SiolNET. Trendi Kulinarika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Katere slovenske gostilne so najbolj všeč Avstrijcem?

4

termometer

Priznani kulinarični vodnik Gault Millau je več slovenskim gostilnam pripel visoko oceno.

Sezona, ko izhajajo nove izdaje vodnikov po gostilnah, je na vrhuncu. V četrtek bo tako izšel priznani vodnik Gault Millau po avstrijskih gostilnah, še pred tem pa so razkrili, katere so po njihovem mnenju najboljše gostilne na južnem Tirolskem, v Sloveniji in na Hrvaškem, ki jih prav tako vključujejo v avstrijski vodnik. K sreči je tako, bi lahko rekli, saj Avstrijci veljajo za odlične goste, ki imajo žep precej globlji kot preostali naši sosedje.

Najvišje ocene gredo v Kobarid, Ljubljano, Novo Gorico in Maribor

V novi izdaji vodnika Gault Millau je najvišje priznanje med Slovenci dobila kobariška Hiša Franko, ki so ji avstrijski ocenjevalci dali 17 točk od 20 možnih (te najvišje ocene do zdaj ni dobil še nihče) ter tri "haube" oziroma kuharske kape od štirih možnih. Prav tako odlično oceno, 16 točk in dve haubi, so dobile tri slovenske restavracije: JB v Ljubljani, Dam v Novi Gorici in Mak v Mariboru.

Šteje le hrana

Gault Millau je sicer eden najvplivnejših francoskih vodnikov po restavracijah, ki s svojimi začetki sega v leto 1965, od takrat pa je podobno kot Michelin dobil že več izpeljank za druge države, med drugim tudi Avstrijo. Glavna razlika med vodniki Gault Millau in Michelin je v tem, da pri prvih ocene temeljijo izključno na kakovosti hrane, medtem ko strežbe, cene in splošnega vtisa restavracije ne omenjajo. Vodniki Gault Millau zato veljajo za bolj puristične od Michelinovih, pri katerih je hrana le eden od dejavnikov, ki vplivajo na oceno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin