Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
10.19

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 10.19

8 let, 3 mesece

Biografija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Toše Proeski je bil tik pred tem, da postane svetovna zvezda.

Toše Proeski, makedonski pop zvezdnik s klasično glasbeno izobrazbo, je bil eden najbolj priljubljenih pevcev z območja nekdanje Jugoslavije. Njegov izjemen glas ter predanost glasbi in petju sta očarala vse, ki so ga srečali v glasbenem poslovnem svetu in na odrih. Solo petje je študiral na glasbeni akademiji v Skopju, izpopolnjeval pa se je tudi v New Yorku, pri slovitem učitelju Williamu Reyu, ki je sodeloval tudi z Lucianom Pavarottijem. Proeski je umrl v prometni nesreči 16. oktobra 2007, star komaj 26 let. Potoval je v Zagreb, kjer ga je čakalo delo pri novem projektu, ki ga je delno že posnel v Londonu in s katerim so se mu odpirala vrata v tujino. Do takrat pa je z odličnimi koncertnimi nastopi in albumi ter zlasti s svojim edinstvenim glasom že očaral občinstvo od Makedonije do Slovenije.

Že v ranem otroštvu, ki ga je preživel v Kruševu, so starši opazili njegovo nadarjenost in mu omogočili glasbeno izobrazbo. Komaj dvanajstleten je nastopil na otroškem festivalu, a njegova pomembna nastopa sta bila v letih 1996 in 1997, ko je dvakrat zapored zmagal na najstniškem festivalu Melfest v Prilepu.

Leta 1997 je s pesmijo Ostani do kraj osvojil tretje mesto na festivalu Skopje, makedonskem izboru za pesem Evrovizije.

Dve leti kasneje in le dan potem, ko je s pesmijo Tvoite bakneži na moite beli košuli (Tvoji poljubi na moji beli srajci) po izboru občinstva zmagal na festivalu v Skopju in imel svoj prvi samostojni koncert v Skopju, je izdal album Nekade vo nokta (Nekje v noči). Junija 2000 je izdal drugi album Sinot božji. S pesmijo Nemir s tega albuma, ki jo je odpel v duetu s Karolino Gočevo, je leta 2001 na festivalu v Podgorici osvojil drugo mesto. Na različnih festivalih je osvojil še več nagrad s pesmimi s tega albuma. Marca tega leta je imel v Skopju pet zaporednih razprodanih koncertov v univerzitetni dvorani. V začetku oktobra 2001 pa je imel razprodan koncert v Sava Centru v Beogradu.

Oktobra 2002 je izdal tretji album Ako me pogledneš vo oči, ki ga je snemal v Atenah v Grčiji. Album je posnel v dveh različicah, makedonski in srbski. Novembra se je podal na prvo veliko turnejo, da ga predstavi občinstvu.

Leta 2003 je s pesmijo Čija si zmagal na festivalu Beovizija, srbskem izboru za pesem Evrovizije, in pesem je postala velika uspešnica.

Leta 2004 je bil izbran za predstavnika Makedonije na Evroviziji. Na makedonski televiziji je predstavil osem pesmi in izbrana je bila Angel si ti (v angleški verziji je naslov Life), s katero je v Istanbulu osvojil 14. mesto.

Toše Proeski je vsako leto decembra v univerzitetni dvorani v Skopju priredil dobrodelni koncert in leta 2003 je za svojo dobrodelno dejavnost prejel dobrodelno nagrado Matere Tereze. Septembra 2004 je postal najmlajši Unicefov ambasador dobre volje in posnel pesem Za ovoj svet (angleško This World), ki je postala Unicefova himna.

Njegov četrti album Den za nas (2004) je izšel tudi v Sloveniji. Tega leta je imel Toše koncert na mestnem stadionu v Skopju. To je bil največji koncert vseh časov v Makedoniji; prišlo je 20.000 ljudi. Tega leta je z Anjo Rupel posnel duet Krajnje vrijeme/Skrajni čas in izdal svoj prvi DVD s posnetki junijskega stadionskega koncerta v Skopju.

Julija 2005 je Proeski izdal peti album Pratim te/Po tebe in album je bil več kot trideset tednov na slovenskih lestvicah.

Na albumu Božilak (Mavrica), ki je izšel leta 2006, je predstavil priredbe nacionalnih makedonskih pesmi.

V letih 2006 in 2007 je zmagal na hrvaškem radijskem festivalu in njegova pesem Srce nije kamen je bila leta 2006 največkrat predvajana pesem na hrvaških radijskih postajah.

Leta 2007 je izdal album Igri bez granici. Zadnji veliki koncert je imel 5. oktobra na mestnem stadionu v Skopju. Jeseni 2007 je v Sloveniji izšla njegova edina pesem v slovenščini z naslovom Moja. Konec oktobra je nameraval izdati svoj prvi album v angleščini.

Ne spreglejte