SiolNET. Trendi Film in TV
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Dežela La La (La La Land)

0,08

termometer

 | Foto:

Emma Stone in Ryan Gosling v zgodbi o dveh sorodnih dušah, ki v Hollywoodu iščeta svojo prihodnost, vendar odkrijeta nekaj veliko bolj dragocenega. Prejemnik šestih oskarjev, tudi za najboljšo režijo in najboljšo glavno igralko!

ZDA, Hong Kong/2016/121 min.
Režija: Damien Chazelle
Igrajo: Ryan Gosling, Emma Stone, J. K. Simmons, Finn Wittrock, Josh Pence, John Legend
Žanr: Romantična glasbena drama
Ocena IMDb: 8,3/10 (top 250 #119)

Mia si želi postati igralka. Kadar ne preizkuša sreče na avdicijah, v kantini streže kavo filmskim zvezdnikom. Sebastian je strasten jazzovski pianist, ki si služi kruh z igranjem v zanikrnih barih.

Sorodni duši se srečata v srcu Los Angelesa in po nekaj nerodnih srečanjih iskrica končno preskoči. A medtem ko mlada zaljubljenca plezata po lestvi uspeha, začno njuno romanco ogrožati prav sanje, ki jim tako predano sledita.


Oskarji: najboljša režija, najboljša igralka v glavni vlogi, najboljša fotografija, najboljša izvirna filmska glasba, najboljša izvirna filmska pesem (City of Stars) in najboljša scenografija.
Nominacije za oskarja: film leta, igralec v glavni vlogi, izvirni scenarij, filmska montaža, kostumografija, mešanje zvoka, montaža zvoka, izvirna filmska pesem (Audition).

Dežela La La | Foto:


"Želel sem posneti ljubezensko zgodbo in obenem ustvariti muzikal, podoben tistim, ki so me očarali v otroštvu, a posodobljen v nekaj zelo modernega.

Zanimalo me je, kako uporabiti barve, prizorišča, kostume in vse te zelo ekspresionistične elemente starodobne režije, da bi povedal zgodbo, umeščeno v današnji čas." Damien Chazelle, režiser in scenarist filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Birdman


"To je brezsramno romantičen poklon klasičnim muzikalom, ki po platnu trosi živobarvno energijo in sanjavi optimizem. Z nemajhno drznostjo išče svoj prostor nekje v kontinuumu med filmoma Pojmo v dežju in Vsi pravijo ljubim te Woodyja Allena, s kančkom Slave Alana Parkerja v otvoritveni sekvenci.

Dežela La La je tako vesel in dobrosrčen film – nekaj, kar vam bo s svojo sončno energijo dvignilo raven vitamina D v krvi." Peter Bradshaw, The Guardian


Dežela La La | Foto:


Zanimivosti:

• Film je bil nominiran za rekordnih 14 oskarjev – to je pred tem uspelo samo še filmoma Vse o Evi (1950) in Titanik (1997) –, prejel pa jih je šest.

• Čeprav je Dežela La La veljala za glavnega favorita za oskarja za najboljši film leta, je šel najprestižnejši kipec večera v roke ustvarjalcev filma Mesečina, a šele po tem, ko je Warren Beatty zaradi zmede z ovojnicami razglasil napačnega zmagovalca.

• Film je na podelitvi zlatih globusov slavil v vseh sedmih kategorijah, v katerih je bil nominiran, med njimi tudi v kategoriji najboljše komedije ali muzikala leta. S tem je Dežala La La podrla rekord, ki ga je od leta 1976 držala drama Let nat kukavičjim gnezdom (šest nominacij in šest zlatih globusov).

Damien Chazelle, ki se je pred Deželo La La proslavil z glasbeno dramo Ritem norosti, je z 32 leti in 38 dnevi postal najmlajši prejemnik oskarja za režijo v zgodovini podeljevanja teh nagrad.

• Skupno število vseh nagrad, ki jih je prejela Dežela La La: 200.

Dežela La La | Foto:

Emma Stone je pesem Audition (The Fools Who Dream) odpela v živo, medtem ko jo je v sosednji sobi na klavirju spremljal skladatelj Justin Hurwitz. Igralka se je sama odločila, kdaj bodo dialogi prešli v petje. Prizor so posneli devetkrat, Chazelle pa je v film vključil tistega, ki so ga posneli v drugem poskusu.

Ryan Gosling je igranje na klavir vadil dve uri na dan, šest dni na teden. Njegov soigralec v filmu John Legend, sicer klasično izobraženi pianist, je priznal, da je Goslingu zavidal, ker mu je uspelo tako hitro izpiliti igranje na klavir.

• Ryan Gosling in Emma Stone sta bila soigralca že v romantični komediji Ta nora ljubezen (2011) in kriminalni drami Gangsterska enota (2013).

• Z izjemo otvoritvene glasbene sekvence se glavna lika pojavita v vsakem prizoru filma.

Emma Watson je zaradi snemanja filma Lepotica in zver zavrnila vlogo Mie, medtem ko se je Gosling zaradi Dežele La La odpovedal glavni moški vlogi v Lepotici in zveri.

• Z oskarjem nagrajeno izvirno filmsko glasbo Justina Hurwitza so posneli v istem studiu, kjer so posneli glasbo za Pojmo v dežju (1952), Čarovnika iz Oza (1939) in številne druge muzikale studia MGM.


Napovednik filma Dežela La La:

[video: 62994 / Dežela La La (La La Land)]

Dežela La La (La La Land)

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD ready TV-sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.


delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin