Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 3. 2008,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 16. 3. 2008, 15.13

8 let

Letošnja planiška prireditev uspela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnji planiški praznik je v celoti uspel, tako v športnem kot v organizacijskem smislu. Več kot 50.000 gledalcev je v štirih dnevih videlo številne dolge polete.

Dodatno pa je vzdušje med organizatorji, gledalci in tekmovalci dvignila tudi novica o ureditvi lastniških razmerij in o ureditvi Planice v sodobni nordijski center.

Današnji, veliki finale svetovalnega pokala v smučarskih skokih, si je sicer ogledalo precej manj ljudi kot sobotno ekipno tekmo. Po ocenah organizatorjev se je število obiskovalcev gibalo okrog 10.000, kar je delno tudi posledica slabega vremena, saj je v Planici celotno dopoldne rahlo deževalo. Vendar to ljubiteljev poletov ni pretirano motilo.

Med gledalci je bil ob spremstvu ministrov tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je bil v Planici tokrat že dvajsetič v življenju. "Planica je bila tudi letos presežek, ne le v športnem smislu ampak tudi sicer v navijaškem, saj je del slovenske nacionalne identitete. Smučarski poleti pa so sploh šport pogumnih narodov," je poudaril Janša, ki je ob zaključku tekme izrazil čestitke tako organizatorjem kot vsem, ki so zbrali pogum za polet. Posebej pa je čestital tudi Robertu Kranjcu, ki je s četrtim mestom obranil slovensko čast.

Varnostniki, redarji, policisti, zdravniki in reševalci, ki so skrbeli za varnost gledalcev, danes sicer niso imeli veliko dela. V soboto so ob uveljavljanju prepovedi vnašanja alkoholnih pijač na prireditveni prostor imeli precej več težav. Kljub temu, da so v koših pred vhodom zbrali kar za približno tono plastenk in steklenic, je nekaterim še vedno uspelo pretihotapiti pijačo in so zaradi prevelike količine koncentracije alkohola v krvi potrebovali celo zdravniško pomoč.

Danes takšnih težav ni bilo, delno zato, ker nedelja tradicionalno velja za družinski dan, delno pa tudi zato, ker se poziv organizatorjev že pozna v praksi, meni vodja varnostno-rediteljske službe v Planici Marjan Jakše. "Danes in tudi v celoti je na letošnji prireditvi bilo opazno manj alkohola, vendar pa je iluzorno pričakovati, da bo ta akcija obrodila sadove takoj, saj jo je potrebno vnesti v zavest naroda," je pojasnil.

"Vsi skupaj smo lahko z organizacijo letošnje prireditve zadovoljni. Je pa še nekaj pomanjkljivosti, ki jih bomo odpravili do leta 2010, do svetovnega prvenstva v poletih," je poudaril generalni sekretar Organizacijskega komiteja Primož Finžgar, ki še ni mogel povedati, ali bo tokratna prireditev prinesla kaj dobička, saj je bilo tudi letos nekaj nepredvidenih stroškov. Računa pa, da bodo skozi prireditev vendarle prišli s pozitivnim rezultatom.

Sam proračun petdnevnega dogajanja je bil 1,7 milijona evrov, pri čemer so bili glavni viri sponzorji, prodaja televizijskih pravic in denar od vstopnin. Največji stroški pa so bili priprava skakalnice, za katero je skrbelo okrog 600 planiških delavcev, in pogodbeni partnerji, ki so med drugim postavile tribune, šotore in studio.

Četudi je letošnja prireditev uspela, pa kaže, da v prihodnje Planico čakajo še boljši časi. "Prepričan sem, da bodo naši napori za modernizacijo tega objekta obrodili sadove in da bomo v prihodnjih letih priča tekmam, ki bodo še boljše in še bolj varne tudi za gledalce," je dejal minister za šolstvo in šport Milan Zver, ki si je v živo ogledal tudi današnjo tekmo. Meni, da bo pod Poncami nastal center, ki bo primerljiv z najboljšimi v Evropi.

Ministrove želje po ureditvi Planice podpira tudi premier Janša, ki je vesel, da so v soboto podpisali pogodbo o prenosu lastništva nad zemljiščem s kranjskogorske občine na državo, poleg tega pa se zadeve urejajo tudi z ostalimi lastniki, ki so prejeli pogodbe za prodajo. "Sedaj bodo stvari lahko stekle z ustreznim tempom, tako da bo svetovno prvenstvo leta 2010 tukaj na novih objektih, z novo infrastrukturo in z novimi presežki," je še dejal Janša.

Ne spreglejte