Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 1. 2012,
22.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mario Matt Ivica Kostelić

Sobota, 21. 1. 2012, 22.49

8 let

Deville do prvenca v slovitem Kitzbühlu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijan Cristian Deville je na slalomu v Kitzbühlu prišel do svoje prve zmage v karieri. Drugi Avstrijec Mario Matt, tretji Hrvat Ivica Kostelić.

Deville se je na prestižni tekmi v Kitzbühlu na progi Ganslern veselil svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Enaintridesetletni smučar, ki je bil v tej sezoni že drugi in tretji, je bil po prvi vožnji "šele" četrti z več kot sedmimi desetinkami zaostanka, v drugi pa kljub razriti progi odsmučal izvrstno - imel je drugi čas druge vožnje - in zanesljivo ugnal vse tekmece.

"Mlad sem 31 let, ne pa star!" se je po tekmi malce pošalil Deville in v resnejšem tonu nadaljeval: "Ne vem, kaj se je zgodilo. Treniral sem tako kot vsa prejšnja leta. Mogoče pa izkušnje pomagajo. To je res neverjetno! Sploh se nisem počutil tako dobro kot na prejšnjih tekmah. V prvi vožnji nisem smučal najbolje, v drugi pa izjemno. Ritem sem takoj ujel in v njem vztrajal do cilja. Splačalo se je tvegati."

Vodilni po prvi vožnji Matt se je kljub zajetnemu zaostanku veselil drugega mesta, Kostelić pa je bil tretji. Hrvat je med vratca krenil nekoliko previdneje, saj je imel v žepu dodatnih 100 točk. Nedeljski slalom in sobotni smuk sta namreč štela tudi za kombinacijo. Kostelić je na koncu zanesljivo dobil kombinacijsko preizkušnjo, v kateri sta drugo in tretje mesto zasedla Švicarja Beat Feuz in Silvan Zurbriggen.

Kostelić sicer s 545 točkami vodi v slalomskem seštevku svetovnega pokala, prav tako pa je prevzel tudi skupno vodstvo z 855 točkami. S prvega mesta je izrinil Avstrijca Marcela Hirscherja, ki je ostal pri 725 točkah. V nedeljo je bil slednji namreč diskvalificiran, potem ko je v drugi vožnji povozil vratca. Za mladega domačega smučarskega zvezdnika se je celotna tekma razpletla v slogu povoženih količkov: v prvi vožnji so ga najprej že diskvalificirali, ker je domnevno povozil že prva vratca, a so mu po pritožbi njegove ekipe dovolili drugi nastop, za nameček pa so se v karavani pojavili še očitki, da je ob nedavni zmagi v Zagrebu tudi povozil količek, a tega nihče ni opazil.

Slovenci se v Kitzbühlu niso izkazali. V finalu je nastopil le Mitja Valenčič, ki je v prvi vožnji dosegel 16. čas, v drugi pa je odstopil. Bernard Vajdič in Matic Skube se nista uvrstila v drugo vožnjo. Vajdič je zaostal skoraj štiri sekunde in pol, Skube pa je odstopil.

"Tudi s prvo vožnjo Valenčiča nismo bili najbolj zadovoljni. Mitja je rekel, da mu smučke niso stekle, kot bi morale. Sama postavitev mu ni najbolj ustrezala, toda tudi na takšnih postavitvah mora biti hiter. S samim mestom smo bili zadovoljni, saj je imel dobro pozicijo za napad v drugo. To je tudi naredil in smučal bolje, toda odstop se takrat, ko zares 'stopiš na plin', seveda lahko pripeti in ničesar mu ne moremo zameriti. Upamo, da bo forma zdržala in da mu bo šlo dobro v Schladmingu," je po tekmi dejal trener slovenske vrste za tehnične discipline Marko Jurjec, ki bo na torkov slalom svetovnega pokala v Schladming poslal isto trojico smučarjev kot v nedeljo.

Ne spreglejte