Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
12. 2. 2017,
12.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Lindsey Vonn St. Moritz St. Moritz 2017 Ilka Štuhec Ilka Štuhec smuk Maruša Ferk Tina Maze

Nedelja, 12. 2. 2017, 12.25

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo, St. Moritz, smuk (ženske)

Ilka Štuhec kraljica kraljeve discipline

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Ilka Štuhec | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ilka Štuhec je z zmago na smukaški preizkušnji svetovnega prvenstva v St. Moritzu osvojila prvo kolajno na velikih tekmovanjih. S tem naslov najboljše v najhitrejši disciplini tudi po upokojitvi Tine Maze ostaja v Sloveniji.

Slovensko alpsko smučanje slavi svojo tretjo svetovno prvakinjo. Po Mateji Svet in Tini Maze je zlato snežinko Mednarodne smučarske zveze osvojila tudi 26-Mariborčanka Ilka Štuhec, ki je po zapravljenih priložnosti v superveleslalomu in kombinaciji v smuku upravičila vlogo prve favoritinje ter na tekmi svoje kariere na progi Engiadina v ključnem trenutku dokazala, da je trenutno najboljša smukačica na svetu.

V šampionski predstavi je suvereno vodila hitre smuči, ostajala potrpežljiva tudi po zelo dolgih skokih, predvsem pa je z zgolj eno drobno napako iresničila idejo o pravi liniji. Predvsem po zaslugi odličnega zgornjega dela in hitrega zaključnega smuka je v cilju vse tekmice prehitela za več kot štiri desetinke, a je nato v pravi živčni vojni z mesta za vodilno še vedno negotovo pogledovala proti tekmovalni progi. Strah je bil odveč. Hitrejše ni dočakala.

V družbi Lindsey Vonn

Mariborčanka je najboljši čas postavila s številko 7. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mariborčanka je najboljši čas postavila s številko 7. Foto: Guliverimage/Getty Images "Ko sem prišla v cilj in videla zeleno barvo, sem si dala duška in zakričala. Neverjetno! Lepo je, ko prevzameš vodstvo. A ko je bilo to obdobje za menoj, me je čakala še živčna vojna," je v prvi ciljni izjavi za Televizijo Slovenija povedala nova svetovna prvakinja.

Za zmago je na koncu za 40 stotink sekunde prehitela presenetljivo srebrno Avstrijko Stephanie Venier, ki na smukih svetovnega pokala ni bila še nikoli boljša kot sedma. Še pet stotink sekunde počasnejša pa je bila svetovna smukaška prvakinja iz leta 2009 Lindsey Vonn. "Po vseh težavah je ta bron zame zlat. Presrečna sem! Vem, da v tem trenutku nisem tista prava Lindsey," je v cilju dejala Vonnova.

Najdaljši objem – Maruša Ferk

V senci Ilkine zmage je nastopila tudi Maruša Ferk, ki je za rojakinjo zaostala dve sekundi in 38 stotink ter osvojila 23. mesto. Gorenjka pa je zmagala v prav posebni kategoriji. Štuhčevi je namreč namenila najdaljši objem med vsemi tekmicami.

Zrelostni izpit z odliko

Da je Slovenka prva favoritinja za zmago, je bilo znano že pred tekmo. Navsezadnje je v St. Moritz pripotovala kot prva smukačica sezone, za ogrevanje je prepričljivo dobila oba uradna treninga in na kombinacijskem smuku predse spustila le eno tekmico. Za nameček pa je Lara Gut, ki ji je predstavljala največjo nevarnost, staknila poškodbo in že končala sezono.

Ilka je bila tako v dobro minuti in pol sama sebi največja tekmica. To je bil zanjo svojevrsten zrelostni izpit. Odgovor na vprašanje, ali je sposobna pod osrednjimi žarometi in ob jasnem pritisku okolice pokazati nesporno smučarsko kakovost, je bil jasen. Smučarsko maturo je opravila z odliko. Tako je na smukaškem prestolu nasledila Tino Maze, ki je slavila zmago na svetovnem prvenstvu 2015 v Beaver Creeku.

Tino Maze je na smukaškem prestolu nasledila Ilka Štuhec. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tino Maze je na smukaškem prestolu nasledila Ilka Štuhec. Foto: Guliverimage/Getty Images

 Nasmiha se ji tudi mali globus

Štuhčeva je svoj največji uspeh v karieri dosegla desetletje po tem, ko je v Flachauu postala mladinska svetovna prvakinja v slalomu in kombinaciji in leto manj po zmagoslavju na smuku MSP. Zdaj je zvezda tudi v članski konkurenci, ob tem pa dokazuje, da je vrhunskosti sposobna na dveh ravneh. Z zmago v St. Moritzu je namreč kronala smučarsko preobrazbo na najpomembnejši tekmi, kaj kmalu pa se bo vrnila tudi v svetovni pokal. Tam po treh zmagah in enem tretjem mestu dva smuka pred koncem sezoni vodi v posebni razvrstitvi, tako da se ji po poškodbi Gutove obeta celo mali kristalni globus, prvi za Slovenijo v kraljevi disciplini.

St. Moritz, svetovno prvenstvo - smuk, ženske:

1. Ilka Štuhec (Slo)         1:32,85
2. Stephanie Venier (Avt)      + 0,40
3. Lindsey Vonn (ZDA)          + 0,45
--------------------------------------------------
4. Sofia Goggia (Ita)          + 0,52
5. Laurenne Ross (ZDA)         + 0,72
6. Christine Scheyer (Avt)    + 0,94
7. Fabienne Suter (Švi)        + 1,03
8. Michelle Gisin (Švi)       + 1,04
9. Ramona Siebenhofer (Avt)   + 1,12
10. Tina Weirather (Lie)        + 1,18
...
23. Maruša Ferk (Slo)           + 2,38
Ne spreglejte