Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
16. 2. 2018,
5.15

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

Natisni članek

Pjongčang 2018 Jakov Fak Jakov Fak

Petek, 16. 2. 2018, 5.15

6 let, 2 meseca

PO SREBRNI PRAVLJICI JAKOVA FAKA

Naj doktor Fak ne pade s stopničk

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

"Če sem v preteklosti večkrat dejal, da je Jakov diplomiral, je zdaj jasno, da je tudi doktoriral," se je po srebrni olimpijski kolajni Jakova Faka na 20-kilometrski preizkušnji smejalo trenerju Urošu Velepcu. A olimpijskih iger še ni konec. "Upam, da, tako kot mnogi biatlonci, zdaj ne bo padel s stopničk."

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto:

Slovenski hokejisti so z zmago nad Združenimi državami Amerike dvignili slovensko olimpijsko tekmovalno moralo. Jakov Fak se je ob tem zadovoljno muzal tudi, ko si je zaradi otoplitve nadel tanjše rokavice. V trenutku je pozabil na ponesrečeni prvi dve predstavi, predvsem na zasledovalni tekmi, kjer je bil strelsko neučinkovit in po skorajšnjem bližnjem srečanju z enim od tekmecev tako zmeden, da je odtekel dodaten kazenski krog. V četrtek je bil znova v šampionskem transu, ki ga je popeljal na drugo stopničko.

Mojster za velika tekmovanja | Foto: Stanko Gruden, STA Mojster za velika tekmovanja Foto: Stanko Gruden, STA

Dan po drugem mestu bo Fak slovesno prejel srebrno odličje, s katerim je poskrbel, da se bo Slovenija še s tretjih zaporednih zimskih olimpijskih iger vrnila vsaj z eno kolajno. Zvečer ga nato čaka še sprejem v slovenski hiši, nato pa priprava na nedeljsko preizkušnjo s skupinskim štartom. A spomin na srebrni četrtek je ob tem še kako živ. "To je bilo pravo nasprotje tistega, kar sem kazal na predhodnih tekmah," priznava Fak, ki je bil na dan tekme presenetljivo miren. "Popoldne sem si privoščil celo spanec. Vedel sem, kaj moram storiti. Poleg tega so me pomirile tudi nekoliko višje temperature, v katerih lažje funkcioniram," je dejal pravi specialist za velika tekmovanja.

(Ne)dosegljivost zlata

"Znam se zbrati za velike tekme in pokazati maksimum," je z rameni skomignil Fak, ki ima v domači zbirki dve zlati kolajni s svetovnih prvenstev ter srebro in bron z olimpijskih iger. Ob tem, da ga je olimpijski prvak Johannes Thingnes Boe po dveh zgrešenih strelih in vrhunskem teku prehitel za dobrih pet sekund, se poraja vprašanje, ali je bila tokrat dosegljiva celo zlata kolajna. Glavni trener slovenske reprezentance Tomaš Kos meni, da bi kakšno sekundo lahko pridobil na strelišču, a je vprašanje, ali bi bil v tem primeru stoodstoten. Jakov odgovarja: "Johannes je bil zelo hiter. Maksimalno sem se trudil, da bi zmanjšal to razliko, a ni šlo."

Uroš Velepec s Fakom do nove kolajne. | Foto: Sportida Uroš Velepec s Fakom do nove kolajne. Foto: Sportida Veselje v ukrajinski bundi

"Če sem v preteklosti večkrat dejal, da je Jakov diplomiral, lahko zdaj rečem, da je doktoriral. Po vseh težavah, ki jih je imel, je ostal miren in samozavesten. Ni izgubil prepričanja o dobri pripravljenosti. Potrdil je tudi svojo strelsko odličnost. A najpomembneje je da se ni pustil zmesti. Po 47. mestu na zasledovalni tekmi se je zbral, dobro prenesel neuspeh in znova udaril," pa je svojega varovanca hvalil Uroš Velepec, sicer strateg v ukrajinski reprezentanci, a ob tem tudi Jakov trener in eden najzaslužnejših za njegov razcvet. V tej vlogi je podoben podvig tudi pričakoval, saj je že vse od prihoda v Pjongčang videl, da je Fak dvignil tekaško formo.

Pred nadaljevanjem: Naj ne pade s stopničk!

"Predan je športu. S srcem in dušo. Za biatlon je žrtvoval veliko časa, trpel in garal. Kri, solze, znoj. Več kot je letos vložil v šport, se preprosto ne da vložiti. Zdaj je vse poplačano. Sem pa prepričan, da se lahko izkaže tudi na tekmi s skupinskim štartom. To so tekme, ki jih obožuje. Ni še rekel zadnje besede. Mnogi biatlonci po podobnem uspehu padejo. Upam in verjamem, da Jakov ne bo padel s stopničk," dodaja Velepec, ki je svojega varovanca spremljal ob progi in ga na koncu s kriki spodbude poslal v zadnje kilometre teka proti kolajni.

Jakov Fak bo visoko meril tudi na tekmi s skupinskim štartom. | Foto: Stanko Gruden, STA Jakov Fak bo visoko meril tudi na tekmi s skupinskim štartom. Foto: Stanko Gruden, STA

Nevaren s kolajno ali brez nje

Zadovoljen je bil tudi reprezentančni trener Tomaš Kos, navdušen nad Fakovo predstavo po taktični odločitvi za visoko štartno številko, s katero je lažje nadzoroval potek dogodkov. "Šampioni se znajo zbrati v pravem trenutku. Jakov je to že večkrat dokazal. Zdaj se je znova vrnil na to raven. Zadeti vseh 20 strelov na olimpijskih igrah ni mačji kašelj. Prepričan pa sem, da na teh igrah še ni rekel zadnje besede. Na tekmi s skupinskim štartom bodite pozorni nanj. Bo bolj sproščen, čeprav vem, da bi bil Jakov nevaren tudi brez kolajne," je dejal Kos, vidno zadovoljen tudi s petnajstim mestom Klemna Bauerja.

Vse o podvigu Jakova Faka:
Ne spreglejte