Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2009,
7.30

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 11. 2009, 7.30

3 leta, 8 mesecev

Hitrorastoči, energetski les za ogrevanje v prihodnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Cene nafte, kljub krizi v gospodarstvu naraščajo in znova se poraja vprašanje bo plin ali ga ne bo. Vse to govori v prid intenzivnejši rabi obnovljivih virov energije.

Biomasa in hitrorastoči energetski les imata v Sloveniji ogromen potencial. Biomasi je bilo v preteklosti očitano, da je trajno omejena surovina. Ob hitrem samodejnem zaraščanju kmetijskih površin in z dodatnimi nasadi hitrorastočega lesa bo biomase zagotovo dovolj tudi v prihodnosti.

Hitro rastoči les pa so začeli pridelovati na nerodovitnih, strmih zemljiščih posebej v energetske namene. Energetski les zajema kmetijsko uporabne trajne nasade npr.: topolov, vrb, ki so s svojo hitro rastjo in velikim pridelkom vse bolj zanimivi za kmetijstvo. Iz 20 cm lesnih sadik zrastejo v obdobju 2 let 7-10m drevesa. Hitrorastoči les predstavlja dodaten energetski potencial, domačim kmetom pa nov vir prihodka na nerodovitnih zemljiščih. Strma pobočja, pobočja ob železnici in cestah ter zaradi erozije neuporabne površine so primerne za nasade energetskega lesa. Hitrorastoči les tako ne ogroža rodovitnih zemljišč za pridelavo hrane. V Sloveniji imamo zaradi veliko hribovith zemljišč domala neomejen potencial za tovrstne nasade.

Prednosti energetskega lesa kot so vrbe in topoli so nizek delež lubja, posledično dobra kvaliteta peletov. Prednosti hitrorastočega lesa so tudi, da je po sestavi podoben biomasi iz gozda in se ga da tako dobro uporabiti pri preverejenih KWB ogrevalnih sistemih. Odločilna prednost je tudi nizka vsebnost pepela ob izgorevanju ter nizek delež klora in dušika.

Sekanci, peleti, polena ter energetski les iz kmetijstva so domač, CO2 nevtralen vir energije.

Energetski les prispeva tudi k varovanju okolja. Pridelava in obdelovanje nasadov omogoča stalen nastanek dragocenega humusa in zmanjšuje nevarnost erozije. Tovrstni gozd pa je lahko raj za ptice in divje živali.

KWB ogrevanje na biomaso spodbuja proizvodnjo energetskega lesa

V največjem zasebnem raziskovalnem centru za biomaso v Evropi na sedežu matičnega podjetja KWB na avstrijskem štajerskem smo že pred leti pričeli z razvojem ogrevalnih sistemov na pelete in sekance prilagojenih za uporabo hitorastočega lesa. Trenutno se energetski les uporablja predvsem za pridelavo sekancev. V prihodnosti pa se strmi predvsem k proizvodnji kakovostnih peletov iz hitrorastočega lesa.

Družina izdelkov KWB obsega sodobne kotle, peči na pelete, sekance in polena za toploto oskrbo vse od individualnih hiš, večjih zgradb, do manjših daljinskih omrežij. Indivudalno zasnovani sistemi za doziranje in skladiščenje lesne biomase omogočajo idealno prilagoditev ogrevanja razpoložljivemu prostoru. Avtomatski odjem sekancev ali peletov iz skladiščnega prostora do kurišča in gorilne retorte poteka s pomočjo avtomatskega dozirnega polža. Le-ta dovaja biomaso na retorto, kjer je mogoč avtomatski vžig ob določnem času s pomočjo nastavitev na regulaciji KWB Comfort. Napredno regulacijo z vrtljivim kolescem in dvema gumboma enostavno upravljate tudi s pomočjo mobilnega telefona ali osebnega računalnika.

Ocenite energetsko učinkovitost obstoječih ogrevalnih sistemov in prevzamite aktivnejšo vlogo pri izbiri ogrevanja. Pripravite si natančen načrt pri izbiri novega ali ob zamenjavi starega ogrevanja in temeljito preučite prednosti in slabosti določenih tipov ogrevanja ter dobo vračila ob investiciji v sodoben ogrevalni sistem.

Več o ogrevanju prihodnosti izveste na www.kwb.si

KWB ogrevanje na biomaso Mi dajemo energijo za življenje!

Ne spreglejte