SiolNET. Sportal ZOI
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger
OI, Pjongčang, slalom

"Če bi danes izsilili tekmo, bi bila katastrofa"

0,21

termometer

slalom, Pjongčang
Foto: Guliver/Getty Images

Odpovedi tekem v alpskem smučanju niso nič novega in na olimpijskih igrah v Pjongčangu so postale že kar pravilo. A le redko se zgodi, da postane žrtev vremenskih razmer tudi slalom. V Južni Koreji so morali danes odpovedati žensko preizkušnjo, ki bo po novem v petek.

O tem, kakšne razmere so bile na progi Yongpyong, dobro vedo tisti, ki so bili na njej oziroma na vrhu hriba. Že gledalci v ciljni areni so lahko slutili, da divje frfotajoče zastave in snežinke, ki so naokrog poletavale vodoravno, ne morejo biti dober znak.

Na vrhu je bilo še bistveno slabše, sunki vetra so dosegali prek 100 km/h in razmere za izvedbo tekme so bile nemogoče. Start so sprva nekajkrat prestavili, z 10.15 po lokalnem času na 11.45, toda še pred to uro je prišlo dokončno sporočilo o odpovedi. Narava je v Pjongčangu spet zmagala.

Tekme želijo narediti poštene za vse

"Tisti, ki so odločali, da bodo olimpijske igre tukaj, so najbrž imeli razlog za to. Kakšnega, ne vem. Domačini so pripravljeni narediti vse, potrudijo se, super so, toda odvisni smo od vremenskih razmer, ki nam trenutno ne služijo. A tekme želimo narediti poštene za vse. Če bi danes izsilili tekmo, bi bila katastrofa in bi jih poslušali še dolgo," je po odpovedi tekme v ciljni areni razložil Tomaž Čižman, nekdanji uspešni slovenski smučar in tudi udeleženec olimpijskih iger leta 1988 v Calgaryju.

Dobitnik bronaste kolajne v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu leta 1989 je zdaj v Pjongčangu v odgovorni vlogi kot delegat smučarske zveze Fis na vseh ženskih tekmah.

Na progi so bili sunki tudi do 100 kilometrov na uro. Na progi so bili sunki tudi do 100 kilometrov na uro. Foto: Guliver/Getty Images

Slalom bi lahko prestavili pod reflektorje

"Vreme se bo predvidoma izboljšalo. Če pa ne bi bilo mogoče izpeljati slaloma, imamo rezervni načrt, ker bi lahko prestavili tekme na progo v Jongsonu pod reflektorje," Čižman že razmišlja o naslednjih dneh.

"Saj se umiri, mogoče za pol minute, minuto. A ko se bo naslednja tekmovalka postavila na start, bo zapihalo in bo dobila veter v glavo s 100 kilometri na uro," je bil slikovit Čižman in dodal, da ne pomni, da bi slalomsko tekmo odpovedali zaradi premočnega vetra.

"Premočni sunki so, pa še ena stvar je bila: od enajstih do treh popoldne je bilo napovedano še poslabšanje. Zjutraj sploh ni vozila žičnica, potem so to usposobili. Na vrhu pa ... smuči, ki so bile naslonjene na ograjo, je vse metalo po tleh. Tu spodaj je čisto drug svet," je skušal podobo orkana na vrhu hriba orisati Čižman.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin