Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 10. 2019,
13.33

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

nizkoenergijske hiše PR članek

Nedelja, 13. 10. 2019, 13.33

4 leta, 6 mesecev

Od želje do vselitve - vse o gradnji lastne hiše

Oglasno sporočilo
Vsi.si

Gradnja hiše se najprej začne z željo, ki postaja vse močnejša, in z vse pogostejšim razmišljanjem o podrobnostih naše sanjske hiše postane ideja. Idejo o gradnji hiše lahko pestujemo kar nekaj časa, jo tehtamo, preračunavamo, ogledujemo druge hiše in jih primerjamo s svojo idejo. Vsak, ki je kdaj postavil svoj lastni dom, ve, da je o njem prej dolgo premišljeval, se posvetoval in na poti do vselitve v hišo, sprejel množico odločitev.

Nekateri imajo projekt gradnje hiše za življenjski projekt. Tudi finančno je to precejšen zalogaj, običajno povezan z bančnim kreditom in odplačevanji mesečnih obrokov. Je pa življenje na svojem, v hiši, zgrajeni po lastnih zamislih in opremljeni po našem okusu, čudovito življenjsko obdobje.

Pred začetkom gradnje hiše je dobro razmisliti, kakšne so naše želje, potrebe in finančne zmožnosti. Treba je pretehtati, kdo bo v hiši živel, in prilagoditi načrt udobnemu bivanju vseh družinskih članov. Pomembno je tudi, kje bo hiša stala, kakšna je lega parcele ter kaj na tem mestu dovoljujejo graditeljem postaviti prostorski načrti. Ko je lokacija hiše znana in postane bodoči graditelj tudi lastnik zemljišča, se gradnja hiše sprva začne na zelo birokratski način - z zbiranjem in pripravo vse potrebne dokumentacije.

Prvi korak v dolgem nizu je pridobitev lokacijske informacije, s pomočjo katere izbrani arhitekt izriše hišo po vaših željah. Gradnja se sme začeti šele, ko upravna enota izda pravnomočno gradbeno dovoljenje, investitor pa začetek del prijavi pristojni instituciji. Pomemben dokument pri gradnji hiše je projekt za izvedbo (PZI), ki praviloma vsebuje načrte in elaborate s področja arhitekture, gradbeništva, elektrotehnike, strojništva in požarne varnosti ter s popisi del.

Pred izdanim gradbenim dovoljenjem pristojna občinska uprava izračuna še višino komunalnega prispevka za predmetno parcelo in objekt. Ti se v slovenskih občinah precej razlikujejo med sabo, odvisni pa so od površine stavbnega zemljišča, neto tlorisne površine objekta, namembnosti objekta in opremljenosti zemljišča s komunalno opremo.

Vsi.si | Foto:

Energijsko varčne hiše so naša sedanjost

Ko v rokah držimo vse potrebne dokumente za gradnjo, je ideja o tem, kakšno hišo bomo postavili, že dokončno izoblikovana. Na tej točki graditelj hiše ve, ali se je odločil za montažno hišo, klasično zidano masivno gradnjo, ali bo material, s katerim bo zidal, klasična opeka ali morda sodoben sistem gradnje s toplotno izolativnimi oblikovniki (ICF). Sodobne zidane hiše so zahvaljujoč moderni tehnologiji postavljene zelo hitro, so energijsko varčne, stroški bivanja pa so nizki.

Energijsko varčne hiše so v zadnjih letih postale naša sedanjost. Sodobni graditelji temu, da hiša stanovalcem zagotavlja udobno bivanje z dobro kakovostjo zraka, veliko svetlobe, primerno ravnjo vlage in prijetno temperaturo v vseh letnih časih, namenjajo največ pozornosti. Za energijsko varčno hišo tudi velja, da energijo pridobiva iz obnovljivih virov. Sodobna rešitev ogrevanja energijsko varčne hiše je lahko toplotna črpalka, nadgrajena s sprejemniki sončne energije ali fotovoltaiko, ki uporablja energijo sončnega sevanja. Možni so tudi drugi načini ogrevanja, kot je npr., uporaba lesne biomase.

Pasivna ali nizkoenergijska hiša - kakšna je razlika?

Za nizkoenergijske hiše na splošno velja, da za ogrevanje kvadratnega metra površine letno porabijo od dva do šest litrov kurilnega olja. Če termin nizkoenergijska hiša v različnih državah določajo po svoje, za pasivno hišo velja mednarodno sprejeti standard, ki določa maksimalno dopustno toplotno prehodnost konstrukcij in stavbnega pohištva na ovoju stavbe, prav tako standard tudi natančno opredeljuje zrakotesnost hiše. Letno toplotno ogrevanje pasivne hiše po sprejetem standardu ne sme presegati 15 kWh/ (m2a). Pasivna hiša je torej zelo dobra nizkoenergijska hiša, ki ustreza predpisanim standardom glede energijske učinkovitosti, deležu rabe energije iz obnovljivih virov in ima natančno definirano največjo dopustno rabo energije za ogrevanje in tudi hlajenje.

Že med načrtovanjem gradnje nizkoenergijske ali pasivne hiše je treba pozornost posvetiti toplotnemu ovoju stavbe, ki je eden najpomembnejših delov vsakega objekta. Obstaja več certificiranih konstrukcijskih sistemov gradenj, kjer toplotna izolacija v ovoju pozimi preprečuje ohlajanje objekta, poleti pa preprečuje njegovo segrevanje. Uporaba kakovostnih gradbenih materialov v tako zgrajeni hiši pripomore k prijetnemu in zdravju prijaznemu bivalnemu okolju.

Energijska učinkovitost hiše je odvisna še od drugih dejavnikov - zasnovi hiše, ki naj bo predvsem kompaktna, brez balkonov, nadstreškov, prizidkov in podobno, saj so ti pogosto vir toplotnih izgub; orientiranosti hiše na parceli - pri načrtovanju nizkoenergijske hiše je treba upoštevati tudi bioklimatske danosti in morebitno pozidanost v neposredni bližini, saj lahko sosednje stavbe na hišo mečejo senco, kar onemogoča učinkovito rabo sončne energije; pomembna sta tudi izbira in način vgradnje oken in vrat pasivne hiše. Toplotni mostovi pri vgradnji stavbnega pohištva morajo biti zanemarljivi.

Pomanjkanje časa? Odločite se za gradnjo na ključ.

vsi.si | Foto:

Vse več ljudi gradnjo hiše iz različnih vzrokov, najobičajnejši je pomanjkanje znanja in časa za usklajevanje različnih izvajalcev in organizacijo gradbenih del, prepusti strokovno usposobljenim podjetjem. Podjetja nudijo širok izbor energijsko varčnih hiš za vse standarde energijske varčnosti: od varčne hiše do pasivne in plus energijske hiše. Ob pravilno vodenem poteku gradnje hiše na ključ je tudi mnogo manj možnosti, da pride do nepredvidenih stroškov.

Hiša, izvedena na ključ, je po zaključku gradnje tako rekoč pripravljena na vselitev. Položene so vse talne obloge, izvedena vsa fina montaža stikal in vtičnic, kljuk, obrob ter drugih končnih elementov, vgrajena je vsa sanitarna oprema. Kupce hiše na ključ čaka le še nakup notranje opreme in že se lahko vselijo v svoj novi dom.

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si.

Ne spreglejte