Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
23. 2. 2018,
13.36

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Pjongčang 2018 Klemen Bauer

Petek, 23. 2. 2018, 13.36

6 let, 2 meseca

Olimpijske igre, Pjongčang, biatlon, štafeta 4 x 7,5 km

Fak presenetil sotekmovalce, ki so bili brez njega deseti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41
Jakov Fak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Švedski kralj Karel Gustav je lahko v živo pozdravil zmagoslavje biatlonske štafete, ki je za nameček v zadnji predaji strla odpor Norveške. Slovenci so brez Jakova Faka, čigar odločitev o umiku je naletela na mešane odzive, zasedli deseto mesto.

Ko smo pred dvanajstimi dnevi prvič obiskali sodobno biatlonsko središče Alpensia, je mraz pod mogočnimi reflektorji, ki so omogočali, da so bile vse tekme izpeljane v poznih večernih terminih, zarezal do kosti. Na skromno zasedenih tribunah so gledalci iskali dodatne sloje pregrinjal in uporabljali nadvse priljubljene grelne blazinice. Biatlonci so si med nastopi na različne načine skušali zaščititi obraz, po svojih nastopih pa so premraženi upali, da pogovori s sedmo silo ne bodo pretirano dolgi. Prav zaradi tega je bil zadnji obisk biatlonskega prizorišča pravi balzam, saj se je živo srebro dvignilo celo do ničle.

Zlati Švedi | Foto: Getty Images Zlati Švedi Foto: Getty Images

Še bolj toplo je bilo skromni skupinici švedskih navijačev, ki so se lahko veselili zmage svoje reprezentance. Vidno zadovoljen je bil tudi švedski kralj, predvsem po tem, ko je Fredrik Lindroem na zadnje streljanje pritekel v družbi Norvežana Emila Hegla Svendsena ter bil veliko bolj zbran in natančen. Nato je le odtekel po končno zmago. Norvežanom je pripadlo srebro, bron pa v tekmi, kjer so se karte večkrat premešale in je dobro kazalo predvsem Čehom, nemški četverici.

Klemen Bauer je bil neformalni kapetan ekipe. | Foto: Sportida Klemen Bauer je bil neformalni kapetan ekipe. Foto: Sportida Slovenci brez Faka deseti

In medtem ko so najboljši že prejemali čestitke z vseh strani, je v cilj pritekel tudi olimpijski debitant Lenart Oblak. Ta je v Pjongčang pripotoval kot rezervi tekač, krstno priložnost pa dočakal po tem, ko je svoj nastop odpovedal Jakov Fak. Po petih nastopih, med katerimi je bila tudi 20-kilometrska preizkušnja, ki jo je končal na drugem mestu in tako Sloveniji priboril do zdaj edino kolajno na teh igrah (svojo priložnost bodo v soboto iskali še deskarji na snegu), je presodil, da je preveč izčrpan za dodaten nastop.

Za nameček je bilo že pred začetkom jasno, da Slovenija ne kotira prav visoko. Oblak, Miha Dovžan, Klemen Bauer in Mitja Drinovec so tako brez prvega moža v pogumni predstavi pritekli do desetega mesta, pri tem zgrešili enajst strelov, v kazenski krog pa se je enkrat podal le Bauer.

Mešani odzivi

Ko smo v slovenskem taboru po tekmi spraševali, kako komentirajo odločitev Jakova Faka, je največ ostrine pokazal Klemen Bauer, ki je dejal, da sotekmovalca ne razume. "Presenetil me je in me razočaral," je dejal. Presenetil je tudi preostale, predvsem Oblaka, ki je za svoj nastop izvedel med treningom. Drinovec in trener Kos sta diplomatsko odgovorila, da je odločitev olimpijskega podprvaka treba spoštovati. Več o tem

Ukrajina za las pred Slovenijo | Foto: Getty Images Ukrajina za las pred Slovenijo Foto: Getty Images

Obetaven začetek

Se je pa preizkušnja za Slovence začela zelo obetavno, saj je Miha Dovžan na prvem streljanju odlično opravil svoje delo in bil kar nekaj časa celo četrti. Že ko je drugič zapuščal strelišče, kjer je popravljal zadnji strel, je bila Slovenija deseta, prvo predajo, po kateri se je na progo podal Klemen Bauer, pa opravila na dvanajstem mestu.

V nadaljevanju je štafeta znova pridobila nekaj mest. Mladi Oblak se je nato v ciljnem šprintu spopadel z Ukrajincem Dmitrijem Pidručnim in potegnil krajši konec. "Iz sebe sem iztisnil vse, kar sem lahko. Sicer pa sem užival in sem vesel, da sem dobil olimpijsko priložnost," je dejal debitant.

Kos: Lep rezultat

"Razplet je bil takšen, da nam je šla druga polovica tekme kar na roko. Deseto mesto je v tej zaostreni konkurenci lep rezultat. Nastopili smo kot deseta ekipa in to tudi potrdili," je nastop komentiral Tomaš Kos.

 .

 
Ne spreglejte