Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 12. 2013,
9.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 12. 2013, 9.05

6 let, 1 mesec

V Rusiji cenzuriran film o skupini Pussy Riot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Včerajšnjo napoved projekcije dokumentarnega filma Pussy Riot: Punkovska molitev so v Moskvi odpovedali.

Teden dni po tem, ko so s Putinovo množično pomilostitvijo iz zapora izpustili članici skupine Pussy Riot Mario Aljohino in Nadeždo Tolokonikovo, so včeraj v Moskvi odpovedali projekcijo dokumentarnega filma o punkovski feministični skupini.

Predvajanje filma Pussy Riot: Punkovska molitev režiserja Mika Lernerja in Maxima Pozdorovkina je bilo napovedano v moskovskem gledališču Gogol, ki za svoje delovanje prejema javne finance. Direktor javnega gledališča je tako v soboto dobil klic iz oblastniških vrst, z njim pa jasno sporočilo, da bo v primeru predvajanja filma ostal brez službe. Temu je sledil še uradni dopis ruskega ministrstva za kulturo, v katerem so prepovedali predvajanje filma v državi. V pismu so članice feminističnega kolektiva in režiserja označili za provokatorje ter dodali, da za njihovo delo ni prostora v državni instituciji. Za vlogo umetnosti pa so napisali, kot povzemajo v The New York Timesu, da je v "reševanju sveta in boju za boljši svet, ne pa da v javnosti razpihuje škandale, ki nimajo kulturne vrednosti". "Držimo se teh načel in zagotovimo varnost," so sklenili v uradnem dopisu.

Eden od režiserjev dokumentarnega filma Pozdorovkin, ki se je iz Moskve s sedmimi kopijami filma, skritimi v prtljagi, pred kratkim vrnil v Brooklyn, pa je za The New York Times dejal, da je pismo "neverjetno".

Od svojega prihoda na prostost pa sta pri organizaciji predvajanja filma sodelovali tudi Maria Alyokhina in Nadezhda Tolokonnikova, ki sta Putina ob njuni pomilostitvi ostro kritizirali. Opozorili sta, da vzrok za amnestijo ni v človekoljubnem dejanju, temveč gre za predsednikovo piar potezo.

Ob novici, da prepovedujejo predvajanje dokumentarnega filma v javnosti, je Alyokhina izjavila, da so v očeh ruskega kulturnega ministrstva očitno tako amoralne osebe, da sploh ne bi smele nastopati, niti v filmu. Odpovedi projekcije v gledališču Gogol pa sta sledili še dve. Še dve napovedani projekciji so prav tako odpovedali v zadnjem trenutku, je pojasnil Pozdorovkin, ki po poročanju tujih medijev sklepa, da je šlo pri obeh za pritisk oblasti.

Film, ki je prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarni film, so predvajali že v več drugih državah, pri nas smo si ga lahko ogledali jeseni.

Ne spreglejte