Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
3. 3. 2013,
8.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus

Nedelja, 3. 3. 2013, 8.15

7 let, 12 mesecev

"Peter Prevc je podoben Primožu Peterki"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pod vodstvom Gorana Janusa je slovenski skakalec Peter Prevc naredil tako želeni preskok na stopničke. In to ob pravem času. Na SP si je namreč okoli vratu nadel srebrno in bronasto odličje.

Debi v svetovnem pokalu je Peter Prevc doživel 5. decembra 2009, zablestel pa kaj kmalu na olimpijskih igrah v Vancouvru, kjer je bil na manjši skakalnici pri vsega 17 letih sedmi. Pred vstopom v elito pa ja ga kot takratni trener B reprezentance spoznal Goran Janus, ki zdaj več kot uspešno vodi najboljše slovenske skakalce. "Takrat sem imel možnost, da sem ga spremljal med sezono. Nato je šel v A ekipo. Že v tistem obdobju je bil kar konstanten. Za mladeniča, kot je bil, je kdaj popustil in ga je bilo treba malce aktivirati. A to nekako prakticira še danes," je v smehu zaključil Janus.

Prijemi, kako Prevca, ki je sicer zelo marljiv na treningih, še dodatno dvigniti, so različni. Letos poleti je namreč slišal veliko šal na račun bratov, kar ga je dodatno stimuliralo. "Veliko je poslušal, da prihajata Domen in Cene in da je izgubil nadzor v hiši. Veliko šal je bilo na ta račun. Mislim, da ga je to malce podžgalo," pravi Janus, ki je lahko Petrovega brata Ceneta spoznal na novoletni turneji: "Občutek je bil takrat malce čuden, ampak iz tega vidika, ker sta povsem drugačna karakterja. Malce mi je bilo smešno, vendar ne zaradi Ceneta. Njega ne poznam dobro, ker je vendarle še v mladinski selekciji. Bomo pa videli, kako bo z njim v prihodnje. Gre za talentiranega skakalca."

Peter je podoben Primožu Peterki

Tako Peter kot Cene morata biti pazljiva pri prehrani za razliko od nekaterih drugih skakalcev, saj se jima lahko dodatni kilogrami hitro prikradejo. Pero mišica je imel denimo lani jeseni nekaj kilogramov preveč. "To je tisto, kar Petra zavira na začetku sezone. Vidi se, da je konstanten in da so njegove uvrstitve boljše, kot so bile. Naslednje leto so olimpijske igre in v tej smeri bomo še delali," razlaga prvi mož stroke, ki je pohvalil delovno vnemo najstarejšega od bratov Prevc: "Zelo marljiv in priden fant je. Dosti je podoben Primožu Peterki. Primerjava? Za Primoža vemo, kaj je naredil za slovenske smučarske skoke. Peter je še mlad. Prihodnost je še pred njim. Talent je eno, delavnost pa druga stvar. Pravilno ga bo treba usmerjati. Peter na treningih posluša in dela na tem, da odpravi napake. Pri njemu ni toliko dialoga. Lepo je sodelovati z njim."

Delo Gorana Janusa v skokih je zelo cenjeno tako doma kot v tujini. Primož Peterka je dejal, da bilo zanj verjetno drugače, če bi bil Janus trener A reprezentance že tri sezone nazaj, ko je še skakal. Takšna izjava je potrditev, da ima njegovo delo trdno osnovo. "Potrditev res je, vendar pustimo drugim, da se s tem ukvarjajo, kaj bi bilo, če bi bilo," pa je ob pohvali Peterke dejal Janus.

Ne spreglejte