SiolNET. Sportal Zimski športi
1,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Smučarski skoki, Lillehammer, kvalifikacije (HS98)

Uspešna peterica Slovenk, najvišje Urša Bogataj

1,19

termometer

Urša Bogataj | Urša Bogataj je v kvalifikacijah osvojila sedmo mesto. | Foto: Guliverimage
Urša Bogataj je v kvalifikacijah osvojila sedmo mesto. Foto: Guliverimage

Po skoraj mesecu tekmovalnega premora se v tekmovalni ritem svetovnega pokala vračajo smučarske skakalke. Ta konec tedna tekmujejo v Lillehammerju, kjer bodo Slovenke napadale prve stopničke v sezoni. Danes so že opravile s kvalifikacijami, v katerih je bila najboljša Avstrijka Eva Pinkelnig (118,9 točke), od slovenske zasedbe pa je bila s sedmim mestom najvišje Urša Bogataj (105,3 točke). V slovenski reprezentanci se je izmed šesterice zalomilo le Maji Vtič (43. mesto; 68,9 točke).

Medijksi dan SZS, Planica 2022 Sportal Po Wisli pogosto v šivalnici, vrh vse bolj širok: "Nič ni več samoumevno" Urša Bogataj Sportal Verjame v slab začetek, a dober, sladek konec

Karavana v ženskih smučarskih skokih se mudi na drugem prizorišču svetovnega pokala. Po novembrski Wisli, kjer so skakale na kombinaciji ledene smučine in umetne, plastične podlage, v Lillehammerju prvič v tekmovalni sezoni skačejo na snegu.

V Lillehammerju so dekleta danes opravile s kvalifikacijami. Najboljši izid je postavila vodilna tekmovalka svetovnega pokala, Avstrijka Eva Pinkelnig, ki je z 92 metri postavila tudi najdaljšo daljavo kvalifikacij (118,9 točke). Drugo mesto je osvojila Kanadčanka Abigail Strate (115,1), tretja pa je bila Norvežanka Eirin Maria Kvandal (112,3).

Izmed slovenske šesterice je bila najboljša sedma Urša Bogataj (86,5 m; 105,3 točke). Deseto mesto je osvojila Nika Križnar (84,5 m; 103,7), mesto za njo pa se je uvrstila Nika Prevc (86,5 m; 103,4). Na tekmi bo nastopila tudi Ema Klinec, ki je bila v kvalifikacijah 24. (77 m; 87,6), Katra Komar pa je imela 31. izid kvalifikacij (73 m; 80,1). Zalomilo se je le Maji Vtič, ki je v Lillehammerju dobila priložnost namesto Jerneje Repinc Zupančič. Vtičeva je osvojila 43. mesto med 56 kvalifikantkami.

Nika Križnar je bila v kvalifikacijah deseta. | Foto: Guliverimage Nika Križnar je bila v kvalifikacijah deseta. Foto: Guliverimage

V prvi seriji uradnega treninga je bila najboljša Pinkelnigova s 94,5 metra, Bogatajeva je z 90,5 metra imela 3. oceno, Prevčeva s pol metra daljšim skokom 4. oceno, Križnarjeva pa s 86 metri 9. oceno serije. V drugem skoku je bila prav tako najboljša Pinkelnigova z 92,5 metra, Bogatajeva je s 95,5 metra imela tretjo oceno, Križnarjeva pa s 85 metri znova 9. oceno serije.

Slovenke se na tekmi nadejajo višjih uvrstitev kot v Wisli, verjamejo, da bodo tokrat skočile tudi na zmagovalni oder. Temu se je na prvi postaji s četrtim mestom najbolj približala Križnarjeva, preostale slovenske uvrstitve so bile 7., 8., 11., 12., 18., 25. in 28. mesto. 

Skakalke v Skandinaviji čakata dve tekmi na različnih skakalnicah, v soboto ob 16.30 na manjši (HS98), v nedeljo na večji (HS140).

Ljubno ob Savinji Sportal Na Ljubnem si ob Silvestrski turneji prizadevajo za novost, Zupančič pred Norveško opravil menjavo

Avstrijska veteranka najbolje odprla sezono 

V skupnem seštevku svetovnega pokala je v vodstvu avstrijska veteranka Eva Pinkelnig (160 točk), druga je Norvežanka Silje Opseth (136), tretja pa Avstrijka Marita Kramer (120). Sledita poškodovana Švedinja Frida Westman (110) in Nemka Katharina Althaus (90), na šestem mestu pa je najvišje uvrščena Slovenka Križnarjeva (86 točk).

Skakalke bo na Norveškem spremljala zimska kulisa. | Foto: Guliverimage Skakalke bo na Norveškem spremljala zimska kulisa. Foto: Guliverimage

Lillehammer, kvalifikacije (HS98):

 

Spored tekmovanja v Lillehammerju

Petek, 2. december
17.30 kvalifikacije HS98

Sobota, 3. december
16.30 posamična tekma HS98

Nedelja, 4. december
15.30 kvalifikacije HS140
16.30 posamična tekma HS140

Ruka Anže Lanišek Sportal Dva zmagovalca, Lanišek z drugim skokom zapravil stopničke Vikersund Sportal Znan je razpored zgodovinskega konca tedna Frida Westman Sportal Frida Westman mora na operacijo  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin