Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 1. 2022,
10.39

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

OP Avstralije

Nedelja, 23. 1. 2022, 10.39

2 leti, 3 mesece

OP Avstralije, WTA (7. dan)

Krejčikova zmagala, domačinki poslastica z Američanko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Barbora Krejčikova | Barbora Krejčikova se je prebila v četrtfinale. | Foto Guliverimage

Barbora Krejčikova se je prebila v četrtfinale.

Foto: Guliverimage

Čehinja Barbora Krejčikova je zanesljivo premagala dvakratno zmagovalko odprtega prvenstva Avstralije Belorusinjo Viktorijo Azarenko in se prebila v četrtfinale prvega teniškega grand slama sezone. Med najboljših osem sta se prebili tudi Američanki Jessica Pegula in Madison Keys, ki sta presenetili Grkinjo Mario Sakari in Španko Paulo Badosa. Avstralka Ashleigh Barty pa je izločila Američanko Amando Anisimovo.

Rafalel Nadal
Sportal Nadal po maratonskem prvem nizu zanesljivo v četrtfinale

Četrtopostavljena Čehinja, lanskoletna zmagovalka OP Francije, je prepričljivo po uri in 22 minutah s 6:2, 6:2 premagala Azarenko, zmagovalko v letih 2012 in 2013, ki je imela težave z vratom.

"Danes je bilo res neverjetno. Azarenka je tu že zmagala in ima rada to igrišče. Prav tako ima tu veliko izkušen," je po koncu dejala Krejčikova, ki se bo za mesto v polfinalu pomerila z nepostavljeno Američanko Keysovo.

Šestindvajsetletna Američanka je očitno v dobri formi. Pretekli teden je dobila turnir v Adelaidu, v prvem krogu OP Avstralije je izločila zmagovalko iz leta 2020, rojakinjo Sofio Kenin, danes pa je bila boljša še od osmopostavljene Španke Badosa. Za zmago s 6:3, 6:1 je potrebovala uro in 11 minut. Keysova je dosegla 26 "winnerjev", 16 v prvem nizu, medtem ko jih je Španka deset.

"Preprosto neverjetno. Servirala sem precej dobro in mislim, da sem tudi precej dobra vračala udarce," je bila po koncu dvoboja zadovoljna Keysova, ki je v polfinalu Melbourna igrala že leta 2015. V deželi tam spodaj ima Američanka sicer razmerje zmag in porazov 24:8.

V četrtfinale se je uvrstila tudi Jessica Pegula. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V četrtfinale se je uvrstila tudi Jessica Pegula. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Peto igralko sveta Sakkari pa je v dveh nizih presenetila Pegula, ki se je prebila v drugi zaporedni četrtfinale OP Avstralije. Američanka, 21. na lestvici WTA, je v prvem nizu, v katerem sta obe igralki po dvakrat izgubili svoj servis, poletela skozi podaljšano igro, v kateri nasprotnici ni dopustila točke, potem pa je zanesljivo dobila še drugi niz za zmago s 7:6 (0), 6:3.

"To je bil zagotovo moj najboljši dvoboj letos. Mislim, da sem dobro vračala udarce, hotela sem ustvarjati pritisk na njen servis in mislim, da mi je uspelo. Želela sem biti potrpežljiva in igrati kolikor pametno sem lahko," je po koncu dejala 27-letna Pegula.

Prva nosilka zanesljivo med osem

V nadaljevanju jo čaka domačinka Ashleigh Barty, ki je ugnala Američanko Amando Anisimovo. Ta je sicer v tretjem krogu izločila Japonko Naomi Osaka.

Prva nosilka Bartyjeva je slavila s 6:4 in 6:3 po uri in 16 minutah. V prvem nizu sta bili igralki zelo izenačeni, domača favoritinja pa je do odločilne prednosti prišla v sedmi igri, ko je 20-letni Američanki odvzela servis. To je bila sicer Avstralkina šesta priložnost za odvzem servisa nasprotnici v uvodnem nizu, medtem ko je sama ubranila obe priložnosti za brejk.

Ashleigh Barty se je uvrstila v četrtfinale. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ashleigh Barty se je uvrstila v četrtfinale. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V drugem nizu je 60. igralka sveta povedla z 2:0, a potem takoj tudi sama izgubila igro na svoj servis. V četrti igri je imela znova priložnost za brejk, ki pa je ni izkoristila. Je pa zato 25-letna Bartyjeva pet let mlajši tekmici odvzela servis še v peti in deveti igri za zmago v drugem nizi s 6:3. Končno razmerje osvojenih točk na tekmi je bilo 33:26 za Avstralko, ki je naredila samo osem neizsiljenih napak.

"Veliko bolj zabavno je igrati pred navijači. Zadnji dve leti je bilo težko, igrati pred takim vzdušjem pa je čisto nekaj drugega. Lepo je deliti uspeh z domačimi navijači," se je navijačem takoj po dvoboju zahvalila Bartyjeva. Za Eurosport je razkrila, da je med občinstvom videla tudi psa vodnika, kar ji je privabilo nasmeh na obraz.

Pohvalila je tudi 20-letno tekmico in dejala, da je prepričana, da bo gotovo prišla še daleč na številnih največjih turnirjih. "To je bil res dober preizkus zame in za mojo igro," je izpostavila domačinka.

Igralki sta se pred tem srečali v polfinalu OP Francije leta 2019. Avstralka je tedaj izgubila prvi niz proti takrat 17-letni Američanki, potem pa osvojila naslednja dva ter se na koncu tudi veselila prve osvojene lovorike za grand slam.

Bartyjeva, ki je številka ena ženskega tenisa 112 zaporednih tednov, je lani dobila Wimbledon, medtem ko v Avstraliji v finalu še ni igrala. Najbližje je bila leta 2020, ko se je prišla do polfinala. Za drugi preboj med najboljše štiri se bo merila s še eno Američanko. Tokrat ji bo nasproti stala Jessica Pegula, ki je s 7:6 (0), 6:3 presenetila peto igralko sveta, Grkinjo Mario Sakari. "To je bil zagotovo moj najboljši dvoboj letos. Mislim, da sem dobro vračala udarce, hotela sem ustvarjati pritisk na njen servis in mislim, da mi je uspelo. Želela sem biti potrpežljiva in igrati kolikor pametno sem lahko," je po koncu dejala 27-letna Pegula.

Osmina finala:

Ashleigh Barty (Avs/1) - Amanda Anisimova (ZDA) 6:4, 6:3;
Jessica Pegula (ZDA/21) - Maria Sakari (Grč/5) 7:6 (0), 6:3;
Barbora Krejčikova (Češ/4) - Viktorija Azarenka (Blr/24) 6:2, 6:2;
Madison Keys (ZDA) - Paula Badosa (Špa/8) 6:3, 6:1.

 
Tamara Zidanšek
Sportal Francozinja za 32. rojstni dan izločila Tamaro Zidanšek
Ne spreglejte