SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova sezona, novi smučarski eksperimenti

3

termometer

Italijansko smučarsko središče Alta Badia bo decembra poleg klasičnega veleslaloma še prizorišče paralelne preizkušnje, na kateri bo nastopilo zgolj 32 smučarjev.

Smučarski eksperimenti, s katerimi naj bi pri Mednarodni smučarski zvezi skušali poskrbeti za večjo tekmovalno atraktivnost in posledično vzbuditi večje zanimanje občinstva, se bodo nadaljevali tudi v tekmovalni sezoni 2015/16. Po prenovljeni in preimenovani kombinaciji (ta se zdaj uradno imenuje alpska kombinacija), uvedbi ekipne tekme in iskanju primernih prizorišč za mestne tekme, pri katerih se je uveljavilo načelo paralelnih obračunov s slalomsko postavitvijo veleslalomskih vrat, nova zima prinaša tudi klasični paralelni veleslalom. Gostila ga bo Alta Badia, in sicer 21. decembra, torej dan po tradicionalnem veleslalomu na sloviti progi Gran Risa.

Bo dovolj prostora tudi za Slovenca?

Na tekmi, ki bo vpeta v dolomitsko turnejo, ki prinaša kar pet zaporednih tekem v prav toliko dnevih (Val Gardena, Alta Badia, Madona di Campiglio), bo sicer dovolj prostora zgolj za 32 smučarjev. Pravico do nastopa bo imelo namreč najboljših 16 veleslalomistov (glede na štartno lestvico svetovnega pokala – WC start list), najboljši štirje s skupne liste svetovnega pokala in lastniki dvanajstih najboljših časov s prve vožnje veleslaloma dan pred tem. Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec bo svoje mesto na tekmi bržčas iskal po zadnjem kriteriju.

Prednost za najboljše

Kar nekaj prahu pa med trenerji, predvsem tistim, ki v svojih vrstah nimajo prvokategornikov, dviguje predlagani tekmovalni format. V šestnajstimi finala bosta namreč še na sporedu dve vožnji, saj bosta tekmeca zamenjala progi. V vseh preostalih tekmovalnih fazah pa bo o zmagovalci odločala le ena vožnja. Pravico do izbire proge pa bo imel smučar z nižjo štartno številko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin