Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 6. 2014,
11.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pomlad

Nedelja, 15. 6. 2014, 11.05

6 let, 1 mesec

Zacvetele so hortenzije: kako skrbimo zanje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Na vrtovih so se obarvali sprva zeleni cvetovi hortenzij. Ste vedeli, da se cvetovi obarvajo različno glede na to, kako kisla so tla, kjer grm raste?

Cvetovi hortenzije, grma, ki nas zgodaj poleti začne razveseljevati z razkošno lepoto, se belo in zeleno obarvajo v nevtralnih tleh, rožnato v bazičnih tleh, modro pa v bolj kislih tleh. Če torej želimo spremeniti barvo cvetov naše hortenzije, prst, v kateri je posajena, ustrezno dognojimo ali ji dodamo kemična sredstva, ki jih kupimo v vrtnarijah.

Hortenzija ne zahteva veliko nege. Pomembno je, da pred zimo posušene cvetne kobule porežemo, s tem pa damo prostor novim poganjkom, ki bodo grm ozaljšali na pomlad. Pri rezu bodimo previdni: odrežemo le cvet, z njim pa čim krajši del stebla, saj se v njem že skrivajo cvetni popki.

Zakaj hortenzija ne cveti? Mogoče smo jo preveč gnojili. Grme hortenzije gnojimo redko, uporabiti pa moramo naraven, ne umetni gnoj, saj je ta prenasičen z dušikom.

Kako jih razmnožujemo? Hortenzije razmnožujemo z vršički vse od spomladi do jeseni. Odrežemo približno deset centimetrov velike vršičke, osmukamo liste na spodnjem delu stebla in potaknjence posadimo v zemljo. Potaknjence lahko spodbudimo k rasti s kupljenimi hormonskimi dodatki, redno pa jih pršimo z vodo, da ne ovenijo.

Hortenzije za v vazo Če želimo svež šopek hortenzij, jih nabiramo zgodaj zjutraj, saj takrat poganjki vsebujejo največ vode.

Tudi posušene hortenzije so lep okras Sušimo lahko hortenzije vse barv. Odrežemo jih, ko so cvetovi še mladi in čvrsti. Steblo naj bo precej veliko. Osmukamo liste, da na njem ostane le cvet. Cvetove povežemo skupaj (po tri ali štiri) in jih z vrvico privežemo pod strop ali okoli tramu v suhem in zračnem prostoru. Po tednu ali dveh se bodo cvetovi posušili. Uporabimo jih lahko v cvetličnih aranžmajih, za dekoracijo slovesnih dogodkov ali jih prihranimo za pozno jesen in zimo, popršimo z zlatim sprejem in uporabimo za praznično dekoracijo.

Ne spreglejte