Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
23. 2. 2018,
9.16

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,66

11

Natisni članek

Pjongčang 2018 Jakov Fak Jakov Fak

Petek, 23. 2. 2018, 9.16

6 let, 2 meseca

Konec olimpijskih iger za Jakova Faka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,66

11

Srebrni olimpijec Jakov Fak se je zaradi izčrpanosti odrekel nastopu na štafetni preizkušnji. Olimpijsko priložnost bo tako dobil Lenart Oblak.

Jakov Fak | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Klemen Bauer in Jakov Fak sta pred zadnjo biatlonsko preizkušnjo 23. zimskih olimpijskih iger na spletnih omrežjih delila fotografijo, na kateri v družbi slovenskih biatloncev na tekaških smučeh pozira tudi smučar prostega sloga Filip Flisar. Ob tem sta se v šali spraševala, ali je to tudi slovenska postava za štafetno preizkušnjo. V tem primeru bi bradati Mariborčan v ekipi zamenjal Faka.

Zdaj je postalo jasno, da srebrni olimpijec resnično ne bo del slovenskega kvarteta. Kot so sporočili iz reprezentančnega tabora, je po petih tekmah tako izčrpan, da se je odpovedal večernemu nastopu. Njegovo mesto bo zapolnil Lenart Oblak, ki je v Pjongčang pripotoval kot rezerva. Poleg njega bodo nastopili še Klemen Bauer, Mitja Drinovec in Miha Dovžan.

Štafetna preizkušnja (4 x 7,5 km) se bo začela ob 12.15 po slovenskem času.

Rezultatski izkupiček Jakova Faka na ZOI 2018

Šprint (10 km): 10. mesto
Zasledoalna tekma (12,5 km): 47. mesto
Individualna preizkušnja (20 km): 2. mesto
Skupinski štart (15 km): 10. mesto
Mešana štafeta: 14. mesto

Jakov Fak | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA Igre, ki jih zlepa ne bo pozabil

Za Jakova Faka so torej olimpijske igre končane. Tretje zaporedne, na katerih je nastopil, od tega drugič kot slovenski reprezentant. Tokrat je precej prahu dvignil že pred samimi igrami, ko ga je Olimpijski komite Slovenije v neposrečeni akciji izbiranja zastavonoše uvrstil med tri kandidate, sam pa se je nato umaknil.

"Ne maram poceni všečnih točk na račun blatenja mojega imena. Zakaj bi me vlekli v kontekste, s katerimi nimam nobene povezave?! Kot oseba ne morem nikakor vplivati na slovensko-hrvaške odnose. Lahko pa sem po športni plati zgled. Zgled za sodelovanje," nam je v Pjongčangu pojasnil Hrvat s slovenskim potnim listom.

Zanj se igre niso najboljše začele, saj se prvi dve preizkušnji nista končali po njegovih željah. Nato pa je udaril na 20 km, kjer se je zavihtel do srebra. "Dve leti sem se mučil. Ni mi bilo lahko. Lani sem le dvakrat štartal. Ni se bilo lahko vrniti. Že vrnitev je zmaga. Sledili so dobri rezultati, zdaj pa še ta kolajna. Pravo zadovoljstvo," je bil uspeha vesel Fak.

Ne spreglejte