Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 9. 2014,
14.10

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

jajčevci recepti kosilo

Četrtek, 4. 9. 2014, 14.10

1 leto, 1 mesec

Ideja za jutrišnje kosilo: jajčevci na tri načine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jajčevci so skoraj obvezna sestavina vsakega piknika, kjer kraljujejo dobrote z žara. Njihova sezona je dolga, prav zdaj pa lahko uživamo tudi v tistih, pridelanih doma.

Jajčevcev se po krivem drži sloves mastne hrane – sami po sebi so nizkokalorični, ker pa dobro vpijajo maščobo, moramo biti pri njihovi pripravi skopi z oljem. Pripravimo jih lahko na mnogo različnih načinov, ob njihovem nežnem okusu pa v jedeh prepriča tudi barva njihove lupine.

Če imate jajčevce slabo zapisane zaradi njihove grenčine, še nasvet: pred pripravo jih narežite na kose in posolite. Pustite jih v posodi, da odteče nekaj tekočine, nato jih sperite pod tekočo vodo ali le osušite z brisačko ter nadaljujte pripravo po receptu.

Iščete kakšen zanimiv recept z jajčevci?

Sendviči z jajčevci in mocarelo en večji jajčevec večja mocarela sveža bazilika rdeča paprika paradižnik sol, poper in malce oljčnega olja vejice svežega rožmarina

Jajčevec narežite na centimeter debele rezine. Posujte jih s soljo in pustite, da odteče nekaj soka. Nato jih obrišite s papirnato brisačo, na tanko premažite z oljčnim oljem in popecite na rebrasti ponvi ali žaru.

Medtem na enako debele rezine narežite tudi paradižnik, mocarelo in papriko – to narežite na kolobarje. Papriko prav tako opecite na ognju.

Ko je zelenjava pečena, jo nežno začinite s soljo in poprom in le še sestavite v sendviče. Na kolobar jajčevca položite kolobar sira, nanj list sveže bazilike, čezenj rezino paradižnika.

Nadaljujte s sirom, papriko in baziliko ter končajte z drugim kolobarjem jajčevca. Vse skupaj "povežite" z vejico rožmarina, ki jo zapičite skozi sendvič.

"Kaviar" iz jajčevcev oziroma baba ganoush 3 srednje veliki jajčevci 130 gramov tahinija debel ščep soli 3 jedilne žlice limoninega soka 3 stroki česna, olupljeni in nasekljani ščepec čilija v prahu jedilna žlica oljčnega olja nasekljan peteršilj

Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Jajčevce na več mestih naluknjajte z vilicami. Za ta recept potrebujete tudi odprt žar ali štedilnik, na katerem lahko na močnem ognju zapečete jajčevce. Njihova lupina mora namreč počrneti.

Medtem pripravite pekač, ki ga prekrijte s polo peki papirja. Popečene jajčevce preložite na pekač in pecite 20–30 minut, da se povsem zmehčajo. Nato pustite, da se povsem ohladijo.

Jajčevce prerežite in odstranite mehko meso. Tega skupaj s preostalimi zgoraj naštetimi sestavinami zmeljite v gladek pire. Poskusite, po potrebi dosolite.

Kremo iz jajčevcev postrezite kot namaz ali pomako skupaj s svežo zelenjavo, tortiljami ali popečenimi kruhki.

Juhica iz pečenih paradižnikov in jajčevcev 3 jajčevci kilogram češnjevega paradižnika pol kilograma korenja 10 strokov česna 4 žlice oljčnega olja sol in poper pločevinka čičerike 2 čajni žlički karija šopek peteršilja

Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Potrebovali boste dve rešetki.

Korenje narežite na enako velike kocke, paradižnike prepolovite. Česen pustite v lupinicah. Na enem pekaču zmešajte korenje, paradižnik in česen skupaj z dvema žlicama olja, ščepom soli in ščepcem popra. Paradižnike na pekač položite s prerezano stranjo navzdol.

Na drugem pekaču zmešajte nakockane jajčevce, čičeriko, karijev prah, dve žlici olja, ščep soli in ščepec popra. Razporedite v eno plast.

Oba pekača položite v pečico (s paradižnikom na vrhu) in pecite 45 minut. Med peko enkrat premešajte.

Ko je zelenjava pečena, z vilicami ostranite lupinice paradižnikov. Vsebino zgornjega pekača zmeljite v gladko kašo in prelijte v kozico. Vmešajte še čičeriko in jajčevce in dodajte 3‒4 skodelice vode. Na nežnem ognju kuhajte do vretja, da se juha zgosti. Po potrebi dosolite in poprajte in servirajte z nasekljanim peteršiljem in popečenimi kruhki.

Ne spreglejte