SiolNET. Sportal Zimski športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prednost bodo imeli eksplozivni skakalci

1

termometer

Nova pravila glede oprijetih dresov bodo verjetno nekoliko pomešala karte v skakalnem svetu. Zaletne hitrosti bodo sedaj višje, treba pa bo prilagoditi tudi motoriko novim pravilom.

Skakalci in skakalke se v tem obdobju veliko ukvarjajo z dresi, saj so se spremenila pravila glede velikosti dresov. Ti morajo biti sedaj povsem oprijeti s telesom. Dodatnega prostora med telesom in dresom ne sme biti več.

V taboru vražjih slovenskih skakalk imajo v zadnjem času ogromno dela ravno na tem področju. "Dekleta so bila na merjenju dresov. Testne smo že nekoliko preizkusili. Kroji so novi, material se spreminja. Za enkrat smo zožali stare drese, naslednji teden pa bomo preizkušali nove," je sprva o novitetah, s katerimi se srečujejo slovenske skakalke kot verjetno tudi skakalci, povedal trener ženske reprezentance Matjaž Triplat.

Novi dresi bodo prinesli določene spremembe na mizi kot tudi v sami fazi letenja in na koncu še pri pristanku. V prednosti naj bi bili bolj eksplozivni skakalci oziroma skakalke. "Hitrosti so se na zaletni mizi povečale za 1,5 km/h. Višji nalet se pozna. Skačemo v povprečju tri nalete višje kot lani in rezultat je drugačna poraba leta in posledično zaključek letne faze. Dekleta padajo bolj z višine, hitrost pa se v letu hitreje reducira. Vpliv vetra bo imel sedaj večjo vlogo – sploh veter v hrbet. Motoriko bomo morali prilagoditi novim pravilom. Tekmovalci in tekmovalke, ki so bolj eksplozivni, bojo imeli večjo prednost. Zaradi manjše površine dresa se bo izničil učinek letne faze. Pričakuje se, da bodo dresi v zraku hitrejši, kar pomeni, da bo treba preučiti ta del skoka," je še o vplivu novega pravila pri dresih povedal Triplat, s katerim se bomo v začetku prihodnjega tedna pogovarjali o samih pripravah deklet.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin