Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2012,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 9. 11. 2012, 11.38

8 let

Sejem Ambient: Recesija udarila po pohištveni industriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnji sejem Ambient, mednarodna razstava pohištva, v ospredje postavlja pomembnost oblikovanja ter s tematskimi razstavami promovira oblikovalsko stroko oziroma izpostavlja njene rezultate.

Na sejmu Ambient na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je razstavljenih veliko oblikovalskih presežkov in opaziti je, da so se postavljavci sejma trudili s svojimi sejemskimi postavitvami. Razstavni prostori so manjši kot v preteklih letih, a veliko bolj domiselni. Nagrade za odličnost v oblikovanju razstavnega prostora so tako zasluženo dobili: Strle svetila, Marko Strle, s. p., Ljubljana, Mizarstvo Amek, Andrija Đalič, s. p. in Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije.

Njihovi prostori dejansko izstopajo in pri njih se ustavljajo obiskovalci ter najprej pohvalijo prostor, šele nato sprašujejo po izdelkih. Tudi dober način, kako pritegniti kupce, kajne?

Na sejmu se pojavljajo nova imena, nove mizarske delavnice, ki svoj prostor na trgu iščejo predvsem z domiselnostjo in sodelovanjem z mladimi oblikovalci in arhitekti. Pogrešali smo stare mačke, kot so Gorenje, Jelovica in podobni, a nekateri veliki so v tem času žal odšli v stečaj.

Poseben prostor na sejmu imajo Top ideje. To je razstava in borza oblikovanja, ki se letos predstavlja že tretjič, razstava mladih oblikovalcev – študentov in diplomantov univerzitetnega in visokošolskega študija oblikovanja in arhitekture ali profesionalnih oblikovalcev, arhitektov in oblikovalskih navdušencev. Glavni namen dogodka je spodbujati stik oblikovalske stroke z industrijo. Na razstavi si je mogoče ogledati projekte s področja bivanjske kulture, kot so pohištvo, luči, obešalniki, drobni namizni predmeti …

Komisija je nagradila tudi najlepši razstavni prostor Top ideje. To je postavitev kolekcije Nostalgija, oblikovalcev Matica Trevna, Daše Šmid in Anžeta Stareta.

Gospodarsko razstavišče kot organizator sejma Ambient Ljubljana tradicionalno podeljuje nagrade in priznanja za najboljše oblikovalske dosežke. Da so bila na uradnem odprtju podeljena priznanja deset najboljših – Top 10 in zmagovalec med njimi, to je podjetje Rimarket, d. o. o., in oblikovalska agencija Gigodesign, d. o. o., za leseni otroški stol Froc, smo že pisali. V galeriji vam predstavljamo vseh deset najboljših:

Mizarstvo Amek si je prislužilo nagrade in priznanja deset najboljših, zlato plaketo revije Naš dom in nagrado za odličnost v oblikovanju razstavnega prostora.

"Nagrada TOP 10 nam pomeni najvišje priznanje enoletnega dela – sodelovanje z oblikovalcem ter ustvarjanje novega izdelka. Podjetje v prihodnosti čaka še veliko izzivov, nagrada pa je vsekakor lepa spodbuda in potrdilo, da smo na pravi poti. Les že dolgo velja za sinonim toplote in udobja. V dom vnese dušo in povezanost z naravo, zato si želimo, da bi te občutke ob sodobni odtujenosti lahko vrnili v dom vsake stranke. Imamo lastno blagovno znamko pod imenom AMEK Design, ki promovira eko masivno hrastovo pohištvo, podprto z lastnim oblikovanjem in razvojem," je povedala Nina Indihar Džalić iz Mizarstva Amek.

Na sejmu si je mogoče ogledati tudi razstavo stolov Rex in drugega pohištva oblikovalca Nika Kralja. Da je stol Rex vrhunski dosežek slovenskega industrijskega oblikovanja in da se je z več kot dva milijona prodanimi kosi, številnimi mednarodnimi priznanji ter nagradami zapisal v zgodovino in postal kultni predmet dizajnersko osveščenih posameznikov, verjetno ni treba več poudarjati.

Na sejmu se marsikaj dogaja, a vseeno je opaziti, da je recesija precedila slovenska podjetja in ostala so samo še najboljša, največja, najtrdnejša. Samo želimo si, da jih naslednje leto spet vidimo na sejmu in še kakšno novo zraven.

Ne spreglejte