zvečer je postal zdravilo za vse težave čez dan.

Toda zdaj po letih oglaševanja življenjskega sloga, ki ženskam pripisuje večerni kozarček za sprostitev, se je izkazalo, da ta navada le ni tako nedolžna, kot se zdi. V Veliki Britaniji so ugotovili, da je dvakrat več možnosti, da bodo ženske srednjega razreda postale alkoholičarke. V zadnjem desetletju ena od petih žensk v Britaniji na teden popije več, kot je priporočena količina alkohola za ženske.

Veliko žensk priznava, da ves dan čakajo, da zvečer odprejo steklenico vina in si natočijo kozarec. To, da v supermarketih poleg hrane nakupijo še tedensko zalogo vina, ni razumljeno kot napačno, temveč kot modno. Da ne bo pomote – kozarec vina ni napačen. Napačnih je preveč kozarcev vina ter občasno razvajanje, ki postane odvisnost. Zato punce – pamet v roke. Naj vino zvečer ne postane najbolj pričakovani vrhunec vašega dneva. Naj ostane le občasno razvajanje z res vrhunskim vinom.

Astoria 9.5 Cold Wine Pink Zgodba kleti Astoria sega v leto 1987. Trenutno jo vodita sinova Paolo in Giorgio, ki ponosno nadaljujeta družinsko tradicijo. Posestvo v Valdobbiadeneju, enem od najlepših vinorodnih območij v Italiji, meri okoli 40 hektarjev, posvečajo pa se predvsem izdelavi penečih vin in proseccov ter trgu ponujajo sveža, živahna in aromatična peneča vina. Njihova najnovejša linija, zaradi nižje stopnje alkohola imenovana 9.5, pa je pravi hit, saj jo strežejo v vseh najboljših restavracijah, vinotekah in barih v Italiji.

9.5 Cold Wine Pink je nežno rožnate barve z veliko svežine in sadnosti na nosu. Zaznamo arome cvetice in nežno rdeče sadje. V ustih nas navduši s svojo svežino, igrivostjo, finimi mehurčki in sadnostjo.

Je odličen spremljevalec na vseh vrtnih zabavah in piknikih, saj deluje igrivo, lahkotno in veselo.

Sorta: tipične lokalne aromatične sorte Stopnja alkohola: 9,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 8,90 evra, evino.si

Ocena: 7,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte