SiolNET. Trendi Film in TV
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Albert Nobbs

4

termometer

Albert Nobbs

Drama

Premiera: 12. 4. 2012 Leto: 2011 Država: Velika Britanija, Irska

Režija: Rodrigo Garcia Scenarij: Glenn Close in John Banville po zgodbi Georga Moora in Gabrielle Prekop Igrajo: Glenn Close, Mia Wasikowska, Jonathan Rhys Meyers, Aaron Johnson, Brendan Gleeson, Janet McTeer, Brenda Fricker

Vsebina: Režiser Rodrigo Garcia, ki je znan predvsem po pretresljivi drami Mati in hči, prikazuje neusmiljeno družbeno okolje na Irskem v 19. stoletju. Uglajeni in umirjeni strežnik Albert dolga leta služi v premožni hiši, vendar mora ob tem ves čas prikrivati resnico o sebi in zanikati lastna čustva. Ko se naposled odloči stopiti iz lastne sence in si ustvariti samostojno življenje s prikupno služkinjo Helen, se znajde ujet v dolgoletnih spletkah lastnih laži in pretvarjanja. Ko skuša najti izhod iz čustvene zmede, njegov obstoj ogrozijo maščevalni ljudje in nerazumevajoča družba.

Zanimivosti: V vlogo Alberta Nobbsa se je prelevila Glenn Close, ki je tako zelo verjela v zgodbo, da se je angažirala na več ravneh ustvarjanja. Poleg tega, da je film producirala, je pomagala tudi pri pisanju scenarija in napisala naslovno pesem. Za vlogo se je Glenn Close prelevila v moškega, preobrazba pa ji je očitno uspela tako dobro, da so njeno igro kritiki opisali kot briljantno, nominirana pa je tudi za oskarja za najboljšo žensko vlogo. Med snemanjem filma, ki so ga v celoti posneli v Dublinu na Irskem, je staknila hudo pljučnico, zaradi česar se je snemanje malce zavleklo. Za stranski vlogi, ki sta ju odigrala Mia Wasikowska in Aaron Johnson, sta se sprva potegovala Amanda Seyfried in Orlando Bloom, a sta ju zaradi drugih obveznosti morala zavrniti.

Film Albert Nobbs je prejel tri nominacije za zlati globus, poleg nominacije za oskarja v kategoriji najboljše ženske vloge pa je prejel še dve – za masko in najboljšo žensko stransko vlogo, ki jo je odigrala Janet McTeer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin