Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2013,
13.34

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nasvet cvetje regrat

Sobota, 27. 4. 2013, 13.34

6 let, 1 mesec

Rumeno bogastvo regratovih cvetov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Travnike bodo zdaj zdaj prekrili rumeni regratovi cvetovi, iz katerih lahko spletemo rožnate venčke ali pa jih naberemo za sladke in zdrave dobrote iz naše shrambe.

V začetku pomladi se na polja in travnike podamo z nožkom v lovu za mladimi zelenimi regratovimi listi. Tem bolj toplo postaja, bolj raste tudi regrat, ki kmalu ni več okusen za solate, saj postane pregrenak. Ko pa ob koncu aprila regrat značilno rumeno zacveti, ponuja drugo dobrino – cvetove, ki jih prav tako lahko s pridom uporabljamo v naši kuhinji. Navadni regrat spada v družino nebinovk in raste od marca do novembra. Užitni so skoraj vsi deli rastline: korenine sušimo za čaj, liste jemo v solati ali iz njih pripravimo pesto, iz cvetov pa skuhamo sirup. Neokusna pa so regratova votla stebelca, pri otrocih pa lahko sesanje ali žvečenje stebelc povzroča celo slabost, bruhanje, drisko in neenakomeren srčni utrip, zato previdnost med igro na cvetočih travnikih ni odveč.

Kdaj nabiramo regrat?

Vsa rastlina je bogata z vitaminom C in minerali, zato jo lahko dodobra izkoristimo. Regratove liste torej nabiramo, preden zacveti, cvetove med cvetenjem (razprti so ob sončnem, zaprti pa ob oblačnem vremenu in ponoči), korenine pa kopljemo zgodaj spomladi ali pa od avgusta do oktobra. Z listi vred jih sušimo v senci ali v pečici pri 40 stopinjah Celzija.

Kako nam pomaga?

Regrat blagodejno vpliva predvsem na jetra in ledvice in je zato zelo primeren za spomladansko in jesensko čiščenje telesa. Korenina čisti telo in pospešuje potenje, pospešuje izločanje seča in žolča, razstruplja, poživlja in vrača moč. Izboljšuje presnovo in pospešuje čiščenje krvi.

regratov sirup | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Regratov sirup

Za regratov sirup štiri polna prgišča regratovih cvetov prevremo v dveh litrih vode in tekočino precedimo skozi gazo. Še vročemu soku dodamo kilogram in pol sladkorja in sok dveh limon ter med kuhanjem neprestano mešamo, da nastane gosta tekočina. Kuhan sirup natočimo v čiste pasterizirane steklenice in jih shranimo na hladnem, obrnjene navzdol. Sirup redčimo z navadno ali mineralno vodo in se z njim odžejamo in okrepčamo. V nerazredčeni različici pa ga po žličkah zaužijemo, če nas muči kašelj ali boli grlo. Z njim sladimo tudi regratov čaj ali pa si ga namažemo na z maslom premazan kruh.

Regratov čaj

Za pripravo regratovega čaja eno zvrhano žličko posušenih in narezanih korenin čez noč namočimo v četrt litra hladne vode. Naslednji dan vodo segrejemo do vretja in jo precedimo. Uživamo po požirkih v zmernih količinah. Regratov čaj čisti telo in pomaga tudi pri hujšanju.

Ne spreglejte