Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
6. 10. 2008,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 10. 2008, 13.47

8 let

Stonerju zmaga za tolažbo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko je Casey Stoner v Motegiju izgubil naslov svetovnega prvaka v MotoGP v boju z Valentinom Rossijem, je tolažba prišla na domačem Phillip Islandu, kjer je zmagal že drugo leto zapored.

Avstralski dirkač Ducatija si je peto letošnjo zmago zacementiral že na kvalifikacijah, ko je osvojil pole position in tako posledično imel prosto pot na dirki. Za nameček mu je njegov edini resni rival za končno slavje Rossi podaril darilo, ki se je na koncu izkazalo za ključno, ko se je odločalo o zmagovalcu in poražencu. Ker je Valentino na kvalifikacijah naredil napako, padel in zasedel katastrofalno 12. mesto – najslabša pozicija letos – je moral štartati s četrte štartne vrste. To je pomenilo, da se je moral na dirki prebijati iz ozadja in po poti izgubljal dragoceni čas v boju z vodilnim Stonerjem. V 27 krogih mu je uspelo prilesti do drugega mesta, torej tik pod vrh. Višje ni šlo, saj je zmanjkalo časa in krogov. Zadnji prehitevalni manever je izvedel v zadnjem krogu, ko je ugnal Hondinega Nickyja Haydna. Motociklista torej, ki ga je leta 2006 premagal v boju za naslov svetovnega prvaka. Kljub porazu velik dosežek za aktualnega svetovnega prvaka. Njegov pohod na stopničke pa bi se kaj lahko končal že v prvem krogu, ko je kmalu po štartu nekaj centimetrov pred njim padel Alex De Angelis. Na srečo v pesek ni odnesel še njega.

Ob Rossijevem velikem lovu za vodilnimi pa se je v ospredju suvereno vozil Casey Stoner, ki je diktiral tempo od štarta do cilja. Njegova zmaga je vsekakor zaslužena, čeprav nikoli ne bomo vedeli, kaj bi se zgodilo, če bi denimo Rossi štartal s prve vrste. Lahko bi bili priča epskemu duelu ali pa prevladi katerega izmed šampionov. Čeprav Stoner ni imel možnosti dokazovanja v neposrednem dvoboju z Valentinom na domačem terenu, pa to ne zmanjša vrednosti njegove zmage. Fant je namreč odpeljal dirko z odliko, a ni kriv, če je Rossi na kvalifikacijah naredil napako in se tako sam onemogočil. Casey pa je briljiral na kvalifikacijah in si zagotovil najboljše možno izhodišče. MotoGP je pač takšen šport, da se rezultat na dirki včasih začne graditi že na kvalifikacijah.

Lokalni heroj Stoner je več kot 50 tisoč navijačem pokazal, da še ni pozabil dirkati in zmagovati ter da lahko nanj v prihodnje resno računajo. Lani jim je na Phillip Island prinesel naslov svetovnega prvaka, letos zmago. Z novimi 25 točkami si je Ducatijev dirkač skoraj gotovo zagotovil naslov svetovnega podprvaka, saj je njegov največji tekmec, Hondin Dani Pedrosa, padel v 1. krogu, si poškodoval levo nogo in zabeležil ničlo. Dve dirki pred koncem sezone ima Casey pred Špancem 36 točk naskoka, na voljo pa je še 50 točk. Stoner pa je že osvojil nagrado BMW M, ki jo bo dobil na finalni dirki v Valencii, saj je letos pobral neverjetnih osem pole positionov od šestnajstih možnih. In je najboljši kvalifikant sezone.

Na Phillip Islandu je bilo lepo pogledati na zmagovalni oder, saj so bili na kupu zadnji trije svetovni prvaki – Rossi, Stoner in Hayden. Stopničke pa bi si s svojim dirkanjem prav gotovo zaslužili tudi Lorenzo, Nakano, Toseland in Dovizoso, ki so se skozi celotno dirko preganjali in postregli s sapo jemajočimi manevri. Fantje so dirkali, kot da gre za zmago. Takšen pristop je vsekakor hvalevreden. Njihovo tekmovalnost so tenkočutno spremljale televizijske kamere, zato ne čudi dejstvo, da je bil četverček relativno veliko časa v neposrednem prenosu. In prav je tako. Zakaj bi gledali vodilnega, ki se osamljen vozi v ospredju, če pa se v ozadju odvija pravi dirkaški spektakel? Naslednja doza adrenalina bo za moto navdušence na voljo 19. oktobra v malezijskem Sepangu. Še tretja dirka zapored ob jutranji kavici, tokrat ob 8.30.

Ne spreglejte