Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2017,
13.50

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

3

Natisni članek

#zanaše Peter Prevc Peter Prevc novoletna turneja Goran Janus

Četrtek, 28. 12. 2017, 13.50

6 let, 4 mesece

Zmagovalec novoletne turneje sezone 2015/16

Peter Prevc bi spet rad začutil svobodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

3

Peter Prevc Visla | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

"Filma izpred dveh let ne podoživljam, si pa večkrat rečem, kako so bili skoki takrat preprosti. Zadovoljen bom, če bom na vsaki tekmi naredil tak skok, med katerim začutiš svobodo, da si ti tisti, ki izkorišča zrak, ne da se vedno bojuješ z zrakom in grizeš, se mučiš," pred 66. novoletno turnejo razmišlja Peter Prevc.

Le še en dan je ostal do 66. novoletne turneje, ki se s kvalifikacijami v Oberstdorfu začenja v petek. Nemci imajo zaradi Richarda Freitaga in Andreasa Wellingerja glavna favorita za zmago, zato si manejo roke. Uvodne kvalifikacije naj bi si ogledalo prek 15 tisoč gledalcev, sobotna tekma pa je že lep čas razprodana.

Izboljšati skoke, rezultat bo prišel sam

Rezultatskih ciljev nima, v ospredju je želja po izboljšanju skokov. | Foto: Vid Ponikvar Rezultatskih ciljev nima, v ospredju je želja po izboljšanju skokov. Foto: Vid Ponikvar

Če so na zadnji dve turneji Slovenci odhajali kot favoriti (lani Domen Prevc, predlani Peter Prevc), letos ni tako. Glavni trener Goran Janus konkretnih ciljev sploh nima, želi si le nekoga med deseterico, podobno razmišljajo tudi njegovi varovanci.

"Predvsem si želim izboljšati skoke. To je letos največji cilj. Rezultatsko smo videli, kam pristanem ob povprečnih skokih. Rezultat je pokazatelj, česa si na tekmi sposoben oziroma koliko so bili drugi boljši ali slabši od tebe. Prišel bo sam od sebe," pravi Peter Prevc in znova opozarja na potrpežljivost.

"Najslabše je, ko misliš, da to, kar si dvakrat ponovil, že znaš in da lahko še kaj dodaš. Treba je biti potrpežljiv, kar sem že večkrat rekel. Skok je treba postopoma izboljševati, da si ne želiš takoj še več, ampak greš korak za korakom."



Kako je lahko vse preprosto

Pred dvema letoma je zlati orel pripadel njemu. Filmov o sanjski sezoni ne podoživlja, si pa večkrat reče, kako je bilo takrat vse preprosto. | Foto: Sportida Pred dvema letoma je zlati orel pripadel njemu. Filmov o sanjski sezoni ne podoživlja, si pa večkrat reče, kako je bilo takrat vse preprosto. Foto: Sportida

25-letnik je v predlanski sezoni z enim tretjim mestom in tremi zmagami slavil skupno zmago na novoletni turneji in v vitrino postavil zlatega orla. Danes so zlati dnevi precej oddaljeni.

"Filmov izpred dveh let ne podoživljam, si pa rečem, kako so bili takrat skoki preprosti. Če zdaj dolgo časa niso bili, bodo v kratkem težko, verjamem in upam pa, da se stvari lahko izboljšajo," pravi trenutno 20. skakalec svetovnega pokala, ki je letos najvišje skočil na 13. mesto. "Pred sezono nisem vedel, kam lahko pridem. Morda sem le upal, da bom nekoliko boljši. Lepo bi bilo, da bi se enkrat že uvrstil med prvih deset. Bil sem sicer že blizu, a v drugi seriji morda nisem zdržal pritiska ali pa so drugi stopili na plin."



Čutiti svobodo

Želi biti tisti, ki izkorišča zrak, ne pa tisti, ki se vedno bojuje z zrakom in grize, se muči, da bi skočil dlje. | Foto: Sportida Želi biti tisti, ki izkorišča zrak, ne pa tisti, ki se vedno bojuje z zrakom in grize, se muči, da bi skočil dlje. Foto: Sportida

Kot glavnega favorita turneje glede na zadnje tekme izpostavlja Freitaga. Čeprav rezultatskega cilja zase nima, pa ima eno željo, ki bi mu po Bischofshofnu prinesla zadovoljstvo.

"Po turneji bom zadovoljen, če bom na vsaki tekmi naredil tak skok, med katerim začutiš svobodo, da si ti tisti, ki izkorišča zrak, ne da se vedno bojuješ z zrakom in grizeš, se mučiš, da bi skočil meter dlje, pa ne gre," razmišlja Prevc in dodaja, da je bil lani pred turnejo na višji ravni, a je bil precej slabše volje, kot je tokrat: "Letos je manj obremenjevanja."



V zraku Garmischa se lahko marsikaj zgodi

In na kateri postaji bi lahko začutil največ svobode, katera mu je najbližje? "Morda bi izpostavil Garmisch, saj gre za največjo skakalnico, najbolj podobno letalnici. Tam imaš dokaj visoko krivuljo leta z mize, tako da se v tistem zraku lahko zgodi marsikaj presenetljivega."

Najbližje od štirih postaj na novoletni turneji mu je Garmisch-Partenkirchen, saj gre za največjo skakalnico, na kateri so mogoča največja presenečenja. | Foto: Vid Ponikvar Najbližje od štirih postaj na novoletni turneji mu je Garmisch-Partenkirchen, saj gre za največjo skakalnico, na kateri so mogoča največja presenečenja. Foto: Vid Ponikvar

Garmisch-Partenkirchen bodo skakalci obiskali 31. decembra, ko bodo tam kvalifikacije, dan pozneje pa bodo s tekmo na tem nemškem prizorišču skočili v leto 2018.

V Oberstdorfu bodo ob Petru Prevcu skakali še Jernej Damjan, Anže Semenič, Tilen Bartol, Timi Zajc, Žiga Jelar in Jurij Tepeš.

Program novoletne turneje (29. december6. januar)

Oberstdorf (slovenska sedmerica: Damjan, P. Prevc, Semenič, Bartol, Zajc, Jelar, Tepeš)

Petek, 29. december
16.30 kvalifikacije

Sobota, 30. december
16.30 prva serija


Garmisch-Partenkirchen (slovenska sedmerica: Damjan, P. Prevc, Semenič, Bartol, Zajc, Jelar, D. Prevc)

Nedelja, 31. december
14.00 kvalifikacije

Ponedeljek, 1. januar
14.00 prva serija


Innsbruck

Sreda, 3. januar
14.00 kvalifikacije

Četrtek, 4. januar
14.00 prva serija


Bischofshofen

Petek, 5. januar
17.00 kvalifikacije

Sobota, 6. januar
17.00 prva serija

Ne spreglejte