Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
13.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rože in vrt rožice pomlad

Petek, 8. 3. 2013, 13.05

6 let, 1 mesec

Marec pripada narcisam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Narcise so tiste trajnice, ki zacvetijo skupaj s telohom, zvončki in trobenticami, zato so prve znanilke pomladi v naših krajih. Občudujemo jih lahko tako na vrtu kot v lončku na okenski polici.

Narcise so svoje ime dobile po antični pripovedki o mladeniču Narcisu, ki se je zaljubil v svojo podobo in ki ga je na koncu tudi pogubila, bogovi pa so ga po smrti spremenili v cvetlico z bledo poltjo in rumeno sredico ter jo poimenovali narcisa. Danes poznamo številne skupine narcis, ki jih ločimo po obliki cvetov, pa tudi po barvi, saj so lahko eno- ali večbarvne.

Vzgoja in sajenje Čeprav so narcise spomladi cvetoče čebulnice, jih posadimo zgodaj jeseni (september ali oktober), ko je zemlja še dovolj topla in vlažna, hkrati pa je že mraz, da lahko rastline razvijejo čvrste korenine. Tla morajo biti dobro prepustna, zato je idealna mešanica zemlje in debele mivke, gnojenje ni potrebno, če pa že, uporabljajmo kompost in le, dokler rastlina ne začne cveteti.

Pri izbiri čebulic pazimo, da izberemo zdrave, debele in velike čebulice, izogibajmo se poškodovanim, izsušenim ali nagnitim primerkom. Čebulice je treba posaditi dovolj globoko – ustrezna globina je dvakrat ali trikrat globlja od debeline čebulice, preden jo zasadimo vanjo, pa zemljo na dnu luknjice zrahljamo. Gredici narcis pristaja naravni videz sajenja, zato jih ne sadimo strogo, ampak vzamemo približno deset primerkov na kvadratni meter zemlje in jih naključno raztresemo po njej, nato pa čebulice zasadimo na mestih, kjer so padle. To tehniko sajenja lahko uporabljamo, če imamo na vrtu dovolj prostora ali če si želimo z narcisami popestriti travnik. Bodite pozorni, da čebulic ne boste posadili pregosto skupaj, saj se tako rastlina težje olista in zacveti.

Če imate raje pomlad v lončku, lahko dve ali tri čebulice narcis posadite skupaj in jih gnojite, dokler ne začnejo cveteti. Pozorni bodite tudi pri zalivanju –vedno jih je treba zalivati od zgoraj.

Cvetenje in shranjevanje čebulic Narcise vzcvetijo marca in odvisno od vrste cvetijo vse tja do maja. Cvetove porežemo takoj, ko ovenijo, liste pustimo, dokler so zeleni, ker to vpliva na razvoj hranilnih snovi v čebulici, posledično pa na razvoj cveta v prihodnji sezoni.

Čebulice lahko pustite med zimo v zemlji in upate, da jih bodo škodljivci, kot so voluharji, pustili pri miru, če pa jih shranjujete, jih je treba takoj po izkopu očistiti suhih in odvečnih ovojnic, nato pa shraniti v temen, suh, hladen in zračen prostor, pri čemer si lahko pomagate s papirnato vrečko, ki jo boste preluknjali, da bodo čebulice v njej "predihale" zimo. Za sajenje uporabite najbolj debele, velike in zdrave čebulice, če boste sejali semena, pa lahko cvetoč vrt narcis pričakujete šele čez nekaj let.

Ne spreglejte