Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
18. 12. 2021,
12.52

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Natisni članek

Anže Gros Klara Mali Vili Črv Janez Lampič Miha Šimenc Anja Mandeljc Eva Urevc Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Sobota, 18. 12. 2021, 12.52

2 leti, 4 mesece

Dresden, tek na smučeh, šprint

Anamarija Lampič spet na stopničkah, lep uspeh Eve Urevc #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Na tekmi svetovnega pokala v Dresdnu je Anamarija Lampič osvojila tretje mesto. Zmagala je Švedinja Maja Dahlqvist, druga je bila njena rojakinja Jonna Sundling. Eva Urevc je bila na koncu šesta. Vili Črv je prišel do svojih prvih točk na tekmah svetovnega pokala, potem ko je osvojil 24. mesto.

Anamarija Lampič je bila zadovoljna s tretjim mestom. Jutri jo v Dresdnu čaka še ekipni šprint. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anamarija Lampič je bila zadovoljna s tretjim mestom. Jutri jo v Dresdnu čaka še ekipni šprint. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Za Lampičevo druge stopničke v tej sezoni in enajste na tekmah svetovnega pokala

Anamarija Lampič se je v nemškem Dresdnu še enkrat povzpela na stopničke. Lampičeva ima na glavno mesto zvezne dežele Saške lepe spomine. Lani je na dveh posamičnih tekmah dosegla drugo in tretje mesto, danes pa se je spet povzpela na stopničke, ko je bila tretja. Za našo najboljšo tekačico na smučeh so bile to že enajste stopničke na tekmah svetovnega pokala.

Lani najboljša šprinterka sezone je, kot je to pri njej že v navadi, sezono začela rezervirano. A zdaj je že jasno, da je 26-letna slovenska športnica prišla na prave tekmovalne obrate, potem ko se je v tej sezoni dvakrat zaporedoma povzpela na stopničke. Lampičeva je v skupnem seštevku svetovnega pokala v šprintih trenutno na drugem mestu.

Vseeno je ostalo nekaj grenkega priokusa

"Danes je bila zanimiva tekma, dinamična. Precej prerivanja je bilo, a ne toliko kot lani, ko sem zlomila palico. Spet stopničke. Sem zadovoljna, malce grenkega priokusa pa je ostalo, saj menim, da bi lahko pokazala več. Imela sem slabe štarte in tudi prebiti se mi ni uspelo naprej. Zato sem vesela, da sem tretja. Bila sem zaspana, lena, ni bilo živahnosti v meni, šele v drugem krogu sem prišla do nivoja, ki sem si ga želela. A bilo je prepozno, da bi se lahko prebila naprej. Jutri (ekipni šprint, op. p.) bo več gneče, na kupu bo še več deklet, veliko bo tudi nervoze in upam, da bo šlo tekoče ter da bo tudi rezultat dober," je po tekmi povedala Lampičeva.

Eva Urevc je bila v finalu šesta. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Eva Urevc je bila v finalu šesta. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Eva Urevc: Res sem zadovoljna

Izvrstno je tekmovala tudi Eva Urevc, ki je bila vse do finala zelo suverena v svojih tekih. V finalu ji je zmanjkalo nekoliko moči, tako da se je morala zadovoljiti s šestim mestom. Njena najboljša uvrstitev na tekmah svetovnega pokala je lansko peto mesto, ki ga je dosegla v Ulricehamnu. Sicer se je Urevčeva do zdaj na tekmah svetovnega pokala šestkrat uvrstila med deseterico. Vedno v šprintu v prosti tehniki.

"Res sem zadovoljna, ker napredujem iz tekme v tekmo. Vem, da sem sposobna doseči še več. Prave občutke v finalu še iščem. Danes sem imela drugo skupino v polfinalu in je bilo do finala zato manj premora. A sem zadovoljna, če vse povzamem."

Lampičeva v finale kot srečna poraženka

Anamarija Lampič je tekmovala v prvi četrtfinalni skupini in bila tam najboljša. Z zmago se je v polfinale uvrstila tudi Eva Urevc. V polfinalu je šlo Anamariji Lampič za nohte, potem ko v svoji polfinalni skupini zasedla 3. mesto. Na srečo je bil njen tek dovolj hiter, da se je v finale uvrstila kot srečna poraženka. Bolj suverena v polfinalu je bila Urevčeva, kjer je bila druga in se je zato neposredno uvrstila v finale.

V finalu smo tako imeli dve slovenski predstavnici. Anamarija Lampič je še enkrat več dokazala, da sodi med najboljše šprinterke na svetu. V finalu je od samega začetka držala stik z najboljšimi, a v ciljnem šprintu sta bili zanjo premočni Švedinji Maja Dahlqvist in Jonna Sundling. Maja Dahlqvist letos v šprintih ostaja še neporažena. Evi Urevc je v finalu nekoliko zmanjkalo moči, a je kljub temu dosegla zelo dobro šesto mesto.

Vili Črv je na koncu zasedel 24. mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vili Črv je na koncu zasedel 24. mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Vili Črv do prvih točk v svetovnem pokalu

V kvalifikacijah tekačev je bil med 87 tekmovalci na štartni listi med četverico Slovencev najboljši Vili Črv na 27. mestu in si je edini zagotovil nadaljnje nastope. Črv je v drugi četrtfinalni skupini zasedel peto mesto, tam končal tekmovanje in prvič v karieri osvojil točke svetovnega pokala. Na koncu je zasedel 24. mesto. "Mislim, da sem lahko zelo zadovoljen, da se mi je na pravi dan vse izšlo, tako moja forma, razpoloženje kot smuči. Vse se je poklopilo in uspelo mi je dokazati to, kar sem že dlje časa vedel, da lahko. To mi je zdaj uspelo dokazati tudi na tekmi, saj sem dosegel svoj daleč najboljši rezultat."

V moški konkurenci je zmagal Norvežan Haavard Solaas Taugboel, drugi je bil Italijan Federico Pellegrino, tretji pa Francoz Lucas Chanavat.

Preostalih pet je obstalo v kvalifikacijah

V ženski konkurenci sta v kvalifikacijah tekmovali še Anja Mandeljc, ki je bila 37. (+9,043) in je za sekundo zaostala za trideseterico, Klara Mali pa je bila 59. (+14,76) med 79 tekmovalkami na štartu. V moški konkurenci je bil Miha Šimenc 52. (+9,38), Janez Lampič 58. (+10,33), Anže Gros pa 78. (+16,00).

V nedeljo bo na sporedu ekipni šprint, kjer Anamarija Lampič in Eva Urevc sodita v ožji krog favoritinj. Lani sta bili tretji.

* Izidi, sprint 1,3 km, prosta tehnika:
* moški:

 1. Haavard Solaas Taugboel (Nor)   2:15,02
 2. Federico Pellegrino (Ita)         +0,15
 3. Luchas Chanavat (Fra)              0,68
 4. Even Northug (Nor)                 1,22
 5. Sindre  Bjoernestad Skar (Nor)     2,01
 6. Gleb Retivih (Rus)                 4,86
...
- izpadel v četrtfinalu
24. Vili Črv (Slo)

...
- izpadli v kvalifikacijah:
52. Miha Šimenc (Slo)
58. Janez Lampič (Slo)
78. Anže Gros (Slo)

- svetovni pokal, skupno (9):
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)     476
 2. Sergej Ustjugov (Rus)              315
 3. Aleksander Boljšunov (Rus)         267
 4. Richard Jouve (Fra)                258
 5. Haavard Solaas Taugboel (Nor)      244
 6. Erik Valnes (Nor)                  241
...
97. Vili Črv (Slo)                       7

* ženske:
 1. Maja Dahlqvist (Šve)           2:33,36
 2. Jonna Sundling (Šve)             +0,43
 3. Anamarija Lampič (Slo)            0,64
 4. Kristine Stavaas Skisdat (Nor)    1,64
 5. Mathilde Myhrvold (Nor)           3,03
 6. Eva Urevc (Slo)                   6,15
...
- izpadli v kvalifikacijah:
37. Anja Mandeljc (Slo)
59. Klara Mali (Slo)

- svetovni pokal, skupno (9):
 1. Maja Dahlqvist  (Šve)              439
 2. Frida Karlsson (Šve)               400
 3. Therese Johaug (Nor)               375
 4. Rosie Brennan (ZDA)                328
 5. Jessie Diggins (ZDA)               299
 6. Anamarija Lampič (Slo)             221
....
23. Eva Urevc (Slo)                     98
...

smučarski tek splošna
Sportal V Dresdnu prva priložnost za dve novi imeni
Anamarija Lampič
Sportal Therese Johaug zmagala v Davosu, Slovenki brez točk
Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič do prvih stopničk v sezoni in desetih v karieri
Ne spreglejte