Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
6. 1. 2015,
9.13

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Valerio Ghirardi

Torek, 6. 1. 2015, 9.13

3 leta, 5 mesecev

V službi Tine Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaj je zapisano v delovnih nalogah za službo v spremljevalnem taboru olimpijske in svetovne smučarske prvakinje Tine Maze?

Na vprašanje, o čem bo pripovedovala svojim otrokom čez leta, ko jo bodo vprašali o spominih na svetovno prvenstvo leta 2013 v Schladmingu, kjer je osvojila tri kolajne in ob tem že vohala tudi zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, je Tina Maze kot iz topa izstrelila: "O ekipi, ki smo jo sestavili in mi je pomagala do teh uspehov." Tudi ob sorodnih priložnostih najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov le redko pozabi izpostaviti prispevek svojega spremljevalnega orkestra, ki ga je poimenovala Team to aMaze.

A čeprav se vodja te ekipe Andrea Massi, sicer idejni oče Tinine odcepitve od reprezentančnih vrst leta 2008, v zadnjem obdobju ukvarja tudi s trajno rešitvijo vprašanja fizioterapevtke (v ekipo se je vsaj začasno vrnila Nežka Poljanšek), je kot na dlani, da je na smučarsko-strokovni in značajski ravni pred sezono 2014/15 znova sestavil vrhunsko ekipo. Do te Mazejeva goji veliko spoštovanja in zaupanja, kar je ob njeni nesporni tekmovalni kakovosti ter konkurenčni opremi pogosto eden od ključev do šampionskih ritmov, ki prinašajo zmage in lovorike.

Trije (italijanski) mušketirji

Massi, ki sicer marca ni skrival spogledovanja z vsaj začasnim smučarskim umikom, in Mazejeva sta prvo pomladno zmago v sestavljanju ekipe dosegla ob dogovoru s Stöcklijevim serviserjem Andreo Vianellom. Zanj prva dama svetovnega pokala pravi, da je pravi čarovnik s smučmi, saj ima prefinjen občutek za izbiro pravih materialov v danih razmerah, Massi pa izpostavlja tudi njegovo izoblikovano smučarsko znanje, ki ga postavlja v položaj trenerskega pomočnika.

Vlogo tretjega italijanskega mušketirja v Tinini ekipi pa je pred poletjem prevzel Valerio Ghirardi, nekdanji trener vrhunske smukačice Isolde Kostner in nazadnje strokovnjak v paraolimpijski reprezentanci naših zahodnih sosedov. Mož, ki slovi predvsem kot odličen poznavalec in ocenjevalec smukaških linij, je bil sicer na Massijevem seznamu želja že v predhodnih sezonah, zdaj pa je v njem našel želeno razbremenitev in podaljšano roko.

Drugačna služba

"Verjamem, da mi je uspelo sestaviti eno najboljših ekip. Najboljšo? Morda. Morda je boljša kot tista v sezoni 2012/13. To bomo videli šele po koncu zime," zadovoljno ugotavlja Massi, spiritus agens Team to aMaze, ki se med vsemi najbolje zaveda tenkočutnosti potez v fazi gradnje ekipe. Obenem tudi priznava, da se vsi skrbno izbrani sodelavci srečujejo z visokimi zahtevami v sistemu, ki dokazano prinaša rezultate.

Opis delovnih nalog v Team to aMaze namreč široko presega običajne zadolžitve smučarskih delavcev. Po eni strani zato, ker 31-letna Črnjanka nastopa v vseh disciplinah, po drugi pa tudi zaradi težnje po stalno visokih delovnih obratih, pogoste potrebe po dodatnem paru rok na smučišču, specifičnega sloga komunikacije in stalne usmerjenosti k popolnosti. Gre torej za ritem, ki ob predanosti terja fizično in psihično čvrstost.

Nova pravila igre

A čeprav Tinina vrhunskost ostaja osrednji cilj, v katerega so usmerjene vse sile, Massi pa nesporni vodja, so zadnji meseci vendarle postregli tudi z nekaj spremembami v načinu delovanja ekipe na treningih. Ker je zaradi delne notranje zasičenosti hierarhično usmerjeni komunikaciji med osrednjima akterjema zgodbe na terenu potekel rok trajanja, kar priznavata tako Mazejeva kot Massi, je drugi stopil korak nazaj. Vajeti resda še naprej drži trdno v rokah, smučarsko komunikacijo pa je prepustil Ghirardiju.

Na to je med vrsticami spomnil tudi po nedeljski tekmi v Zagrebu, ko je vodilna smučarka svetovnega pokala potožila, da zaradi utrujenosti ne čuti želene svežine. "Hm, včasih sem za takšne stvari imel rešitev. Toda kot verjetno veste, sem se zdaj nekoliko umaknil. Tina bo morala sama pridobiti svežino, mentalno, ne fizične," je dejal 47-letni Goričan, sprva le kondicijski trener, ki se je nato priučil tudi vodstvenih in organizacijskih znanj.

Na dobri poti h globusu

Mazejeva, ki je v ponedeljek rešitev za polnjenje baterij iskala v kratkem umiku na morsko obalo, in trije italijanski mušketirji so kljub odstopanjem od želenih rezultatov na posameznih tekmah ter razpoloženjskim nihanjem, ki so zaradi občasnih ostrih pogledov ali povišanih tonov za naključnega opazovalca lahko težko razumljiva, na zelo dobri poti k novemu srečnemu koncu smučarske pravljice. Na pragu polovice sezone ima namreč Črnjanka v rokah najmočnejše karte za drugo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, pri čemer znova stavi na svojo vsestranskost in – pomoč svoje ekipe.

Ne spreglejte