Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
9.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

Natisni članek

RAW AIR skoki

Petek, 8. 3. 2019, 9.30

5 let, 1 mesec

Raw-Air turneja

Norveška novost, ki je razveselila skakalke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46
Timi Zajc Innsbruck SP | Skakalci začenjajo turnejo Raw-Air zvečer s kvalifikacijami na Holmenkollnu za nedeljsko posamično tekmo. | Foto Sportida

Skakalci začenjajo turnejo Raw-Air zvečer s kvalifikacijami na Holmenkollnu za nedeljsko posamično tekmo.

Foto: Sportida

Pred spektaklom v Planici (21.-24. marec) smučarske skakalce in premierno tudi skakalke čaka še precej dolg, zajeten in surov izziv. Danes se s kvalifikacijami na Holmenkollnu začenja tretja izvedba turneje Raw-Air, na kateri bodo skakalci brez dneva premora na štirih prizoriščih tekmovali deset dni, zmagovalec pa bo prejel 60 tisoč evrov nagrade. Zmago brani Poljak Kamil Stoch, slovenska izbrana vrsta lahko nastopi s šestimi skakalci.

Timi Zajc
Sportal Na SP v nevednosti, a verjame, da težave niso skrhale samozavesti

Smučarskoskakalna karavana bo med 8. in 17. marcem potovala po Skandinaviji, natančneje po Norveški, kjer bo v desetih dneh opravila šest tekem (štiri posamične in dve ekipni) in štiri kvalifikacije.

Vse skupaj se bo ob 19.30 začelo s kvalifikacijami na Holmenkollnu, kjer bosta tako ekipna kot posamična tekma, sledila bo selitev v Lillehammer, nato v Trondheim, za konec pa še na polete v Vikersund. Vse to v desetih dneh in vse to brez dneva premora. Zato tudi ime Raw-Air, Surova turneja, saj gre za najbolj ekstremen in intenziven boj smučarskih skakalcev.

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc dobil potrditev, a nič se ne bo zgodilo čez noč

Zmagovalcu seštevka 16 skokov 60.000 evrov

V skupni seštevek boja s sotekmovalci, norveško naravo, predvsem pa s samim seboj bo štelo vseh 16 serij skokov (osem na štirih posamičnih tekmah, štiri na dveh ekipnih in štiri v kvalifikacijah).

Gorazd Bertoncelj lahko na norveški turneji računa na šest skakalcev. | Foto: Ana Kovač Gorazd Bertoncelj lahko na norveški turneji računa na šest skakalcev. Foto: Ana Kovač

"Hitro se bo treba znati obrniti, biti zelo osredotočen za trening, kvalifikacije in naslednji dan za tekmo. Prizorišča se bodo hitro menjala. Vmes bo treba čim bolje izkoristiti čas za počitek, da bodo fantje sveži," pred začetkom norveškega izziva pravi trener skakalcev Gorazd Bertoncelj.

Kaj zajema moški del turneje Raw-Air?

Kvalifikacije, posamično in ekipno tekmo na Holmenkollnu, kvalifikacije in posamično tekmo v Lillehammerju in Trondheimu ter kvalifikacije, posamično in ekipno tekmo poletov v Vikersundu.

Gorazd Bertoncelj
Sportal Z delno uspešno oceno na "surov" skandinavski izziv: Treba se bo hitro obrniti

Skupno zmago brani Stoch

Na Norveškem bo lahko računal na šesterico tekmovalcev. Na prvih dveh prizoriščih bodo nastopili Timi Zajc, Peter Prevc, Anže Lanišek, Anže Semenič, Žiga Jelar in Domen Prevc. Na drugih dveh prizoriščih bo enega od naštetih zamenjal Jernej Damjan.

Peter Prevc je bil lani na desetem mestu najviše uvrščen Slovenec. | Foto: Sportida Peter Prevc je bil lani na desetem mestu najviše uvrščen Slovenec. Foto: Sportida

Skupno zmago brani Poljak Kamil Stoch. Zmagovalec bo prejel nagrado v višini 60.000 evrov, drugi 30.000 evrov, tretji pa 10.000 evrov. Najboljši Slovenec lani je bil z desetim mestom Peter Prevc.

Po koncu norveške turneje skakalce čaka le še zaključek sezone v Planici (med 21. in 24. marcem).

Gregor Schlierenzauer
Sportal Gregor Schlierenzauer že končal sezono

Prvič tudi skakalke

"Pokazatelj, da ženski skoki napredujejo," se Nika Križnar veseli novosti v ženskem koledarju sezone. | Foto: Reuters "Pokazatelj, da ženski skoki napredujejo," se Nika Križnar veseli novosti v ženskem koledarju sezone. Foto: Reuters Norveška turneja letos prinaša veliko novost, saj bodo prvič sodelovala tudi dekleta. Ženska karavana bo tekmovala na prvih treh postajah, nato pa se bo preselila v Rusijo, kjer bodo skakalke tudi končale sezono.

Skakalke bodo na Holmenkollnu, v Lilleahmmerju in Trondheimu tekmovale na posamičnih tekmah. Zmagovalka bo prejela 35.000 evrov, drugouvrščena 15.000, tretja pa 5.000 evrov.

"Vesele smo, da smo tudi me dobile to priložnost. Zagotovo je tudi to nek pokazatelj, da ženski skoki napredujejo. Zavedamo se, da bo kar natrpan urnik, da si bodo kvalifikacije in tekme hitro sledile, a sama se tega zelo veselim. Upam, da bom prenesla občutke z drugega dela svetovnega prvenstva, ko mi je po slabšem začetku uspelo povsem preklopiti iz slabših skokov na dobre, kar se pozna tudi na samozavesti. Komaj čakam začetek," pa pred začetkom turneje Raw-Air pravi na šestem mestu najviše uvrščena Slovenka Nika Križnar.

Dekleta bodo prvič v akciji v soboto dopoldan, ko se bodo pomerila v kvalifikacijah za nedeljsko tekmo.

Program turneje Raw-Air (8.-17. marec):

Holmenkollen
Petek, 8. marec
19.30 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (moški)

Sobota, 9. marec
11.00 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (ženske)
14.30 ekipna tekma (moški)

Nedelja, 10. marec
10.00 posamična tekma (ženske)
14.30 posamična tekma (moški)


Lillehammer
Ponedeljek, 11. marec
17.30 kvalifikacije (moški)
20.30 kvalifikacije (ženske)

Torek, 12. marec
17.00 posamična tekma (moški)
20.00 posamična tekma (ženske)


Trondheim
Sreda, 13. marec
17.40 kvalifikacije (moški)
20.30 kvalifikacije (ženske)

Četrtek, 14. marec
14.00 posamična tekma, zaključek Raw-Air (ženske)
17.00 posamična tekma (moški)


Vikersund
Petek, 15. marec
17.30 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (moški)

Sobota, 16. marec
17.00 ekipna tekma (moški)

Nedelja, 17. marec
17.00 posamična tekma (moški)

Preberite še:

Stefan Horngacher
Sportal Poljaki nestrpno čakajo Avstrijčevo odločitev
Ne spreglejte