Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 4. 2015,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept sir testenine paradižnik bazilika solata

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 11.55

8 let

Če je parmezan kralj, je mocarela kraljica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prihaja tisti čas v letu, ko se nam bodo sredi dneva bolj prilegle hladne kot tople jedi, na primer solate s testeninami, v katerih še posebej zasije italijanska sirna zvezdnica mocarela.

Mocarela je zagotovo eden najbolj priljubljenih svežih sirov, ne le v Italiji, ampak kar po svetu. Slastna je topljena na pici, v omakah za testenine ali preprosto pokapljana z olivnim oljem. Najbolj znana kombinacija pa je gotovo solata caprese, v kateri se mocarela druži s svežim paradižnikom in baziliko.

Ime je dobila po italijanski besedi mozzare, odrezati ali odtrgati, ki opisuje tehniko izdelave. Sesirjeno maso, ki jo sirarji mesijo in gnetejo kot testo za kruh, namreč natrgajo oziroma narežejo in oblikujejo v značilne krogle mocarele. Te obstajajo v različnih velikostih, od velikih, celo kilogramskih, do priljubljenih majhnih bocconcinov, ki jih dobro poznamo iz naših trgovin. Obstajajo pa celo manjše: ciliegine so v velikosti češenj, perlini pa, kot pove ime, v velikosti biserov.

Izvirna in najbolj cenjena mocarela je iz bivoljega mleka Izvirna mocarela je bila izključno iz bivoljega mleka, ki je siru dalo posebno voljnost in sposobnost raztezanja. Zdaj je bolj razširjena in tudi cenejša mocarela iz kravjega mleka, ki je prav tako slastna, a tiste prave, iz bivoljega mleka, pač ne more premagati. Mozzarella di bufala campana nosi evropsko zaščito, pridelana pa je lahko le iz mleka bivolov iz italijanskih dežel Kampanje, Lacija, Apulije in Moliseja.

Ravno te dni v Kampanji, ki velja za rojstni kraj mocarele, slavijo svoj najbolj znani sir. Kot vsako leto so na dogodek Le Strade della Mozzarella oz. Ceste mocarele povabili osem uveljavljenih kuharskih mojstrov z vseh koncev Italije in jim zadali nalogo ustvarjanja novih jedi z mocarelo. Letošnja tema receptov ne bi mogla biti bolj italijanska, glasi se namreč Testenine, mocarela in paradižnik. V njej smo tudi mi našli navdih za tokratni brezmesni recept, preprosto in svežo testeninsko solato.

Solata s testeninami, mocarelo in paradižnikom

250 gramov testenin (školjk, peresnikov, svedrov ali poljubne druge oblike) 250 gramov mocarele (lahko tudi manjših kroglic oziroma bocconcinov) 250 gramov češnjevih paradižnikov 10 listov sveže bazilike 1 spomladanska čebulica 4 jedilne žlice olivnega olja 2 čajni žlički balzamičnega kisa sol in poper

Testenine skuhajte al dente, odcedite in prelijte z mrzlo vodo, da se ne bodo zmehčale.

Mocarelo narežite na kocke, če imate manjše kroglice, jih le prepolovite. Prepolovite tudi češnjeve paradižnike. Liste bazilike grobo narežite, spomladansko čebulo pa nasekljajte.

V veliki posodi testenine zmešajte z mocarelo, paradižnikom, baziliko in čebulo. Prelijte z oljčnim oljem in kisom (tega lahko dodate tudi več, če vam je všeč), posolite in popoprajte. Takšno solato lahko postrežete takoj, še bolj osvežilna pa bo, če jo za eno uro postavite v hladilnik.

Ne spreglejte