SiolNET. Trendi Dom
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali je ta miza res za na smetišče?

2

termometer

Čeprav smo pri preprečevanju nastajanja odpadkov vsako leto boljši, povprečen Slovenec še vedno zavrže več kot deset kilogramov še uporabnih stvari na leto. A to lahko spremenimo.

Slovenska komunalna podjetja danes s skupno akcijo, ki jo izvajajo v sklopu pobude Zbornice komunalnega gospodarstva Skupaj za boljšo družbo, opozarjajo, koliko še uporabnih stvari konča v različnih zabojnikih in žal prepogosto tudi na odlagališčih. V Sloveniji pri preprečevanju nastajanja odpadkov in snovni izrabi dosegamo vedno boljše rezultate, kljub temu pa zadnji podatki še vedno kažejo skrb vzbujajoče številke.

Zakaj zavržemo še uporabne stvari? Ker ne pomislimo, da bi jih lahko uporabljal kdo drug, mi pa jih nočemo več. In pogosto jih nočemo več zato, ker nekritično podlegamo oglaševalskim sporočilom. Vzrok za to se skriva predvsem v vseprisotni potrošni kulturi, zaradi katere verjamemo, da nam bo posedovanje vedno novih stvari prineslo več sreče in zadovoljstva. Zato je v družbi treba spodbujati etično in odgovorno potrošnjo.

Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače, gospodinjski aparati itd.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin