Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2018,
18.42

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije Greta Gerwig Saoirse Ronan Timothée Chalamet oskarji

Četrtek, 5. 7. 2018, 18.42

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Lady Bird

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Lady Bird

Samostojni režijski prvenec igralke Grete Gerwig prinaša očarljivo oseben pogled na turbulenten odnos med materjo in najstniško hčerko, na pritiske odraščanja in na resnični pomen tistega, čemur pravimo dom. Pet nominacij za oskarja, tudi za film leta in režijo, in dva zlata globusa - za najboljšo komedijo leta in najboljšo glavno igralko v komediji (Saiorse Ronan).

ZDA │ 2017 │ 94 min. │ Komična drama/Dramatična komedija

R: Greta Gerwig I: Saiorse Ronan, Odeya Rush, Timothée Chalamet, Laurie Metcalf

Ocena IMDb: 7,5/10│ Rotten Tomatoes: 99 % │ Uporabniki Googla: 81 %

Piše se leto 2002 v kalifornijskem Sacramentu. Christine McPherson, ki sliši na vzdevek Lady Bird, je bistra, ambiciozna in uporniška najstnica. Trmasto kljubuje materi, neskončno ljubeči, a kritični in odločni medicinski sestri, ki ji je v resnici na las podobna.

Ultimativen vodnik po televizijski džungli
Trendi Ultimativen vodnik po televizijski džungli #foto #video

Oče je izgubil službo, zato se mati na vso moč trudi, da bi preživela družino. Lady Bird, ki pravkar obiskuje zadnji letnik katoliške srednje šole, pa sanjari o pobegu iz predmestja, prestižnih univerzah in velemestnih nebotičnikih ameriške Vzhodne obale.

Fotogalerija
1 / 8

"Večina žensk, ki jih poznam, je imela v najstniških letih neznansko lepe in neskončno zapletene odnose s svojimi materami. Želela sem posneti film, ki bi se osredotočil na to - kjer bi v vsakem trenutku čutili sočutje do obeh likov.

/…/ Zame so to najbolj ganljive ljubezenske zgodbe. Ljubezen med materjo in hčerjo je ena najbolj polnih ljubezni, kar jih poznam." Greta Gerwig, režiserka in scenaristka filma

Vizionarji: Zgodba o znanstveni fantastiki Jamesa Camerona
Trendi Edinstven in intimen vpogled v izvor žanra, ki je postal temelj popularne kulture #foto #video

"To ni nekakšen ljubek konstrukt neodvisnega filma. Lady Bird je navdušujoče resničen in globoko oseben film, vsak njegov utrip zveni avtentično." Benjamin Lee, The Guardian


"Lady Bird je nekaj resnično posebnega: komedija o odraščanju, ki je tako smešna, dovzetna in odkritosrčna, da večina drugih filmov o adolescenci ob njej izpade kot vaja v klišejih." A. A. Dowd, The A. V. Club

NOMINACIJE ZA OSKARJE (5): najboljši film leta, režija, igralka v glavni vlogi (Saiorse Ronan), igralka v stranski vlogi (Laurie Metcalf) in izvirni scenarij.

Napovednik filma Lady Bird:

Zanimivost:

  • Lady Bird so številni kritiki, združenja in publikacije - med njimi so tudi združenje ameriških kritikov, ameriški filmski inštitut in revija Time - razglasile za enega od desetih najboljših filmov leta 2017.
  • Lady Bird © 2017 Universal Pictures. All Rights Reserved. | Foto: Lady Bird © 2017 Universal Pictures. All Rights Reserved. Leta 1994 rojena irska igralka Saoirse Ronan si je z vlogo Lady Bird prislužila že tretjo nominacijo za oskarja. Za to nagrado se je prvič potegovala s stransko vlogo v zgodovinski romantični drami PokoraI, osem let pozneje pa je bila nominirana že za glavno vlogo v filmu Brooklyn.
  • Ronanova je pred produkcijo nastopila v gledališki predstavi, kjer so ji zaradi intenzivnih ličil in vročine odrskih luči izbruhnile akne. Igralka je s pomočjo maskerke Gerwigovo prepričala, da ji aken ne prekrijejo s pudrom, saj bodo te pripomogle k večji pristnosti njenega lika.
  • Igralka, režiserka in scenaristka Greta Gerwig je z Joejem Swanbergom režirala romantično dramo Nights and Weekends (2008), Lady Bird pa je njen samostojni režijski prvenec.
  • Lady Bird | Foto: Noah Baumbach, življenjski partner Gerwigove, je režiral filma Frances Ha (2012) in Mistress America (2015), pri katerih je Gerwigova sodelovala kot igralka in soscenaristka. Ko je Baumbach prebral prvi osnutek scenarija za film Lady Bird, se je ponudil, da bi film dokončala skupaj, a ga je Gerwigova po dvotedenskem premisleku zavrnila.
  • Greta Gerwig je dejala, da je naslovna junakinja filma njeno popolno nasprotje. Po lastnih besedah je bila sama v najstniških letih precej starokopitna in prav nič uporniška.
TV Najstniški filmi
Trendi Najstniški demoni s podivjanimi hormoni #foto #video
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Brooklyn
Trendi Brooklyn
Mesečina
Trendi Mesečina (Moonlight)
Stekleni grad (The Glass Castle)
Trendi Stekleni grad (The Glass Castle)
Ne spreglejte