Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2013,
22.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stres

Torek, 6. 8. 2013, 22.17

8 let

Šest znakov, da je vaše telo preobremenjeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lahko zanemarite komentarje prijateljev, da vas nikoli več ne vidijo v družbi, ali pa skrb vaših staršev, da preprosto preveč delate. A ne bi smeli zanemariti opozoril, ki vam jih daje vaše telo.

Apetit se vam je povečal Študije so pokazale, da se ob sproščanju kortizola, hormona, ki ga povezujemo s stresom, povečujejo tudi maščobne blazinice na našem trebuhu. Kortizol namreč tako spodbuja nastajanje novih maščobnih celic kot tudi rast že obstoječih. Pri nekaterih ljudeh pa spodbuja tudi apetit.

Tako imenovana trebušna maščoba se lahko ovije okoli vaših organov in poveča možnost kapi, bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa 2 in demenco. Prav tako pa naj bi čezmerna maščoba okoli trebuha povečala možnost, da zbolite za rakom na dojkah.

Vaša koža je videti suha in polna madežev Rick Fried, klinični psiholog in dermatolog iz Pennsylvanie, pravi, da stres sprošča snovi, ki povzročajo vnetja – ta pa povzročijo, da se krvne žile krčijo, zaradi česar bo vaša koža videti bolj napeta. Stres pa ne povzroča le aken, temveč tudi večje in bolj občutljive mozolje, ki na koži brez primerne oskrbe lahko pustijo tudi manjše brazgotine.

Namesto navadnih napitkov posežete po energijskih pijačah Vaši običajni pripravki, kot sta dietna kokakola ali sadni frape, niso več dovolj, da zdržite naporni delovnik, zato velikokrat posežete po za telo škodljivih energijskih napitkih. To pa lahko postane zelo nevarna navada, saj imajo napitki visoko koncentracijo kofeina, zaradi česar zvečer težje zaspite. Poleg tega pa veljajo kot dodatek oziroma posladek, in ne kot vsakodnevna pijača.

Ko si umivate zobe, vam krvavijo dlesni Stres lahko povzroči tudi povečanje bakterijskega plaka na zobnih površinah. Plak je sestavljen iz bakterij, ki jih je treba redno odstranjevati, sicer se bo ta strdil v zobni kamen, ki vam ga lahko odpravi le zobozdravnik.

Ob stresu se spet sprosti hormon kortizol, ki zavira normalno delovanje imunskega sistema – vaše dlesni so zato bolj dovzetne za okužbo. Že tako kritično situacijo pa poslabšate, ko se vam zvečer zaradi napornega dneva preprosto ne da temeljito očistiti zob. A s tem bakterijam, ki v roku 48 ur lahko povzročijo vnetje dlesni, pustite prosto pot. Nekaj minut dodatnega ščetkanja oziroma nitkanja vam lahko prihrani neprijeten obisk pri zobozdravniku.

Po vsakem večjem obroku vas peče zgaga Ko smo pod stresom in ko nas kazalec na uri priganja k naslednjemu opravilu, obrok velikokrat dobesedno zmečemo vase. Piko na i pa naredimo, ko na hitro popijemo še kavo. Obe navadi pa sčasoma povzročita prebavne težave oziroma zgago. Kava, skupaj s cigareti in alkoholom, namreč sprosti mišice, ki povezujejo požiralnik in želodec. Kislina iz želodca ima tako prosto pot nazaj do požiralnika.

Prehitro uživanje hrane, še predvsem citrusov, paradižnika, mastne hrane ali čokolade, tako povzroči neprijeten pekoč občutek. Če vas priganja čas, si manjši obrok raje privoščite na delovnem mestu ali na poti po opravilih. Najslabše, kar lahko naredite, je, da želodec stradate do večera, se najeste in odidete spat. Počitek po obroku namreč še dodatno oteži prebavo.

Skrivnostna bolečina vam ne pusti, da bi se sprostili Ko se počutimo napadene, nevede napnemo vse mišice v telesu. Vsak človek stres "nosi" v različnem delu telesa. Čeprav so najpogostejši deli telesa, kamor se neznana bolečina preseli, glava, hrbet in vrat, pa veliko ljudi to čuti tudi v ramenih, čeljusti, na zunanjih robovih oči in v kotičkih ust.

Ne spreglejte