Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
9.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pohištvo oblikovanje

Četrtek, 21. 3. 2013, 9.30

8 let

Pohištvo, ki nastaja med zvoki strojev v ozadju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ilaria in Sara Patriarca, arhitektka in ilustratorka, ki nadaljujeta družinsko tradicijo oblikovanja pohištva. Odpirata vrata v komode preteklega znanja in sodobnih pogledov.

Pogosta formula oblikovanja pohištva se glasi: družinska tradicija, znanje, ki se prenaša skozi generacije, interpretirano z avtorskim podpisom ustvarjalca in sodobnimi pogledi ter vednostjo. Podobno je tudi v primeru Ilarie in Sare Patriarce, arhitektke in ilustratorke, ustanoviteljici pohištvenega podjetja Macmamau, ki korenini v preteklem družinskem poslu.

Podpis znamke Macmamau nosijo različni pohištveni kosi, od komod do ogledal in miz. Z nekaj dekorativne in barvne zadržanosti neizpodbitno pogledujejo v vizualno in oblikovno preteklost.

Za pohištvo, ki nastaja v majhnih serijah, njegovi avtorici pravita, da gre za izdelke, kjer osebne in unikatne ideje ter strasti dobijo oblike. Poetično dodajata: "Prava tovarna je, ko stvari nastajajo na podlagi sodelovanja med ljudmi, med zvoki strojev v ozadju, skrbne pozornosti, jedkosti grobih materialov, ki postaja vse bolj prefinjen, prostoru, polnem objektov, škatel, orodja … Delavnica je prelep prostor, vznemirljiv in med tem, ko s srcem in rokami nastajajo izdelki, se stkejo močne vezi."

Pohištvo, ki ga podpisuje tandem Patriarca, temelji na skrbni izbiri materiala, kjer je pozornost v iskanju harmonije uporabnosti in estetike usmerjena k vsem stopnjam procesa proizvodnje. Strojno klesanje, ročno barvanje in lakiranje ter sestavljanje elementov predstavlja preplet tradicionalnih tehnik in znanja s sodobnimi prijemi ter postopki. Vse to je Macmamau, svet preprostih linij in struktur, ki odpira sodobna vrata v pohištveni univerzum.

Ne spreglejte