Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
1. 8. 2012,
6.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 6.44

7 let, 12 mesecev

Mislil je, da je v Indiji in ne v Londonu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zadnji dve leti je najboljši slovenski šprinter Matic Osovnikar, ki je pred dnevi obelodanil konec športne poti, živel Londonu. Prizorišče letošnjih olimpijskih iger je dodobra spoznal.

Jeseni leta 2010 se je v lovu na četrte olimpijske igre na bogati športni poti preselil v London, a cilja žal ni izpolnil. Čeprav se ni izšlo tako, kot si je želel, odločitve, ki jo je sprejel pred slabima dvema letoma, ne obžaluje. Življenje v Londonu, kjer bo sicer ostal še mesec dni, je bilo zanj velika življenjska preizkušnja. ''To je bilo obdobje, iz katerega sem prinesel marsikaj. Predvsem malce drugačen pogled na svet in številna poznanstva, ki sem jih tam sklenil,'' je povedal Matic Osovnikar, za katerega je bilo življenje v britanski prestolnici zelo zanimiva izkušnja. ''V Londonu je mešanica kultur z vsega sveta. Angleži so se z njihovimi kolonijami premešali s toliko ljudmi, da potrebuješ kar nekaj časa, da se povsem navadiš,'' je povedal slovenski rekorder, ki živi v zahodnem delu Londona. ''Tam, kjer sem nastanjen jaz, je ogromno število ljudi iz Indije in Pakistana. Ko sem šel po nakupih, sem se vprašal, ali sem v Indiji ali v Londonu. Potrebuješ kar nekaj časa, da se navadiš na toliko različnih kultur, a je vsekakor zanimivo,'' je razkril eno izmed največjih razlik v primerjavi z življenjem v Sloveniji, a nato nekaj besed namenil drugi. Zanj še večji. ''Velikost mesta je neverjetna. London je velemesto, v katerem se moraš, preden se kamorkoli odpraviš, dobro vprašati, koliko časa ti bo to vzelo. Vsaka pot je pravcati mali projekt. Kamorkoli greš. V Ljubljani pa na kaj takega sploh ne pomislim. Usedem se v avto in grem na drugi konec mesta, kjer sem v 15 minutah,'' je povedal. V Londonu, kjer se seveda vozi po levi strani, je imel svoj avto. Takšnega, ki ima volan na desni strani. ''Sprva je bilo malce čudno, a sem se navadil,'' se je zasmejal.

Vreme je katastrofalno

London je mesto, ki nudi vse, pravijo, a naš sogovornik čarov britanske prestolnice ni povsem izkusil. ''Jaz tega nisem doživel, čeprav pravijo, da se v Londonu dogaja marsikaj. Tam sem bil zaradi treningov, zato si nisem mogel privoščiti, da bi pohajkoval po mestu. Tudi koncerti so tam razprodani že pol leta v naprej. Jaz pa kot profesionalni športnik, denimo, nisem mogel vedeti, kaj bom delal čez pol leta. Tako da, kot sem rekel, o zabavi in znamenitostih, ki jih nudi London, težko govorim,'' je tiste, ki so si obetali žurerske napotke, razočaral najboljši slovenski šprinter.

Ko je beseda nanesla na pregovorno slabo angleško hrano, prav tako ni povedal veliko, ko smo ga povprašali o vremenu, se je zasmejal. ''Jedel sem predvsem doma, v Londonu pa je ponudba prehrane tako ali tako zelo raznovrstna, tako da lahko vsak najde tisto, kar ima rad. Glede vremena pa lahko rečem le, da je katastrofalno. Slišal sem marsikaj o slabem angleškem vremenu, a nisem vedel, da je res tako. Praktično ni dveh dni zapored, da bi bilo sončno. Vseskozi se menja, pogosto pada dež. Pozimi je sicer topleje, kot je pri nas, a pravega poletja ni. Angleškega vremena prav gotovo ne bom pogrešal,'' je odločno zatrdil in v nadaljevanju nekaj besed namenil Otočanom. ''Slovenije ne poznajo prav dobro. Oni že takoj poudarijo, da so z Otoka in da je vse drugo tujina, o kateri ne vedo veliko. Tudi o Sloveniji ne, seveda. Vedo sicer, da smo v vzhodni Evropi, kje podrobno se nahaja država, iz katere prihajam, pa sem jim moral razložiti. So pa imeli za Slovenijo tisti redki, ki so v njej že bili, samo besede hvale,'' je povedal in dodal: ''Angleške manire so bile sprva nekaj novega zame. Oprosti rečejo skoraj v vsakem stavku. Zelo so vljudni in odprti za pogovor. Če kaj rabiš, ti hitro priskočijo na pomoč. Pri nas se mi zdi, da vsak šiba v svojo smer. Tam pa se hitro zapleteš v pogovor s komerkoli. Ko gre kdo čez vrata, ti jih hitro pridrži prav vsak. Očitno ne pravijo zaman 'pravi angleški džentleman'. Ko sem se vrnil v Slovenijo, so se mi zdeli vsi kar malce nevljudni, čeprav to seveda ni res.'' Minus pa so v Londonu zagotovo cene. ''Seveda. Tam je standard veliko višji, kot je pri nas. Jaz živim na obrobju mesta, pa je najemnina približno dvakrat višja, kot je v Ljubljani. Pa že ta ni ravno merilo za Slovenijo. Če želiš živeti v centru, moraš imeti že res dobro službo. Dobro službo v Londonu in ne v Ljubljani, seveda,'' se je zasmejalo Osovnikarju.

Olimpijskih objektov si ni ogledal

Za konec še nekaj besed o velikem športnem dogodku, ki v Londonu poteka prav te dni. Olimpijskih igrah, ki si jih bo pobliže ogledal tudi sam. Prav danes je namreč spet odpotoval v London, kjer bo ostal do izteka najemne pogodbe za stanovanje, v katerem je bil v zadnjem obdobju.

''Atletom, ki so trenirali z mano, so bile olimpijske igre velik izziv. Vsem Britancem pomenijo ogromno. So ponosni na to, da jih gostijo. Angleži imajo do športa pač tak odnos. So navijači in radi spremljajo velike športne dogodke, zato ne čudi, da so šle vstopnice, čeprav so bile kar drage, dobro v prodajo. Kot prebivalec Londona pa sem izkusil, da se je mesto spremenilo v veliko gradbišče in ogromno prometnih zastojev, ki so tam že tako ali tako stalnica. Sam sicer živim na zahodnem delu mesta, igre pa potekajo predvsem na vzhodnem. Ker je mesto tako veliko, prav veliko olimpijskega vrveža niti nisem opazil. Res je tudi to, da sem bil v zadnjih mesecih zaradi tekmovanj v Sloveniji. Bomo videli, kako bo zdaj, ko se bom vrnil,'' nam je dan povedal dan pred odhodom na prizorišče olimpijskih iger. ''Tudi objektov, na katerih so igre, si v času, ko sem bil tam, nisem ogledal. Kot sem že rekel, razdalje so ogromne, zato si nikoli nisem vzel časa. Bom pa zdaj videl, kako je,'' je še dodal za konec.

Ne spreglejte