Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 3. 2014,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 16. 3. 2014, 20.05

8 let

Samo 30 odstotkov igralk ima govorečo vlogo v filmih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na vprašanje o najljubši igralki bi večina najverjetneje odgovorila Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Sandra Bullock, Amy Adams, Judi Dench, Kate Winslet ali Cate Blanchett. Mar ne?

Najnovejša raziskava o stanju igralk v meki zabave je medtem razkrila, da so tudi v današnjem času ženske v Hollywoodu zelo marginalizirane in da jim pripada samo 30 odstotkov vseh govorečih vlog v filmu.

Cate Blanchett, ki je pred dvema tednoma za svojo vlogo v filmu Woodyja Allena Otožna Jasmine prejela oskarja za najboljšo glavno vlogo, je v svojem zahvalnem govoru dejala: "Ljudje želijo gledati ženske filme z ženskami v naslovnih vlogah, in - to je čista resnica - ti filmi služijo dobre denarje. Ljudje, svet je okrogel!" Z izrečenim je v avditoriju požela velik aplavz in odobravanje svojih igralskih kolegov in kolegic.

Malo sprememb od prve polovice prejšnjega stoletja V sto filmih, ki so se na ameriških tleh najbolje odrezali po prihodkih, so igralke le v 15 odstotkih odigrale glavno vlogo (torej glavno junakinjo, lik, za katerega občinstvo najbolj navija), 29 odstotkov jih je odigralo pomembnejšo vlogo in le 30 odstotkov jih je v filmih tudi spregovorilo. In te številke se skoraj niso spremenile vse od 40. let 20. stoletja.

Če menite, da so zaradi neustrašne glavne vloge Sandre Bullock v Gravitaciji, ali pogumne Jennifer Lawrence v Igrah lakote, ali da so lahko po Družicah tudi ženske smešne, igralke v Hollywoodu enakovredne svojim igralskim kolegom, se močno motite. Takšne vloge so namreč zelo redke.

Zato tudi ne preseneča, da je naslov študije, ki razkriva šokantno statistiko o igralkah v Hollywoodu, (Celulojdni) svet pripada moškim (It's a Man's (Celluloid) World).

Igralke redko upodobijo vodjo Študija je tudi pokazala, da so igralke v filmih mlajše od igralcev, da njihovi liki nimajo jasnih ciljev v zgodbi in da v zelo redkih primerih igralke upodobijo vodjo. In to kakršnokoli. Mar ženske res ne morejo uspešno voditi skupine policistov, ali rešiti potapljajočo ladjo, ali pa se postaviti po robu nič kaj prijetnim Nezemljanom? Žal se številni scenaristi še niso zbudili iz več kot stoletnega zatiralnega sna in igralkam dodeljujejo le vloge krhkih deklet, žena, propadajočih mater, žrtev umora ali posilstva ali, kako klišejsko, usodnih žensk.

"Gre za vztrajnost spolov," je dejala avtorica študije Martha Lauzen, izvršna direktorica Centra za raziskavo o prisotnosti žensk na televiziji in filmu, ki deluje v okviru državne univerze v San Diegu. "Situacija se žal ne spreminja. Čeprav številni menijo, da število glavnih junakinj v filmih narašča, to ni tako. Razen tistih res izstopajočih je igralk v naslovnih vlogah malo," je dodala.

Za kamero nič bolje Žalostno stanje se nadaljuje tudi za kamero. Ko je Kathryn Bigelow leta 2009 kot prva režiserka prejela oskarja za najboljšo režijo, so mnogi mislili, da bodo režiserke preplavile filmski svet in postregle z uspešnimi filmi, ki častijo igralke. Žal se t. i. Bigelow efekt ni izkazal za resničnega.

V 250 najbolj dobičkonosnih filmih iz leta 2012 je le 18 odstotkov žensk nastopilo v vlogi režiserke, izvršne producentke, producentke, scenaristke, fotografinje ali montažerke. Stanje se je od leta 1998 izboljšalo le za en odstotek.

Ne spreglejte